При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране

Христосков: 2014 г. е загубена заради спряното нарастване на възрастта
Обновена: 25 окт 2014 21:46 | 25 окт 2014 21:44, Екип на Investor.bg
123
При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране
Снимка: архив Булфото

Експертите на социалното министерство са заложили няколко варианта за попълване на бюджета на НОИ. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Още по темата
Той беше категоричен, че хората „трябва да знаят какво ги очаква в следващите години. Степента на социална поносимост естествено зависи от икономическата ситуация в страната. При по-добро развитие на икономиката ще има един по-твърд вариант на увеличение на възрастта, при който по-бавното нарастване на пенсиите би било по-поносимо, защото семействата ще имат доходи. Ако обаче сме в една по-тежка ситуация, тогава ще се предприемат социално по-поносими варианти", коментира Христосков.

По думите на служебния министър пенсионната реформа е един от петте приоритета, с които трябва да се заеме следващото правителство, тъй като дефицитът на общественото доверие нараства с всяка следваща година.

"На практика 2014 г. е загубена, защото беше спряно нарастването на възрастта", отбеляза Христосков.
Според него не само увеличението на възрастта обаче е реформа. "Разчетите показват, че дефицитът в осигуряването като процент от брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще бъде 2,6%, през 2016 г. – 2,7%, което почти е равно на онези 3% допустим дефицит въобще в консолидирания бюджет по критериите на Маастрихт. Тоест дългово финансиране може да се използва само за попълване на дупки в осигурителната система", коментира той.

"Държавата винаги ще се намесва, защото имаме обективни демографски процеси на застаряване на населението. В България имаме и още един проблем – емиграцията, поради която се влошава баланса между работещи и пенсионери", изтъкна министърът.

Според него причината за нарастването на дефицита в осигурителната система са грешните политически решения в последните години. „Те се изразяваха в намаляване на осигурителните вноски, в по-облекчен режим по отношение на плащанията на вноските и в удължаване на преходните периоди за ранно пенсиониране и разширяване на броя на хората, които имат право на ранно пенсиониране”, каза още Христосков.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
1
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние от ЦРУ добре знаем, че българите започват яко да работят едва след като излязат в пенсия, до тогава си клатят краката, а ако правят нещо, то вероятността да крадат от работодателя е висока. За какво ви е тази пенсия от 200 лева тогава?агент Биби Т.
16
3
 
5
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Само да попитам, в коя банка смятате да си внасяте парите, защото според нашите анализи, май няма къде?!агент Шимон Дянки
15
1
 
10
 
! Отговори
МЪДР СЪВЕТ преди 9 години
Това не е държава, а мафия от 'наши' хора, балкански селски тарикати и мижитурки свикнали да я карат цял живот на гърба на някой друг. Само сметнете: шепа народ а 240 свин4уги лапащи мощно на държавна софра, един билюк администрация нищо невършеща....няма система която да одържи на тоя напън!!! Младите и кадърните да бягат от тая ко4ина докато все още могат, а другите - спирайте да плащате осигуровки - това е пладнешки обир!!! Няма оправия тук - това е блато на блатищата!!!
14
0
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
И още нещо.Ако тези пари си ги дърщал на влог,а не си ги давал на държавата с надеждата,че ще доживееш спокойни и достойни старини,едно,че щеше да печелиш от тези пари и то доста,но и на края всички тези пари щтяха да са твои и да има какво да оставиш на наследниците си.Мисълта ми е,че няма как да няма пари,а въпросът е къде са те?Истината е ясна за всички умни хора.
13
6
 
8
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Ние от централата на ЦРУ смятаме, че ще бъде съвсем нормално вие да се откажете от всякакво пенсиониране и да си живеете спокойно, вместо да се залъгвате и вкарвате в сериали. Ако днес сте на 35 години, то знайте, че след още толкова държавата ви просто няма да съществува. Както би се изразил един ваш политик- Майната му на пенсионирането!агент Пенди Модер
12
0
 
18
 
! Отговори
! преди 9 години
Не разбирам!Ако човек се е осигурявал на максимален осигурителен праг през целия си живот,сега ще взима 840 лв. пенсия.Да обясня само,че в момента ако се осигуряваш на максималния осигурителен праг,около 600 лв. отиват за пенсия.Как така за 38 години си внесъл 270 хиляди лева за пенсия.Ще получаваш по 840 лв. пенсия.То ест около 10 хиляди на година.Ако в най-добрия случай доживееш 15 години пенсия,ще получиш 150 хиляди обратно.120 хиляди остават в държавата.Как така няма пари!!!Проста математика
11
0
 
17
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Христосков от години е в системата значи грешките са негови и защо го държат там и на всичко отгоре поучва. Това е идиотщина.
10
2
 
4
 
! Отговори
Пожелавам: преди 9 години
Браво на Вариант, че е твърд!Икономика все така да е силна и да е щастлива с твърдия си Вариант!
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто си играят с нас,не че живота тук не е игра де
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе някои чиовници не са в час.И не някои а пвечето!Знае ли тоя екземпляр Христоско,че аз назначавам млади хора да работят,а инспектори ми съставят актове и ми спират разрешителни за да не мога да работя?!Стабилна икономика при комунистите от ГЕРБ е невъзможна!Тъпия народ обаче ги мисли за десни ГЕРБ?!Даже пак ги избра?!Еми спирам бизнеса и емигрирам!!!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 8: v Dopalnenenie!Ei, i te edni sociqlni pomoshti, kadeto te karat za 35lv cqla sedmica da im chisti gradckite toaletni i da metesh ulicite vkliochitelno! Vari da kadidatstvai za 35lv soc.. Az neshta..... Pojelavam ti kasmet!
6
0
 
25
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Каква е тая *** логика бре? Значи по тая логика ,трябва да работят хората до смърт,че барем тия се накрадат Е виждате ли каква демокрация имаме ? Мяза по-скоро на робство,отколкото на демокрация
5
2
 
6
 
! Отговори
Истроия-2 преди 9 години
Всеки народ е наричал българите по различен начин, но смисълът е бил един това са силни хора, които могат да се защитят. Не случайно в Алтай думата болгар означава този, който е оцелял.Испанският арабин Абу Хамид ал Гарнати, който посетил Волжка България през 1135 и 1150 г., на свой ред заявил, че българин означава учен човек.Българският изследовател Николай Павлов в изследването си Българският въпрос във Волго-Уралието пише: Напоследък това име намира етимологичното си обяснение в древните ирански езици.
4
2
 
11
 
! Отговори
История преди 9 години
Според известни изследователи, които са стигнали до изводи въз основа на собствени търсения, историята на българите поразява с многообразието на хипотезите и повечето от тях се свеждат до това, че това са най-древните хора на Земята.През XV в. византийският учен Лаоник Халкокондил твърдял, че богарите са Божии синове, синове на Слънцето, Богоизбрани, а всички останали народи от Британия до Сахара и по-нататък до Сибир са техни деца, преки наследници.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ХОРА ,ТЕЗИ НАИСТИНА НЕ ВИЖДАТ ,ЧЕ НА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДСТОИ ВОЙНА СРЕЩУ МАСОНСКАТА НАПАСТ И ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ ДС,ТРЪГНАЛИ ДА ГОВОРЯТ ЗА РЕФОРМИ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ,НАРОДА ИСКА ДА ГИ ТРЕПЕ ТЕ ОЩЕ НА ПОЛИТИЦИ СЕ ПРАВЯТ,КВА ИКОНОМИКА БЪЛНУВАТ КВИ ПЕТ ЛЕВА,МАРШ БЕ МАРШ С ВРЕМЕ ,СКРИЙТЕ СЕ ПРОДАЖНИЦИ,НИЕ НЕ ВА ЩЕМ
2
0
 
21
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Не ви искам пенсиите ще си събирам сам парите. Мошеници.
1
0
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Колкото по-кратко живеем, толкова повече вдигат възрастта за пенсиониране.Целта я ясна - да не доживяваме до пенсия !