Агенцията за българите в чужбина е неясна структура

Трябва да я превърнем в работеща институция, заяви Илияна Цанова
18 окт 2014 12:30, Миглена Иванова
44
Агенцията за българите в чужбина е неясна структура
Снимка: Булфото

Агенцията за българите в чужбина трябва да се превърне от неясна структура към работеща институция, заяви вицепремиерът по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

Тя посочи, че има сериозни проблеми в дейността на агенцията. За тях има сведения от Министерството на правосъдието, доклад на Прокуратурата, както и публикации в медиите за сериозни нарушения и съмнения за корупция.

Вицепремиерът посочи, че е назначила проверка на Инспектората към Министерския съвет, подала е и сигнал в Комисията за превенция на корупцията и е освободен и.д. директора на Агенцията.

Тя обаче коментира лаконично назначението на Ива Йорданова, като посочи, че Йорданова е провела успешна кампания в социалните мрежи за изборите, насочена към българите в чужбина.

Основната функция на Йорданова е да съдейства на органите за проверките, резултатите от които трябва да са готови до края на месеца, обясни Илияна Цанова. Тя подчерта, че са опитите да се спекулира с личния живот на един човек са неуместни и оценките за Йорданова трябва да се правят от гледна точка на нейната работа.

Цанова посочи, че като българин, който живее в чужбина, не е чувала за Агенцията. Работещите в чужбина българи според нея са повече, отколкото са работещите българи в страната, а парите, които емигрантите изпращат на семействата си в България, са над 3% от БВП и надхвърлят и преките чужди инвестиции в страната ни. Затова е важно Агенцията да изпълнява по-адекватни функции.

Цанова коментира, че може да се създаде регистър на българите в чужбина, за да може страната ни да се възползва от капацитета на хората от различните сектори. Може да се организират и срещи на предприемачи, културни събития, да се подпомага създаването на български училища и т. н.

Вицепремиерът засегна и работата по оперативните програми.

На ниво ЕС са одобрени само 7 оперативни програми от общо над 200, обясни Цанова. Отделно новата Европейска комисия още не е встъпила в длъжност, което също се отразява на процеса. Това трябваше да стане на 1 ноември, но заради допълнителните изслушвания вероятно срокът няма да бъде спазен.

Цанова подчерта, че по отношение на европейските средства е важно да има приемственост, защото страната ни е поела ангажименти, заложени в Споразумението за партньорство с ЕС. Правилата са строги и пари могат да бъдат спирани, ако не е изпълнено предварително условие от Споразумението или лошо макроикономическо управление, поставящо под риск ангажиментите на България.

Цанова посочи, че Еврокомисията не е разплатила на държавите от блока около 26 млрд. евро. Заради хроничния дефицит в бюджета на Комисията от 1 януари 2015 г. започва преглед и преработка на бюджета, така че дефицитът да се намали и почти да се елиминира.

Лошата координация е основният проблем за забавеното усвояване на европейските средства, коментира още Илияна Цанова. Според нея е добре в един момент да заработи отделно министерство за средствата от ЕС, но и сегашната организация може да е по-ефективна.

В закона не се предлага промяна на институционалната рамка, подчерта Цанова. В закона се посочва, че за еврофондовете ще отговаря министър или вицепремиер, което ще се определя от конкретното правителство. Министърът/вицепремиерът ще се подпомага от координационно звено, което ще се състои от представители на отделните министерства, на Сметната палата, на Държавната финансова инспекция, на Агенцията за приходите, на общините, браншовите организации.

Създаването на този съвет вероятно ще бъде одобрено от служебното правителство на заседание до края на октомври, каза Цанова и уточни, че становищата му ще се вземат предвид от съда при обжалването на актове на Управляващите органи.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Джордж Клуни преди 9 години
На таз селска мадона Ива много й личи мерака и стремежа с оная работа да напредва. А пък мерака й да се реализира в ООН и никъде другаде направо ме довърши. Като толкова я влече ООН защо се натиска за някаква агенция ???? Вицето Илияна Цанова е доста по-секси и интелигентна.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шаран -БГa zashto ivan glupaka glasuva ot london.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Чужбинецtezi,koito napusnaha balgaria sa galki otrepki-neshtastnizi i prodagnizi.
22
0
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
На мацата май и се хареса да върти *** на път за министерски кабинет. Ще искочи заек от към тази локация, де да видим. За агенцията е права, там са едни някакви, неясни, почти никой в чужбина не е чувал за тях и не ги е виждал, най-много някоя иконка да подарят на някой ако ги посети в София, а бе грамофон свири майка плаче, нали народа им плаща заплатите и не пита. Я аз да попитам г-жа Цанова за едно отчетче как си плати даскалуването в щатското учебно заведение ????????????????????????
21
0
 
22
 
! Отговори
читател преди 9 години
Ха, ха , ха - неясна структура.Структурата изобщо не е важна, важни са там бройките за нашите дечица!!Сладка, високоплатена безотговорна работа - мечта за партийните ***.
20
2
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Loshoto e, che kogato veche ne e durjava, horata vutre dori ne si predstavqt kakvo e durjava. Gubqt orientaciq za durjava, za instituciite, za funkciite i..
19
2
 
2
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
треба само за БОЙКО БОРИСОВ да се гласува! он че ни оправи! комонистите са веновни за сичко!
18
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 9 години
Този въпрос не е в ресора на пилонджийката. Въпросът, който задаваш, е от компетенциите на кючекчийките. Ако сред тях се намери някоя по-амбициозна, може и да създаде такава агенция, каквато ти предлагаш, защо не? :)
17
0
 
22
 
! Отговори
Чужбинец преди 9 години
На българите в чужбина им е през оная работа за тази измислена агенция и за измекярите които са се намърдали в нея. Ако някой все още се чуди защо повечето умни, кадърни или просто работливи и почтени хора напуснаха БГ - ето ви отговора. Живуркайте си, мърморете си, цъкайте минуси на компа, не гласувайте - ми то било хубаво в кочинката.
16
0
 
8
 
! Отговори
акробатка преди 9 години
Явно добре владее креватната акробатика.
15
1
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Там има пари за "усвояване", така че ще се разработим, та пушек ще се вдига!! Но никой не обяснява, защо чужденците с български паспорти гласуват за българско правителство по каква логика и не е ли противоконституционно ?!?!? Баламите тука бачкат, съдират им кожите със данъци, налози, такси и прочие тегоби и "българина" Мехмед Асан от Измир избира тези мои пари да ги харчи" чистишя българин" Л.Местан.!?!? БА МАМАТА Ги шъ съ упраим? Галиба на кукуво лято !
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за пръв път чувам за такава агенция , а 15 години съм в чужбина,,,
13
0
 
11
 
! Отговори
БИК преди 9 години
Ако в задълженията и влиза да прави сфирки на бугарите в чужбина - няма нужда от конкурс - дайте я насам. Иначе да си седи у БГ-то, политиците да си я клатят, а тъпия матр'ял да и плаща заплатата от данъците си (щото тарикатите в БГ не плащат данъци)
12
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
До въпросАко аз мина през пешеходна пътека тип зебра в населено място със 100км/ч и не блъсна никой, следва ли от този факт, че може да се отмени ограничението за каране в населено място?ти си толкоа ***, че никога няма да можеш да го разбереш. Но понеже всяка полуграмотна овца на планетата е такава, затова и ще сте на този хал винаги!
11
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
повтарям, тая еврофейдругарка става само за едно и то не е политика, при това "едното" вече е в минало време за моята възраст...
10
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
До въпросАми ако ще разсъждаваме така, то тогава какъв е смисъла от идеята за критерии за назначаване и избор изобщо? Ами направо да се назначават някакви хора, а после, направо ще се оказва, че са си най-добрия възможен избор и изобщо нзначение - телевизията го прави това и сега точно това :)
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агенцийка удобна за добри службици на наши хора.
8
1
 
10
 
! Отговори
режисьор преди 9 години
Лукарска танцува добре, а Илианчето ми се вижда, че е добра на духовите инструменти.ШЪ СЪ УПРАЙМ!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Танцьорка на пилонa zashto niama agenzia za balgarskite zigani v cugbina.
6
3
 
16
 
! Отговори
аааааааааааа преди 9 години
И ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА МОНТИРАТЕ ПИЛОНА,НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УМЕНИЯТА НА ЛЮБОВНИЦАТА НА ЛУКАРСКИ,КАК ГЛАСУВАХ ЗА ТИЯ ,ДА СЕ И...А