Ще има увеличение на пенсиите от 1 юли догодина

Петков: Не се очертава дефицит заради по-високия брой на пенсионерите
Обновена: 15 окт 2014 14:10 | 15 окт 2014 12:27,
10
Ще има увеличение на пенсиите от 1 юли догодина
Снимка: БТА

Ще има увеличение на пенсиите от 1 юли догодина, ако остане в действие въведеното швейцарско правило. Точният процент на повишението ще зависи от ръста на средния осигурителен доход. Това съобщи пред БНТ управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков. По думите му пенсиите няма как да бъдат намалени при никакви обстоятелства.

Той коментира, че въпреки очакваната дефлация пенсиите няма да бъдат намалени, защото другият компонент – средният осигурителен доход, ще расте.

„Швейцарското правило е едно от най-разпространените за осъвременяване на пенсиите, така че смятам, че има място и ще бъде запазено като механизъм за актуализиране на пенсиите у нас“, каза още Петков.

Той заяви, че в момента средната пенсия у нас е 330 лева, а средната продължителност на времето, през което се получава пенсия, при жените е 21 години, при мъжете – със 7 години по-малка.

Управителят на НОИ призна, че има ръст в броя на пенсиониралите се през първите девет месеца на годината. Той цитира данни, според които броят им е общо 75 400, което той определи, че „не е абсолютен рекорд“, но спрямо същия период на миналата година показва сериозен ръст от около 25 на сто.

Това увеличение е очаквано и разчетено в бюджета на Държавното обществено осигуряване и в никакъв случай няма да доведе до дефицит, каза Петков. Разходите за пенсиите за деветмесечието са в рамките на планираните – сумата е 6,5 милиарда лева, което е около 15 милиона лева по-малко от планираното за този период. Дори е реализирана икономия в разходите за пенсии – от 73 милиона лева. Бюджетът ще бъде изпълнен така, както е планиран, каза още управителят на Института.

Относно подготовката за електронно издаване на болнични листове Бисер Петков посочи, че от 1 декември лекарите и лечебните заведения ще могат да заявяват и получават от НОИ така наречените уникални номера на болничните листове, чрез които от 1 януари 2015 г. ще могат да издават електронни болнични листове.

Новото е, че от началото на следващата година данните от новоиздадените болнични листове ще се предават по електронен път от лекарите, лечебните заведения и лекарските консултативни комисии до НОИ, където ще бъде създаден електронен регистър на болничните листове. Лекарите ще имат онлайн достъп до регистъра и ще отпадне въвеждането на данните, което сега се извършва от служители в НОИ.

След 1 януари лекарите ще разпечатват самата бланка само за болния, която той да предостави на работодателя си. Но този лист няма да постъпва в НОИ, тоест работодателите няма да имат задължение да го предоставят, защото данните ще бъдат вече въведени и ще служат за изчисляване размера на обезщетението. От 1 януари 2016 г. би трябвало да завърши последният етап от електронизацията, която изцяло ще елиминира необходимостта работодателят да посещава НОИ. Дотогава работодателите ще трябва да предоставят на ръка другите документи, които служат за изчисляване на обезщетението по болест.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НОИпенсииБисер Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един велик народен представител от трибуната на народното събрание беше казал: Ще преватизираме всичко и от постапленията ше създадем мощен пенсионен фон който ще осигури спокойни старини на нашите родители. Преватизацията е факт, но и мизерията в която живеят пенсионерите е факт.
6
4
 
3
 
! Отговори
UJAS преди 9 години
PAK LI? OSHTE HVARLENI NA BOKUKA PARI,,,, DAITE GI TEZI GRESHNI PARI NA DECATA-BADESHTETO NA DARJAVATA!
5
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До wwwАко не *** дотогава.......звучи доста грубо, цинично....а знаете ли кой остава вечно млад.....
4
0
 
7
 
! Отговори
до пенсионерите преди 9 години
Увеличение ще има от 1ви юли 2100г.
3
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Слушай бе ***,кажи колко ти е размера на заплатата!ДА НЕ БИ ДА СИ С ДВОЕН СОМАХ И ДВОЙНИ М,ДУРИ?щЕ НИ ПОДХВЪРЛИТЕ ЕДНИ ЖЪЛТИ СТОТИНКИ,А ЗА ВАС-ЛУКСОЗНИТЕ КОЛИ,ЛУКСОЗНИТЕ ***,ЛУКСОЗНИТЕ АПАРТАМЕНТИ,ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА...кОГО МИСЛИТЕ,ЧЕ ЛЪЖЕТЕ!?мРАЗИМ ВИ!
2
1
 
13
 
! Отговори
www преди 9 години
АКО НЕ *** ДОТОГАВА....
1
1
 
13
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Неусетно да не е дошъл първи април?