Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
16
 
! Отговори
Мони Кръпката преди 9 години
Ех да можеше да дръпна едно чувалче и аз да стегна покрива че капе, ама де тоя късмет.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати малоумщината! Значи щото някой искал да се прави на тарикат и да живее от лихвата на милионите, които е наблъскал в КТБ трябва аз да плащам,че да може да си вземе всичко... Да са мислили -риск печели, риск губи. Има си закон за гарантиране на влоговете до 196 000 лева. Тези,които не ламтяха за 8% лихва на годишна база си разхвърляха парите в няколко банки.
38
0
 
10
 
! Отговори
Марковото пиене, преди 9 години
храна и *** водят до олабване, което може да бъде затегнато само и единствено с поне 10 години строг тъмничен, без право на замяна! Който разбрал, разбрал!
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този продължава публично да плаши хората и да рекетира откровено народните представители. Арестувайте го веднага.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А помните ли, че когато джобния премиер на Плевнелиев, Райков, пое властта и започна да изтегля партите на държавата от КТБ, които до този момент бяха 48% в тази банка? Още тогава е било подготвено всичко и Плевнелиев и Райков явно са знаели за това, и са мълчали. Няма друго обяснение защо изведнъж ще решат да теглят парите оттам.
35
5
 
21
 
! Отговори
Пу преди 9 години
Ето резултатите от управлението на Орешарски до момента:1. Растящи задължения на НЕК - по някои данни надхвърлят 3 млрд. Енергетиката е в състояние на колапс2. Растящи и неконтролируеми задължения на Здравната каса. Болниците нямат пари за бинт3. Нестабилност на банковата система, източване на банки по осъвременен вариант и прехвърляне загубите на държавата4. Неадекватна външна политика, довела до спирането на ключови проекти и еврофондове5. Растяща корупцияи още и още и още
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли мъже в тази държава,бе?Тея защо още дишат?
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен18 Абе какъв некадърник,какъв ***,не виждаш ли ,че всичко е отлично разиграна финансова измама,с главни действащи лица политиците от целия спектър,парите в банката(големите) са предимно на държавни предприятия,предимно от енергетиката,които данъкоплатците ,ще възстановят още един път,а близо 4млрд лв,ще потънат в офшорките на Станишев,Борисов,Доган,Искров,Василев,от 10г ни я гласят тази измама
32
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберите трябва да са по-ниски от тревата в момента, а не да отварят ей такива усти, защото КТБ набра мощ, стана играч в банковия сектор и започна да раздава безразборно кредити за милиарди на приближените на собствениците точно за периода 2009-2012 г.. Съвпадение? Не.
31
0
 
9
 
! Отговори
в затвора преди 9 години
такива като тебе в Китай ги чака юююю на стадиона КРАДЛИВИ ***
30
0
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Не можеш да намериш решиние на никакъв проблем, така че си подавай веднага оставката и да те няма! А пък депутатите, дето ще гласуват този закан да ги видим.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искров си прави дупе от устата! Точно преди 10 дн каза, че кТБ ще отвори на 21*ви и всичко е ок с банката, след това излезе с версията, че Креди Агрикол ще изплаща депозитите, а сега може да се окаже, че не всички депозити ще бъдат платени, а само гарантираните!
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вежди да си търси парите (и другите като него) от тия които са им ги гепили. Той добре знае кои са. Аре нема нужда по два пъти да му плащаме!!!! Веднъж му плащаме за "общественото "творчество"", и сега втори път за това че се е вързал с мошенниците и те са го прецакали.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24А не съм съгласен, гарантиани са по 100 хил, това е ! предполага се че ако си бизнесмен и имаш повече, ще си направиш труда да проучиш банката и акционерите и, и естественно ако имаш акъл в главата няма да оставиш 1 млн. евро в банка с основни акционери все "герои" на прехода
26
2
 
21
 
! Отговори
Еми няма проблем преди 9 години
Ами какъв е проблема - че са влогове на дупетати ли? И че квесторите вече служебно са "спасили" мноого пари - вероятно дори и на Тиквата, която се биеше в гърдите , че спасила ... кожата си. или банковата криза. Ама не могли служебно всичко да измъкнат, та сега специален закон.Василев да каже за кои хора се приема този специален закон - и да си пази живота. Срамота е от БНБ да твърдят в последния момент, че липсвали досиета за милиарди. Чак днес ли разбраха нали в понеделник щеше да отваря КТБ
25
2
 
13
 
! Отговори
draznitel преди 9 години
Само дето във фонда има само 2млрд, с които трябва да изплатят 3,6 млрд "гарантирани" депозити. Което просто няма как да стане. "Великия" им фонд се оказва, че не може да покрие дори една изгърмела банка, какво остава ако тръгнат и некои други ?
24
0
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Искров, къде е обещания одиторски доклад, който щеше да стане публичен днес?Не искам да слушам празни приказки от някакво корумпирано и некадърно човече като теб!Искам да прочета одиторския доклад, защото на теб не ти вярвам.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най голямото източване господа ГЕРБери е 2011г. Как така ги няма досиетата на фирмите,като трябва да са в БНБ. Как такива суми са били прехвърляни,като всяко плащане над 15000лв по закон минава по банков път,а всяко плащане над 5 000лв се уведомява финансова полиция.отговори на тези въпроси могат да дадат-Борисов,дянков,Станишев,Доган, Искров,а едно птиченце ми каза и Христо Бисеров
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДа, и като изгорят парите на бизнесмените, а повярвайте има и честни такива..... Какво ще яде т.нар. беден човечец???? Мислете бе хора!!!
21
8
 
14
 
! Отговори
Алоооо Станишкооо преди 9 години
Другари червени *** хайде отговорете на вашата любимка Татяна Дончева-как се изнася един камион банкноти и се товари в самолет. Този самолет какъв е бил военен, който товари танкове ли. Един не умен , а нормален *** поне ще замълчи, а вие другари виете като гладни чакали, но няма нищо да пистигнете. Вашите коментари могат да се четат само в *** махала, но там не могат да четат.