Касата иска 320 млн., МС решава днес дали да ги даде

Болниците няма да фалират, убедена е Андреева
Обновена: 9 юли 2014 11:25 | 9 юли 2014 10:44,
30
Касата иска 320 млн., МС решава днес дали да ги даде
Снимка: архив БТА

Здравната каса иска бюджетът й да бъде актуализиран с малко над 320 млн. лв. Искането за това е внесено от Надзорния съвет на Касата в Здравното министерство. Това обяви здравният министър Таня Андреева пред bTV. Тя съобщи, че на днешното си заседание Министерският съвет ще обсъди поисканата актуализация и ще реши дали и колко средства да отпусне.

Още по темата
Андреева не уточни каква сума е поискало ведомството й за актуализацията, но обясни, че последната дума ще има финансовото министерство. От значение били и данните на НАП за това какви средства от здравни вноски очаква да събере.

Искането за актуализация на бюджета на Здравната каса беше направено от президента и от ГЕРБ. То беше поставено от Бойко Борисов като условие за продължаване на работата на Народното събрание. На консултации във вторник БСП и ДПС склониха на промяна в бюджета на Касата.

Пред bTV здравният министър похвали НАП за високата събираемост на здравни вноски и припомни, че миналата година ГЕРБ са оставили Касата с бюджет само до септември. Благодарение на кабинета средства били осигурени.

„Няма да има фалирали болници и няма да бъдат връщани пациенти“, беше категорична Андреева. Тя допълни и че както 20 години досега никой не си е позволил да остави болниците без пари, така и нейният екип не си го е позволил, няма и да си позволи.

Според здравния министър причината държавата за пореден път да се чуди откъде да вземе пари за Здравната каса има само един отговор - защото през 2010 година от здравната каса са били отклонени във фискалния резерв близо 2 милиарда лева. Андреева обясни, че в парламента отлежава важен здравен закон, който може да даде старт на реформата в сектора, но заради липсата на кворум той не може да бъде приет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с. Дянков открадан 2 миларад от НЗОк - да го извикат да каже къде са?
2
0
 
9
 
! Отговори
нагли преди 9 години
безочието им няма край.Като няма да фалират защо в средата на годината няма никакви пари в системата , а реално бюджета й е стотици милиони по висок от преди 5 години.Но за да свършат парите още юли , значи , че здраво се краде.Ако вземеш заплата на 5-ти и си свършил парите на 10-ти , и теглиш заем за да закърпиш месеца , как му се вика .....До преди два месеца колко надменно се държаха с Герб като имаха подкрепата и на стайното цвета , а сега се молят само и само да закърпят ямите
1
4
 
8
 
! Отговори
maketo преди 9 години
ей пладнешки разбойници дигнете заплатите на лекарите срамота е един овчар да зима коко 5 доктора

Спонсорирани публикации