Бюджетът не е цветущ, но нямат основание прогнозите за крах

Калоян Стайков: Трябва политическа воля за по-малко разходи
Обновена: 8 юли 2014 14:05 | 8 юли 2014 10:17, Веселина Йорданова
22
Бюджетът не е цветущ, но нямат основание прогнозите за крах
Снимка: Dnes.bg

Ситуацията за бюджета не е цветуща, но голяма част от оценките, според които трябва да се прави актуализация, са малко пресилени на този етап, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

По думите му тези оценки, които вещаят фискален крах, са съвсем неоснователни.

Още по темата
Всяка година ИПИ прави алтернативен бюджет и експертно следи за изпълнението на държавните показатели.

Стайков заяви, че бюджетът има проблем и той е основно в приходната част, тъй като изпълнението на приходите сериозно се разминава от заложените прогнози.

По думите му това до голяма степен се дължи на нереалистични прогнози.

„От друга страна, вероятно става въпрос и за недобра работа на приходните администрации, което се наблюдава още от средата на миналата година“, коментира той пред БНР.

Стайков смята, че ако наистина е необходима актуализация, е по-добре тя да се направи от новото правителство. Според него проблемът с приходите може да се реши като разходите бъдат намалени, но за това е нужна политическа воля.

По отношение на дефицита в Здравната каса експертът напомни, че още миналата година се е очаквало той да е между 400-500 млн. лева.

„Хем вноските се увеличиха, хем има дефицит. Там има сериозен проблем - пробойни, откъдето изтичат средствата в бюджета, и те трябва да бъдат запушени. Чисто механичното покриване на този дефицит няма да реши проблема - догодина пак ще има дефицит“, посочи той.

Според него не са необходими по-строги регулаторни правомощия на БНБ, за което се обяви президентът Росен Плевнелиев.

По думите на икономиста и в момента БНБ има доста инструменти и е реагирала бързо и адекватно, когато се наложи.

„Що се отнася до наказанията, които се предлагат за оповестяване на грешна и невярна информация, те и в момента са в закона. Мисля, че в момента инструментите са напълно достатъчни. Всички останали институции - и прокуратура, и съдилища - също трябва да работят“, коментира Стайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
НЯЯА ПРОБЛЕМИ..ВСИЧКО Е СУПЕР..ПРОЦЕНТИТЕ СИ ГИ ВЗИМАМЕ РЕДОВНО...И ПРИ ВИДЕНОВ ПРОБЛЕМИ НЯМАШЕ...И ПРИ ЛЕЛЯ СТАНИШКА КРИЗА НЯМАЛО ЗА БЪЛГАРИЯ..Е КВО ДА СЕ ПРАВИ НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ МИЗЕРСТВА И ГЛАДУВА А БАНЕВ ЩЕ СЛЕЗЕ ОТ САМОЛЕТА ДА СЕ КАЧИ НА МАЙБАХА СИ..ОЧАКВА СЕ РЯЗКА ЕМИГРАНТСКА ВЪЛНА ОТ ЛИХТЕНЩАЙН, ШВЕЙЦАРИЯ ГЕРМАНИЯ И МОНАКО...ТАКА ЧЕ ДА СЕ ПАЗИМ...ЩЕ КАНДИДАТСТВАТ ЗА ЖИТЕЛСТВО И РАБОТА КАТО ЧИСТАЧИ И ОБЩИ РАБОТНИЦИ..МЕЧТАТА ИМ Е ДА СЕ ЗАКАЧАТ ТУК ЗАЩОТО ТАМ НЕ СЕ ТЪРПИ..ПОЗДРАВИ КАКО
15
1
 
1
 
! Отговори
Робинзон преди 9 години
До РобинзонНе съм чувал да е била назагуба, но може и така да е било.Аз съм убеден, мили господине, че България има потенциала и ресурса, да експлоатира тази концесия пълноценно и доходно, щом една обикновена частна фирма може !!!Виж ако от другата страна се сблъскваме с хора като теб, които твърдо са решили да ни загробват със заеми от МВФ, то определено ще е трудно, но пак е възможно, защото немисля, че народът е като теб, обладан от агресия, страх и омраза към ближния...
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Урааааа, другари! Ще цъфнем и ще вържем още зимата.
13
3
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 9 години
Защо винаги управление на БСП за вършва катастрофално?1. Луканов - фалит на 2 пъти само за една година - 1990-та.2. Беров - инфлацията расте стремглаво, зародиш на банковите фалити, начало на разграбването на заводи от мутрите3. Виденов - фалити на банки, изгаряне на спестяванията, хиперинфлация над 300%4. Станишев - спиране на еврофондове, масова корупция, държавни компании започват да фалират5. Орешарски - държавни компании с огромни дефицити (НЕК), почти фалирала здравна каса..
12
3
 
6
 
! Отговори
ааа преди 9 години
До Оставката на това правителство не се знае дали въобще ще имаме БЮДЖЕТ. както е тръгнало от началото на това правителство милионите ИЗЧЕЗВАТ за ЧАСОВЕ и/или МИНУТИ от БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ..... Не ми се смята..... за да не се поболея.
11
6
 
3
 
! Отговори
Робинзон преди 9 години
Несмятате ли ГЕРБери и БСПари и ДПСари и Реформатори, че Българския народ ще одобри по-скоро да върнете златната концесия в Българския държавни ръце, като по този начин си осигурим милиарди годишно, вместо да заробват децата ни със заем от МВФ???Ако това не го разбирате, вие нямате място в политиката, а в затовра !!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вчера бюджета беше железен, днеска вече "не е цветущ". Какъв ли ще е утре?
9
0
 
5
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Да уволнят всички назначени през последната година в държавната администрация и да не слагат на тяхно място нови хора.
8
5
 
11
 
! Отговори
Ö преди 9 години
А упрекваха Дянков, че пицата му била постна. Постна, ама имаше за цялата година. Тазгодишната пица свърши още през юли :-) А сега дори няма световна икономическа криза, както тогава.Ще търсим май Дянков, че прехваленият финансов експерт Орешарски май се окъка здравата. Някой трябва да му обясни, че между теорията, която преподава в университета и практиката има разлика. Не става само с инат. Трябва и акъл.
7
3
 
4
 
! Отговори
да преди 9 години
Най-умното, което може да направи опозицията в тази ситуация е да остави Тройната ламя да си управлява още. И още зимата народът сам ще ги изгони с камане и дърве! Нека си запушват бюджета, нека си назначават калинки, НО НЕКА ДА СИ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА ЗАЪ ТОВА!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следва:Затягане на колана!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то *** дака твърдяха и 95-96г с гечев а всички видехме кво стана 97.
4
2
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Не се знае какво е положението с бюджета и това е трагикокомичното в тази ситуация."-Кольо Парамов,ФакторТрагедия е!И ако при поредната разсипия на народни пари,няма наказани и не получат възмездие,държавата ни ще потъне безвъзвратно!Кога ще се поучим от направените грешки ?Да чакаме поредната зима на оцеляването?Да плащаме поредните кражби и взети заеми,които потънаха безвъзвратно?Пълна ревизия и наказание на всички,които с некадърността ни водят в пропастта!Пълен анализ на взетите кредити!
3
0
 
4
 
! Отговори
Топли лайна преди 9 години
Има евро - няма евро
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 2001 г. за 13 г. бюджетът на здравната каса е утроен, да сте видели три пъти по-добро здравеопазване?
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много пари се пилеят, още повече се крадат, но никой не търси начин да се спре това. Явно някому така е удобно...