Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити

Искров отговаря след два месеца дали ще подаде оставка
Обновена: 11 юли 2014 21:03 | 11 юли 2014 18:40, Надежда Бочева
225
Без закон за казуса с КТБ изплащат само гарантираните депозити
Иван Искров. Снимка: БТА

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Още по темата
Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров. Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „Хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора, Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката, Искров каза: Мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още по темата: БНБКТБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има закон, има европейски правила, задължителни за БГ, гарантираните влогове са до 100 хиляди евро!!!!!! Не може държавата да защитава частното дружество на *** мустакатко. В противен случай държавата трябва да подпомага всички фалирали частни дружества! А на мънго джери да се конфискуват имотите му и от тях да се платят останалите незащитени влогове! Да попитаме главния архитект на София -"честния" Диков, как ресторант стана частен апартамент в средатата на градинката Кристал.
59
1
 
12
 
! Отговори
иея преди 9 години
В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ СЕ СНИМА ФИЛМЪТ "НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БАНКОВ ОБИР "ПРЕСТЪПНИЯТ НЕОКОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ ПАК ИЗДОИ ОВЦЕТЕ! СЦЕНАРИСТ: КОМУНОМАФИЯТА. РЕЖИСЬОР:***. В ГЛАВНИТЕ РОЛИ: ЦЕЦО КРАДЛИВОТО ***-В РОЛЯТА НА БАНКЕРА, СВИНЯТА ДЕБЕЛЯН-В РОЛЯТА НА НЕВИННАТА ЖЕРТВА ПО КОЛЕДА,ПЛАМЪКОВ-В РОЛЯТА НА СПЯЩИЯ ГУВЕРНЬОР, ПОЛИТИЦИ,ЦАЦАРАТУРАТА, МИЛИЦИОНЕРИ-И ТАЙНИ ,И ЯВНИ,ГРАНИЧАРИ,ЕКСПЕРТИ И ДР. СТАТИСТИ-ЦЕЛИЯ ОВЧЕДУШЕН И ЗАТЪПЯЛ НАРОД.
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3.3 млрд където дойдоха от ЕК къде са, защо тях не пуснем нали са за банките? защо още 2млрд държавата ще дава като има 3.3 а дупката е под 2 ???
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам сметки в нито една от двете банки и ми е все тая,но до кога ще търпим подобни индивиди,да ни разиграват като панаирджийски маймуни? Цветан Василевци,Станишевци,Боковци и други селски тарикати?
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ооо ще се крием с депутатски имунитет
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста вероятно е всички партии да са в играта. Покрай сагата КТБ-избори, доста съмнително затоплиха отношенията си и се гушкат на консултации при президента. КТБ е банката на милионерите, кои са милионерите у нас? Не сме ние в тоя форум.
54
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
При военен режим щеше да има закона на куршума!
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След два месеца ле ще се пишат новите листи за депутати, че тогава може да си подаде оставка
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледаме на живо парчето - "Хип хопът ми е много по-добър от хипхопът ти"!
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Негарантираните за какво ще ги изплащат. До 200 левчата и чао. Нама аз и вие да им плащаме далаверите.
50
1
 
18
 
! Отговори
akud преди 9 години
Едвали трябва да подава оставка а да влиза в затвора аз не смятам да плащам за източването на ктб от ромската партия дпс . ако на някой му не е ясно какво става да кажа аз какво смятам дпс източиха Българските пари на Българите
49
7
 
25
 
! Отговори
dim преди 9 години
истината е една,комунистите за пореден път ограбиха България.
48
6
 
10
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Не, не е добре, защото до този момент, включително и през цялото управление на ГЕРБ, тези пари не бяха докоснати. Ако Плевнелиев е знаел за предстоящият фалит и Райков е започнал да тегли, но никой от двамата не е алармирал това е за съд. Една година предварително щеше да спаси положението.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО51 оказа се че изобщо не са давани такива кредити Миналата година е правен одит и такива неща няма
46
2
 
15
 
! Отговори
До 52 преди 9 години
Ами добре че са ги изтегли ли значи ! Явно още тогава е миришело около банката - мирише на дебел 33 годишен нерез ! Добре че приеха закона да не си държат държавните предприятия всичките пари на едно място , сега щеше яко да го закъса държавата !
45
7
 
14
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
Ролята им е известна, а ти стига си бутал ГЕРБ извън кръга на заподозрените, защото най-големите кредити на КТБ са давани по тяхно време.
44
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А помните ли, че когато джобния премиер на Плевнелиев, Райков, пое властта, започна да изтегля парите на държавата от КТБ, които до този момент бяха 48% в тази банка? Преди това Борисов не направи нищо, напротив, КТБ се разрастна по негово време, а Райков започна да тегли веднага след него. Още тогава е било подготвено всичко и Плевнелиев и Райков явно са знаели за това, и са мълчали. Няма друго обяснение защо изведнъж ще решат да теглят парите оттам.k
43
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе стига Бутахте навсякъде ГЕРБ то от *** не можеш разбра каква е ролята на БСП ДПС бАРЕКОВ в тази история
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
акциите на ктб какво стават ??? струват ли нещо ?
41
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както е тръгнало, съвсем възможно е една сутрин да се събудим с барикади. Казвам го със съжаление, защото когато управлява партията управлявала в 90% от прехода винаги така завършват нещата. Жалко, че губим ценно историческо време и продължаваме да потъваме в калта. Не вървят на добре нещата.