При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране

Христосков: 2014 г. е загубена заради спряното нарастване на възрастта
Обновена: 25 окт 2014 21:46 | 25 окт 2014 21:44, Екип на Investor.bg
123
При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране
Снимка: архив Булфото

Експертите на социалното министерство са заложили няколко варианта за попълване на бюджета на НОИ. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Още по темата
Той беше категоричен, че хората „трябва да знаят какво ги очаква в следващите години. Степента на социална поносимост естествено зависи от икономическата ситуация в страната. При по-добро развитие на икономиката ще има един по-твърд вариант на увеличение на възрастта, при който по-бавното нарастване на пенсиите би било по-поносимо, защото семействата ще имат доходи. Ако обаче сме в една по-тежка ситуация, тогава ще се предприемат социално по-поносими варианти", коментира Христосков.

По думите на служебния министър пенсионната реформа е един от петте приоритета, с които трябва да се заеме следващото правителство, тъй като дефицитът на общественото доверие нараства с всяка следваща година.

"На практика 2014 г. е загубена, защото беше спряно нарастването на възрастта", отбеляза Христосков.
Според него не само увеличението на възрастта обаче е реформа. "Разчетите показват, че дефицитът в осигуряването като процент от брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще бъде 2,6%, през 2016 г. – 2,7%, което почти е равно на онези 3% допустим дефицит въобще в консолидирания бюджет по критериите на Маастрихт. Тоест дългово финансиране може да се използва само за попълване на дупки в осигурителната система", коментира той.

"Държавата винаги ще се намесва, защото имаме обективни демографски процеси на застаряване на населението. В България имаме и още един проблем – емиграцията, поради която се влошава баланса между работещи и пенсионери", изтъкна министърът.

Според него причината за нарастването на дефицита в осигурителната система са грешните политически решения в последните години. „Те се изразяваха в намаляване на осигурителните вноски, в по-облекчен режим по отношение на плащанията на вноските и в удължаване на преходните периоди за ранно пенсиониране и разширяване на броя на хората, които имат право на ранно пенсиониране”, каза още Христосков.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
0
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Ти искаш( д.м.б.) да показваш тяхно благополучието? Знам де, че... съм съгласен. ШОС. На всеки случай...
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е гот да имаш дърт шеф.Пита те:Този как се казваше?Какво трябваше да направим?За кога го искаха? ,заспиват в креслото и т.н.,абе Политбюро на ЦК на партията.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Две приятелки на 46г с престижни професии и оплакване от световъртеж,на ЯМР изследване на мозъка(което си платиха,иначе през здравна каса е абсурдно) се оказа ,че са с мултиинфарктна енцефалопатия.Разбирайте ,че жени под 50г,( жените са с по-нисък риск от съдови заболявания) вече имат множество микроинсулти.Моята майка се пенсионира на 55г през социализма и според мен това е една от причините връстниците и днес да са над 85 годишни.
34
0
 
2
 
! Отговори
Утреотсъщата преди 9 години
Шса упрайм !!!Ти мене уважавашлимъ!!!!!Сичкушсъупри!!!!Утре от същата!!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таван за пенсиите за всички-максимум 700лв. и прогресивно облагане за всичко, над 2000лв доход -задължително допълнително здравно осигуряване.Защо всички развити страни според вас са с прогресивно облагане?Кой премахна 2008г прогресивния данък-НДСВ,БСП ,ДПС.
32
0
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Има или не има всички едно)))
31
1
 
1
 
! Отговори
сме преди 9 години
Ни сме трябва да се знае, къде парите!
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 20 години ще има ли пенсии изобщо?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
-спестяват ги в банки.
28
0
 
3
 
! Отговори
Търся олигофрени преди 9 години
До дедо на селотоя дето е анатемосал попа е по-силен! виж от какъв човек, какво нещо е направил :))))))
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сложете един таван на пенсиите 400лв и ще ви стигнат парите.Те пенсионерите какво правят с пари
26
0
 
1
 
! Отговори
Публиката преди 9 години
До ВасилевНищо не знаете в ЦРУ Василев, пардон агент Махмуд Кадир!вие сте само частични /отделен елемент/ изпълнители...
25
3
 
0
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние в ЦРУ знаем кой източи КТБ, интересното е, че вие не знаете кой, кой, кой я източи.агент Махмуд Кадир
24
0
 
3
 
! Отговори
Публиката преди 9 години
До дедо на селоза теб директивите са написани, сега се транспонират!ще ти спрат оправянето много скоро!
23
0
 
1
 
! Отговори
0 3 Публиката Про преди 9 години
До Василевобратно е Василев - там ще им прибират оръжието скоро - вече е започнато, но там по-леко ги барат ... за да могат ЧРЕЗ тях да барат всички останали по света!
22
0
 
11
 
! Отговори
Кaшчей Безсмертний преди 9 години
Христосков, на гроба ти ще има тоалетна!
21
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Не е демократично да си оставите *** без социални. Знаете ли в щатите колко *** и латиноси лежат на гърбовете ни, освен това стрелят и по полицаите.
20
0
 
9
 
! Отговори
Публиката преди 9 години
Режисьорите трябва да сменят сценаристите, за да не излгеждат артистите толкова ***!Сценария е явно написан, за по-висока зададена тъпота на населението.Не са отчели невъзможността всъщност, само за едно поколение да ни направят толкова ***, колкото са другите по останалия свят! Явно наистина нивото ни, при което ни стартираха демокрацията, е било реално много високо...ако не обърнат процеса - поне временно, ще се наложи със сила да компенсират наваксването... и то много скоро!
19
0
 
7
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Kakва по-силна икономика бре оооооооооооооооооооооо?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Резултата от реформите на професор Ристосков ще е че все повече млади хора ще избягат от България, докато накрая останат само пенсионери, ако и те останат живи.