При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП

"Екзакта": Доверието в парламента е най-ниско от началото на прехода
25 юли 2014 18:53,
213
При избори сега: Над 10% е разликата между ГЕРБ и БСП
Снимка: Архив, БТА

Пет партии биха влезли в българския парламент, ако изборите за народни представители бяха на 15 юли. Това показва национално представително проучване на агенция „Екзакта“, проведено в периода 10-15 юли между 1000 души.

Според данните на агенцията първа политическа сила биха били ГЕРБ с 26%. След тях се нареждат БСП с 15% и ДПС със 7%. За Реформаторския блок биха гласували 6 на сто, а за "България без цензура"- 5%.

Под границата за излъчване на народен представител остават АБВ с 3%, НСФБ и "Атака" с по 2%.

Социолозите от „Екзакта“ отчитат, че електоралният дял на ГЕРБ е нараснал с 2%, а този на БСП се е свил с 5%.

"Екзакта" е изследвала и представите на българите за това кой е най-вероятният вариант за съставяне на кабинет след изборите на 5 октомври. Очакванията на 19% от анкетираните са за самостоятелно правителство на ГЕРБ, а 15% посочват, че най-вероятно бъдещият кабинет ще бъде съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според 8 на сто бъдещата управленска формула е правителство на ГЕРБ и ДПС, а според 7% - на ГЕРБ, РБ и АБВ. За 6% е възможно в бъдещото управление да си партнират ГЕРБ и БСП.

„В средата на юли регистрираме дъно на общественото доверие към работата на Народното събрание и на правителството“, коментира Лидия Йорданова от "Екзакта". Тя уточни, че става дума за дъно на доверие към тези две институции от началото на прехода насам.

За последната година парламентът е загубил 17% от одобрението и е добавил 18% неодобрение, а българите, които го одобряват в момента, са 8,5%. Кабинетът губи 15% одобрение за последната година и качва също толкова неодобрение, като в момента е одобряван от 17%.

Прокуратурата губи 10% одобрение и в момента одобрението за работата й е 14,5%, а за съда - 13,6%.

Работата на БНБ е одобрявана от 34%. Иван Искров се ползва с по-ниско доверие от управляваната от него институция – 28%.

На фона на негативните настроения към повечето институции и техните лидери като безспорен авторитет изпъква кметът на София Йорданка Фандъкова с одобрение 52%, коментират от "Екзакта". На второ място е еврокомисарят Кристалина Георгиева - 51% одобрение. Фандъкова и Георгиева са политиците, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрението. Челната тройка на политиците с най-високо доверие завършва с президента Росен Плевнелиев. Доверието към него е 39%

Сред политическите лидери най-изразителен спад според социолозите - 7% спрямо април, има при Сергей Станишев, който е одобряван от 17% от българите. „Той губи подкрепата на около една трета от твърдото ядро на БСП“, коментира Лидия Йорданова. Според нея в зависимост от името на бъдещия лидер на БСП ще стане ясно доколко вероятно е да се съхрани твърдото ядро на БСП.

Проучването сочи, че няма единно преобладаващо мнение за резултатите от евровота. 37% от българите твърдят, че са удовлетворени, а 36% не са доволни.

В средата на юли 69% от българите заявяват, че одобряват членството на страната ни в ЕС. Този дял е с 6% по-малък в сравнение с началото на 2014 г., отчитат от "Екзакта".

Предстоящата номинация на български еврокомисар е една от темите, които вълнуват общественото мнение, коментират от "Екзакта". Две трети от българите предлагат конкретни имена, и то в отговор на отворен въпрос, тоест без посочен отговор.

Най-често е споменавано името на Кристалина Георгиева, посочена от 23%, на второ място е Сергей Станишев - 6%, а трети - Томислав Дончев с 6%. Меглена Кунева и Николай Бареков са посочени от по 4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
6
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Като чета коментарите и се убеждавам, че Волен Сидеров е прав за още едно нещо - трябва да има образователен ценз за гласуващите.Иначе съдбата ни ще продължава да зависи от хора като автора на този коментар - "GLASUVAME ZA NACINALNIA FRONT ZA SPASENIE NA BULGARIA STIGA SME TURPELI BULGAROFOBI DA SUSIPVAT HUBAVATA NI TATKOVINA". Както се казва - но комент
134
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕКА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ГЛАСУВАМЕ САМО ЗА ГЕРБ
133
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи гласувайте иначе ***,турците и купените бюлетини я виж ви докарат ДПС като първа власт в България тогава вече всичко свършва.
132
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Футуролог до шарк. Е ми аз не казвам че симпатизирам на НФСБ, просто такава е реалността, ВМРО има много симпатизанти и ще вдигне процента им със сигурност. Както стана с Бареков. Между другото къде е Росен Петров, нещо май и той се отдръпна. Изобщо Барека се оказа един надут балон, който бързо се спука.
131
4
 
14
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Това са измислени статистики. Първо ББЦ изобщо няма шанс да влезе след отцепването на ВМРО, истината е че те взеха този процент на евроизборите заради тях. Второ това ще вдигне процента на НФСБ (не НСФБ както сте писали!!) и вероятно и те ще влезнат. Да ГЕРБ ще вземе най-висок процент, но няма да могат да управляват сами, а и не трябва. Много вероятен сценарий е изобщо да не може да се състави правителство, и нека!!! Моето лично мнение е че трябва да се гласува за малки партии!!
130
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как ги получаваТЕ тези резултати,САМО ГЕРБ точка
129
14
 
16
 
! Отговори
дон преди 9 години
вярват ли си какво пишат.май математиката не разбират.БСП на есен ще има пълно мнозинство.видяхте навремето като се разцепи СДС небяха и в праламента.Да благодарим на Бойко че сега ще активира левия лекторатБСП ще има минимум 130 депутата.
128
7
 
7
 
! Отговори
шоп-1 преди 9 години
Винаги съм гласувал за ВМРО но на последните избори НЕ и сега щом се отцепиха от Бюрека ще гласувам с две ръце.
127
2
 
10
 
! Отговори
вмм преди 9 години
Докато няма мажоритарни избори,задължително гласуване и образователен ценз,историята ще се повтаря до окончателното потъване на Титаник
126
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комундерите истерясаха. Щом не става на тяхното. Само ГЕРБ!
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АРХАНГЕЛAMI GERB SPETCHELIHA EVRO IZBORITE,A TAKIVA KATO TEB S KYR V GAZA.
124
2
 
7
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Тези 'социолози' са като 'журналистите' от Аутобилд:)! И за едните и за другите реалностите нямат значение! Важно е кой им плаща! В Аутобилд бяха писали, че БМВ Х1 е по-широко от Волво ХС 60! Също толкова вярно е, че бандитите от герб имат 26%
123
5
 
3
 
! Отговори
dnm преди 9 години
До МЪГЛАправ си и мисля, че не си мъгла а слънчев лъч. дано им светне и на малкото останали гласуващи за ТИКВАТА.
122
1
 
7
 
! Отговори
Менса преди 9 години
Бе нормални ли сте вие от соц. проучването, кой луд ходи на избори ? Когато на избори се гласува с АК а не с бюлетини и ГЕРБ и БСП и Доганя много гласоподаватели ще имат и всички ще спечелят.
121
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей стига сте лъгали бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход да гласува за олигархо комунистическата милиционерско мутренската разбойническа партия Герб
120
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм бил партиен секретар на БКП 12 години и сега каквото каже другаря Борисов го изпълнявам и съм за Герб щото съм дърт комунист
119
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе кой луд ще гласува за Герб бе вие нещо не сте в ред
118
2
 
10
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До до 136 Баннг Айде стига глупости ! А, кои вдигаха пара ,крещяха ,блъскаха и се държаха ,,като непримирими,,срещу влиянието на ДПС.Излиза че и кворума на Събранието от Сидеров е израз САМО на толерантност ,щото не се чу Атака да имат и една чистачка в Паламента.С две думи ...щом е др. Борисов - най младият син на Партията, моооже всичко -сутринта едно казано ,на обяд ,вечерта друго.С тази съобразителност , Лидера е само за 4 ти километър, Карлуково, Церова кория и ..
117
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TIKVATA ISKA 121 DEPUTAT AMA AKO VIDI I 80 DA SE KEFI
116
2
 
4
 
! Отговори
...131 преди 9 години
"ФАЛШИФИЦИРА"....отговора,затова е толкова ербап Боко.Ако не знаете да кажа,Софтуера за броене на гласовете е.....Американски.Той ако не направи 10 мандата само и чики-рики,за кво се появява на избори.Ако изборите променяха нещо,нямаха да ги правят.Комунистите яко са го закъсали,една петилетка време докато си излъскат имиджа от "целувките" с ДПС.