Над 17 хил. българи се преселили в София през 2013 г.

Повече са преместилите се от градовете в селата
Обновена: 17 апр 2014 16:56 | 17 апр 2014 16:49, Веселина Йорданова
75
Над 17 хил. българи се преселили в София през 2013 г.
Снимка: архив, Ройтерс

София е избрана от 17 310 българи за ново местоживеене през миналата година, сочат данните на НСИ за демографските тенденции у нас през 2013 година.

През 2013 г. в преселванията между населените места в страната са участвали 86 378 души. От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в страната, 45.2% са мъже и 54.8% - жени.

По отношение на възрастовата структура с най-голям относителен дял сред преселващите се са лицата във възрастовата група 20-39 години (35.2%), следвани от тези под 20 години (26.7%). Значително по-малък е делът (16.0%) на 40-59-годишните и на тези на 60 и повече навършени години - 22.1%.

Още по темата
Най-голямо териториално движение има по направлението „град - град“ (45.5%). Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направлението „село - село“ (9.4%). Относителният дял на преселилите се от градовете в селата (23.5%) е по-голям отколкото в обратното направление - „село - град“ (21.6%).

В резултат на преселванията между градовете и селата населението на градовете е намаляло с 1 617 души, респективно с толкова се е увеличило населението в селата.

19 678 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина, като мъжете и жените се разпределят по равно. Близо 56% от емигрантите са на възраст между 20-39 години. Във възрастовата група 40-59 години относителният дял на емигрантите е 21.5%. Най-младите емигранти (под 20 години) са 14.2%, а тези на 60 и повече навършени години - 8.9% от всички емигранти.

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите включва български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната.

През 2013 г. 18 570 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Относителният дял на мъжете е 56.5%, а на жените - 43.5%.

Сред дошлите да живеят в страната 43.3% са във възрастовата група 20-39 години, а 27.0% са на възраст 40 - 59 години. Най-младите имигранти (под 20 години) са 13.4%, а най-възрастните - на 60 и повече години – 16.3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: миграцияНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
RE: преди 10 години
Преместване колко е..но...Ще коства определен брой добре платени/сладки работни места "нищо правене" на държавна служба за цялото семейство-жена,деца,внуци и правнуци.Прекрасно...биха казали,намаления трафик в столицата,разширяването на крайни софийски квартали,...ЕХХХХХ и тези конфузни ситуации,да свикнем с натрапчивия "несофийския диалект"...нищо че езика е български.Не е лошо...София само ще старее,но няма да расте.Колко плюсове а!!!,но службичките,кво правим,хмммм дали да го преглътнем.
60
0
 
1
 
! Отговори
RE: преди 10 години
Всеки извън столицата няма да търси връзки,за да го наричат нахален "пришълец"-"Ах тези провициални навлеци" които смеят да искат от благинките на столичното жителство,добре платените/сигурни държавни и фирмрни работни места,които по принцип се падат на нас....т.н "софиянци" чиито прадядовци са от...Видин,Плевен,Враца,Благоевград,Ямбол и цялата страна",но всички казват"роден съм около "жълтите павета" и са играли на жмичка около "Петте кюшета" и по призумция им се пада да работят в министерство.
59
0
 
1
 
! Отговори
RE: преди 10 години
..издаване на шофьорски книжки в Стара Загора(на Острова е в ...Суонзи).Дирекция по издаване на лични документи в Плевен(бюро,служители,компютри.За тва не се изисква софийско академично образование и натрупване на капацитет).Общото между всички е че съществуването,функционирането и приходите им за държавния бюджет не се формират в столицата....странно защо са там.:)Ще живеят само т.н "кореняк софиянци"...ха ха ха ха...на които прадедите им са населявали столицата,още преди да е създадена.
58
0
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
"Пренасят"/преместят няколко министерства,агенциии,институции и ведомства в други градове,така както е в много държави в света.(Извинявам ако бъркам имената на институциите) в други градове-Агенцията по Туризма в Бургас,Риболовната агенция във Варна.Министерството на Културата в Пловдив.Земеделието в Шумен или Добрич.
57
0
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Какви Софянци са тези,, в повечето учреждения се "мяка" направо не можеш да ги разбереш какво ти говорят. (оставих ти БИЛЯЖКАТА на бюрото ) в Уникредит банк......
56
1
 
2
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
За сведение на "великите римляни",за които цяла останала България е презряна провинция,непосредствено след Освобождението,мърлявото ви градче София е наброявало,около 13000 жители при това голяма чат от тях не са били с български произход.Хайде сега,*** софиянчета,изчислете,колко може да бъдете "кореняците",по наше време,ако ще и да са се раждали по 10 деца в семейство.Ето заради тази ваша *** грандоманщина цялата останала част от страната ви мрази.Мрази и вас и мръсния ви град и политиците ви
55
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Когато евреите се преселят окончателно в България, с една задължителна ваксинация ще решат софийския проблем.
54
0
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Goliamoto selo se palni s seliani. Von meine Aiphone gesendet
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А помните ли едно време като 90 процента от сегашните квартали на София бяха села със гръмките имена Овча купел, дървеница, обеля и т.н. Аз го помня това как вашите бабички отиваха от тези села до градо да се изкъпят в централната баня, щото кирпичените им къщи нямаха ток и вода.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
59,Тази традиция не се създава сега.Тя има корени. След 09.091944, всеки, от чието село е излязъл партизанин, идвал в Сф да търси своя "селски" с молба да го уреди на работа. /Не говоря за партизанските роднини, те станали нещо като аристокрация. Селският" червен велможа гледал да се заобиколи с доверени хора. Така са се създали непробиваеми неофициални сдружения, които и досега не са изгубили силата си. Защото хората след време устройвали децата си в тези ведомства, в които имат лично влияние.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvo da pravqt gorkite sanarodnici , vseki iska edno parche hlqb ! Pone dnes se vazdarjaite dragi forumci ! Veliki chetvartak e! Bog da dade na vseki zdrave i shtastie i mnogo kasmet!
50
4
 
13
 
! Отговори
Нагли преди 10 години
Е как да не бягаме на село, като всички селяци нахлуха в София. После хленчат колко била гадно и мръсно в София. Нали ни докараха всичко това. Сега ще ни гонят от родното ни място.
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички институции в София преливат от провинциалисти и ако преди им пречеха тези родили се в София, сега си пречат и се плюват помежду си. Когато назначат някой шеф от провинцията в София и той домъква всички приятели, роднини, любовници в службата си. После всички те се броят за столичани, но да имаш апартамент и работа в София не е достатъчно. Всички тези пришълци са супер комплексирани и това ги трови цял живот на каквато ще позиция да са. Винаги се разпознават.
48
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
София е кърлежа на БГ. И този кърлеж ще сложи край на нашата страна.
47
0
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 10 години
Объркал си нещо или може би автоматично си допуснал правописна грешка. Жителите на София са станали около един милион 15-20 години преди края на социализма. Половин милион жители столицата е имала малко след Втората световна война.
46
2
 
5
 
! Отговори
До 53 преди 10 години
"...се съгласяват да подписват договори, които са в техен ущърб."В ущърб на всички са, защото подбиват цената на труда. Аз лично не взимам такива, макар да знам, че много от тях ще се обучат и са кадърни. Хора с такова самочувствие и готови да гладуват и да се блъскат като маймуни са лесни за манипулиране и не се знае след време какво може да се очаква от тях.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Stamat"Da ne se karame - vsi4ki sme sofianci, no nqkoi SME rodeni v Sofia :-P "Kak uspqhte chak i da se rodite tam ?
44
4
 
16
 
! Отговори
нов софиянец преди 10 години
ЖивееМЕ в столицата.РаботиМЕ по строежите,но сме столичани.Сега сме на квартира ,но ще си купиМЕ апартамент с парно ,за да може тези "пеизани"от провинцията да ми плащат част от отоплението.В събота и неделя ще си ходиМЕ в провинцията ,за да заредиМЕ хладилника.Хубаво е да си столичанин.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубаво всички се натъпкват в София ама защо се съгласяват да работят за смешни пари и измислени трудови доходи. Единствения печеливш от тяхната безумие и неграмотност е частника. Бачкат над 14 ч., събота, неделя и по празници за без пари защото се съгласяват да подписват договори, които са в техен ущърб.
42
1
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Da ne se karame - vsi4ki sme sofianci, no nqkoi SME rodeni v Sofia :-P

Спонсорирани публикации