Проблемът в здравеопазването е липсата на реформи

Джафер: Средствата за болниците непрекъснато са недостатъчни
Обновена: 11 юли 2014 09:21 | 11 юли 2014 09:20,
17
Проблемът в здравеопазването е липсата на реформи
Снимка: архив, Булфото

Проблемът в здравеопазването е липсващата реформа – разговорите за недостатъчно средства за болниците сега повтарят ситуацията от лятото на миналата година, заяви в ефира на Нова телевизия председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер.

Тя посочи, че сега средномесечно на болниците се плаща повече, но отново се стига до недостиг на средства заради липсата на промени. Според нея отговорността е на всички в системата.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, която също участваше в дискусията, обаче беше категорична, че отговорността е на сегашния здравен министър Таня Андреева, която не е предприела никакви мерки за промяна.

2 млн. души са българите, които не плащат здравни осигуровки и нищо не е било предприето в посока за намаляването на техния брой, посочи още Атанасова. Тя допълни, че от ГЕРБ са предлагали мерки да се подобри събираемостта на здравните осигуровки, като едната от тях е увеличаване на броя на платените вноски, които позволяват на пациентите, загубили правата си, да се върнат в системата.

Още по темата
Припомняме, че правата на пациентите се връщат при заплащане на всички вноски за последните 36 месеца. За един месец вноската за здравно осигуряване е минимум 16,80 лева.

Десислава Атанасова заяви още, че за една година системата е била лошо управлявана и примерите за това са Фонда за лечение на деца в чужбина и закриването на Националния център по наркомании.

Припомняме, че вчера Министерството на здравеопазването предложи да бъде отнето правото на глас на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина при разпределянето на средствата за лечение. Основният мотив на здравния министър за предложението е „гарантиране обективност и навременност на решенията" на Фонда.

От Обществения съвет обаче изразиха опасения, че с предлаганите промени на практика този орган се премахва и работата на фонда ще стане изключително непрозрачна, защото се „затваря устата“ на медиите и на организациите.

Бившият здравен министър каза още, че още при приемането на бюджета на НЗОК опозицията е предупредила, че парите не са достатъчно. Тя призна, че правителството на ГЕРБ е взело 1,4 млрд. лева от резерва на Касата, но тези пари са били използвани за плащане на пенсии. „Бюджетът на Касата е част от консолидирания бюджет на държавата”, обясни тя.

Според Нигяр Джафер обаче няма как да бъде проследено за какво са били похарчени парите от резерва на НЗОК. Тя се позова на думи на бившия зам.-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов – Владислав Горанов, който е коментирал в парламента, че средствата са били похарчени за това, за което в момента е имало нужда.

„Може би и за инфраструктурни проекти”, предположи депутатът от ДПС.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако я слушаш Атанасова за нея няма тайни в здравеопазването. Всичко и е от ясно по-ясно.Кое трябва и как трябва да стане.Едно не е ясно обаче. Като е така, когато беше министър, защо за пет пари работа не свърши? Какво промени в положителна насока за времето на мандата си? А иначе всички знаем, в съучастие с Дянков и Борисов, какво направиха с парите на Здравната каса.А от нейното обяснение, че с парите на НЗОК са увеличили пенсиите по-нагло и долно не може да се измисли! Но всичко се връща!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата да започне да плаща пълният размер за осигуряваните от нея. Да се закриват излишните болници, да има повече от една ЗОК, за да има конкуренция. Повече проверки на болниците, за надписани сметки. Или система като американската - със здравни застраховки. Тогава ще се проверява всичко под лупа къде отива всеки лев. А не като сега - разграден двор и парите изтичат по джобове, а качество - нула
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така - няма проследяемост на похарчените пари? Да не са ги изнесли в чували за "лични нужди"?
13
0
 
7
 
! Отговори
Коньовец преди 9 години
Правила няма и на принципните лекари им викат будали, а на другите им викат милионери. Е, като ще е така, кое е по-добре - да си будала ли ???
12
0
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Problema v zdraveopazvaneto kakto i vsichko drugo v durjavata e che ima prekaleno mnogo razhodi i kradci i na fona na prihodite na durjavata. Dokato Balgaria "harchi" 10 puti poveche ot kolkoto poluchava shte vurvim na zle i daje mnogo skoro shte falirame zashtoto vse pak durjavata ne e bezdunna qma. Blagodarenie na Todor Jivkov vse oshte vuobshte ima kakvo da kradat tiq mishoci no do 5-10 godini shte izpolzvat frazata "tuto finito"
11
1
 
11
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
"Проблемът в здравеопазването е липсата на реформи" ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Точно многото реформи доведоха до пълния хаос в здавеопазването!Всеки следващ парламент нещо променя, и то "на парче", та да е удобно на "нашите" хора.Затова сме на такъв хал!Но ако трябва пак да се променя - на първо време разделете частните от държавните болници, или поне забранете практикуването едновременно в държавни и частни.Защото в момента всички изследвания се правят от държавните,а всички пари отиват в частните.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Системата е измислена с цел Голямо крадене - на всички нива! ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ДО СЕГА са виновни за състоянието и . Хайде Атанасова да не се прави на невинна! И да спре да се показва във вид на толкова борбена и търсеща справедливост!
9
1
 
20
 
! Отговори
Дедо Ви преди 9 години
Наблюдение от Стара Загора .Строят се частни болници работещи с касата и се закриват държавни .Болите се насочват към частните болници .В частните се надписват яко извършваните процедури .Здравната касата знае, но и затваря очите .Как ще има пари в касата, като се крадат .Хирурзите станаха милионери .
8
2
 
7
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
"Вие не ни трябвате повече от 4 милиона" - посланникът на САЩ Ейвис Боулън на семинар в Боровец - 1997 год................... След такова "изказване" и то на територията на БЪЛГАРИЯ................... Повече какво се изисква за да се досетите , че "ПРОБЛЕМИТЕ" ни в Здравеопазването НЕ СА СЛУЧАЙНИ и нещата няма да се подобрят в скоро време!!!!! А дори най вероятно ще се влошат.... Още повече ОТРОВА във въздуха ни с КЕМТРЕЙЛС... ОТРОВА и в почвата ни чрез "дупчене за шиистов газ"....... :( !!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди няколко години техният брой е бил около 1 милион годишно, докато сега са около 2 милиона.Тъй като българите не сме се увеличили двойно, изводът е, че парите за здравеопазване просто не се управляват добре, каза още бившият министър.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
реформата трябва да започне с крадливите доктори
5
10
 
6
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Защо толкова много БСП и ДПС мразят Б.Борисов-ами защото само той им казва истината за безобразията. Намери се един достоен политик и Държавник, а те всеки ден лъжат и крадат, обаче никой не бива да знае. Да ама не. Борисов е вашия гробокопач другари и скоро съвсем ще се объркате във вашите лъжи и безобразия. Точно затова ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Айде сега дайте последни инструкции на червените *** и чао, защото в следващите сто години БСП-ДС никога няма да бъдат на власт.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атанасова първо да каже какво толкова свърши тя като министър на здравеопазването, освен да трепери как ще реагира шефа й. Мисли си, че като е прекалено креслива, значи автоматично говори истината. Когато имаш аргументи не е нужно да крещиш.
3
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 9 години
премахнете здравната каса и няма да има проблем ,направете лекарите държавни служители на заплата и всеки да си върши работата за която е назначен ,а сега лекари и болници са като банкови филиали и всички гледат да скубат колко се може повече пари от пациенти и каса ..........
2
1
 
8
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
А аз смятам,че причината са нереално високите цени на дадена процедура.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добро си беше соц. здравеопазването ама нямат дупе да си го признаят! ГЕРБ смениха четирима министри, окрадоха Здравната каса ама сега не мож им затвори устата!Връщане на старото положение му е майката пък вие си приказвайте за реформи и всякакви други глупости, които вече четвърт век слушаме!