Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри

Държавата предложи туристите по Черноморието да бъдат обслужвани от практиканти
15 юни 2014 09:58,
88
Стремим се към конкурентен туризъм без конкурентни кадри
Снимка: архив, Булфото

С приближаването на пика на новия летен туристически сезон проблемът с недостига на кадри в туризма се разраства. Работодателите от туристическия бизнес съобщават за огромен проблем с намирането на всякакъв тип сезонни работници – от спасители на плажа и среден туристически състав до мениджъри на хотели и ресторанти.

От туристическия бранш потърсиха съдействието на държавата по въпроса. С него се зае лично вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, която обяви, че сезонът ще бъде спасен откъм кадри. Държавата и туристическият бизнес се споразумяха по курортите да бъдат изпратени практиканти, завършващи специализирани училища по туризъм, които да изкарат практиката си и в същото време да обезпечат нуждите на хотелиери и ресторантьори по морето.

На практика държавата предложи българските и чуждите туристи по Черноморието да бъдат обслужвани от млади хора, които имат желание за работа, но нямат никакъв опит. Въпросът е доколко качествено обслужване ще получат така чаканите туристи по време на престоя си по българските курорти и дали практикантите ще отговорят на очакванията за качество на услугата. А също може ли да превърнем туризма си в структуроопределящ отрасъл, както е записано в новата Стратегия за туризма, без конкурентни кадри.

Засега данните от първите четири месеца на годината сочат отлив на българските туристи от нашите морски курорти. И тази година по Великден българите оставиха в съседна Гърция милиони лева. С всяка изминала година родното Черноморие остава извън плановете на българите тъкмо заради ниското качество на туристическите ни услуги.

В същото време специалистите по подбор на кадри посочват, че с приближаването на пика на сезона намирането на по-високо ниво туристически специалисти става изключително трудно. Интересът от страна на кандидатите е нулев, съобщават от агенцията за човешки ресурси Менпауър България. Причините са очевидни - специалистите в туризма, които са достигнали определено ниво на квалификация, вече са се реализирали и нямат желание да работят за ниските заплати на Черноморието. А отвореният европейски трудов пазар, който предлага много по-атрактивни възможности за туристическите кадри, е друга спънка.

А иначе от туристическия бранш отдавна алармират, че ако досега основна пречка за превръщането на туристическия отрасъл във водещ за икономиката ни беше инфраструктурата и липсата на достъп до туристическите забележителности, маршрути и дестинации, то сега липсата на високо образован персонал в сектора пречи за развитието на успешен туризъм у нас.


Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това ниво на обслужване, няма как да има туризъм в България.В хотела в който бяхме отседнали, ресторанта работеше в определени часове, не целодневно..защо? Труден въпрос. Имахме включена вечеря, оказа се, че ресторнта работи от 18.30 вечерта, отидохме 18.15, персонала вътре играе карти и ми подвиква от 18.30 раб. ресторнта. Дали ще отида втори път там?С тази очевидна простотия, няма как да имаме туризъм в България.Дори се чудя как още идват чужденци тук.
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do ivanaz rabotq asistent na glaven gotvach v viena vzemam okolo 1700 evro ... a toi okolo 2500 ... obiknovenite gotvachi sa na 1400 a pomoshnik gotvachite na 1100 .... taka che tiq 3000 evro sa samo v mechtite ti ..... gotvachi s lopata da gi rinesh
76
0
 
0
 
! Отговори
do ivan преди 9 години
az rabotq asistent na glaven gotvach v viena vzemam okolo 1700 evro ... a toi okolo 2500 ... obiknovenite gotvachi sa na 1400 a obiknovenite na 1100 .... taka che tiq 3000 evro sa samo v mechtite ti ..... gotvachi s lopata da gi rinesh
75
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Хотелите по курортите са на мутро-олигарси и политици, затова се презастроиха като панелни предградия, плащат мизерни заплати, не плащат осигуровки, не се издължават на време на строителни и поддържащи фирми, безхаберни са за самия туристически бизнес. Затова и се пълнят само с бедни туристи, които си поръчват кола с 3 сламки. На българските туристи им е по-изгодно да ходят в Турция и Гърция отколкото по черноморието, на сервитьорите и готвачите също им е по-изгодно да работят в Гърция и Кипър.
74
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Мутрохотелиерите не само им липсва добър мениджмент, но дори и когато им казват какво да правят - да вдигнат най-малко тройно заплатите те наглеят и обиждат. Еми хубаво като не искате хубост на сила не става, хората ще си работят на запад за 2 000 - 3 000 евро пък вие слагайте престилките и хващайте парцалите защото няма да има кой да работи за без пари - само гледайте.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата голема мъдрост измисли - практиканти, та да не им се плаща въобще !!!!!А някой дали се сети да им даде нормални заплати ,каквито са им нормални цените за нощувка ?И как е възможно в петролният бизнес, примерно ,където всичко е на международни еднакви цени, само заплатите на българите ,работещи в тоя сектор да са много по-ниски ? Дали продават на по-ниски цени ? Дали купуват петрола на по-високи цени?Дали произвеждат бензина на по-високи цени ? Та все накрая българите са прецакани
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Средата на юни месец, и да се опитваш да търсиш от държавата работници, егати мениджмънта, егати управлението, егати конкурентноспособността и "най-бързо развиващия се бранш"... Явно и този балон започва да се пука, дано...
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но това не означава че останалите стават. Държавата не трябваше да позволява това масово осиране на черно море. 50% от строежите са за сабаряне. Настроиха кой кадето можа и сега за да не са празни и по 2 евро нощувки ще правят. Всеки строи както му дойде. По бай Тошово имаше нормативи. Колко кв.м се полага плаж, зелена зона на турист от капацитета на курорта и т.н. Сега бащиния.
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да и като съберем всичко на куп Няма нещо от рода на, мога това и това и това и знам отлично това и това и това и 350лв заплата са наистина малко. Всичко опира до Еййййййй аз, ако не съм аз, да сте фалирали, елате да ви кажа как стават нещата ама искам 5000 хИлЯ леА заплата да ви отворя очите - такива кадри наистина имаме много.
69
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами нормално, за конкурентен бизнес си изискват и конкурентни услуги и добри служители, но когато няма атрактивно заплащане добрите служители отива при конкуренцията :). Добре дошли в капитализма драги ми псевдо бизнесмечета и пишман предприемачи. То не става преди сезона теглиш заем от банка, взимаш под наем едно помещение и хоп заведение, тоя номер се изтърка. А че данъци, осигуровки и заплати не плщате си е напълно криминално престъпление и трябва да почнат по затворите да ви вкарват
68
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работодателите се оплакват от липса на качествен персонал, но не им и хрумва, че като искат такъв трябва да вложат някой лев да го обучат, а после да предложат и достатъчно атрактивно заплащане, за да го задържат. С трици маймуни искат да ловят. И какви два три езика за сервитьорка или подобни. Че ти ако знаеш толкова, трябва си луд да работиш такава работа. Че и богата обща култура искали.Луда работа.
67
0
 
30
 
! Отговори
Иван П. преди 9 години
Майка ми работи в един хотел на морето в момента като камериерка. За 12 часов работен ден без почивен ден, й дават 450 лв. За по малко работа преди няколко години, в хотел в Италия, взимаше 1200 евро. Сега напуска и ако не намери нещо по-нормално, изобщо няма смисъл да си дава здравето. Пък ще ги питам откъде ще намерят хора да им работят, при положение че казва, че всички колежки, които работят в тази сфера са около 50 годишни и повече....
66
0
 
22
 
! Отговори
жеко преди 9 години
до 66, хора които знаят по 2-3 езика освен бг няма да работят в туризма...уни-те във Варна и Бургас готвят добри кадри но ще ви разкажа парадоксав 90% от хотелите по морето са управителки които са на възраст 21-25 год. ще кажете специалистки..от управителите надолу работата е "леш"хотелите ги притежават мутрите а те нямат представа как се създава тур ресурс , но вземат за управителки своите любовници..това е един от фундаменталните проблеми освен ниското заплащане
65
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
65 Като ти вдингат заплатата и ще прочетеш 1000 книги и ще проговориш на 5 езика Прав си. Точно така. :)
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вдигнете възнагражденията и кадрите ще се появят .... типично местно мислене - с трици искат маймуни да ловят
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е от ерата на комунизма ,както гласи израза: "Те ни лъжат,че ни плащат,ние ги лъжем,че работим"Няма кой да работи за смешните им заплати.
62
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕдно време всичко си имаше в България. Институт по туризма. Там се готвиха кадри и то много силни. Кадрите се готвят в учебните заведения. Какво да ги готвим ние.
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами щом работиш в сферата на туризма, кажи твоя хотел или каквото е там предлага ли програма за обучение на персонала? Защото повечето от мутрите-шефове не виждат нужда да обучават персонала си. Това в България е непознато. Е как тогава очаквате да имате качествени кадри?
60
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз също работя в сферата на туризма и бих казал, че на много от вас и 350 лв. са много. Това, че вие си мислите, че сте голяма работа в туризма нали не означава че дефакто сте такава? Като започнем с кофтито знаене за езици, киселите физиономий, минималната представа за прибори, евтините номера да се лъжи клиента и т.н. няма смисл да се изброява всичко Вие главното си вярвайте.
59
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе стига вече с тези мафий. Мафията ли ви е винована че се наливате с евтин алхохол по дискотеките и чалготеките или че по цялден по кафетата. Мафията ли е виновна че говорите на "***", "Бе", "Ве" и че кината, театрите и читалищата са празни защото народа е дажен за развитие...