При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране

Христосков: 2014 г. е загубена заради спряното нарастване на възрастта
Обновена: 25 окт 2014 21:46 | 25 окт 2014 21:44, Екип на Investor.bg
123
При по-силна икономика – по-твърд вариант за пенсиониране
Снимка: архив Булфото

Експертите на социалното министерство са заложили няколко варианта за попълване на бюджета на НОИ. Това обяви в ефира на Bulgaria On Air служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Още по темата
Той беше категоричен, че хората „трябва да знаят какво ги очаква в следващите години. Степента на социална поносимост естествено зависи от икономическата ситуация в страната. При по-добро развитие на икономиката ще има един по-твърд вариант на увеличение на възрастта, при който по-бавното нарастване на пенсиите би било по-поносимо, защото семействата ще имат доходи. Ако обаче сме в една по-тежка ситуация, тогава ще се предприемат социално по-поносими варианти", коментира Христосков.

По думите на служебния министър пенсионната реформа е един от петте приоритета, с които трябва да се заеме следващото правителство, тъй като дефицитът на общественото доверие нараства с всяка следваща година.

"На практика 2014 г. е загубена, защото беше спряно нарастването на възрастта", отбеляза Христосков.
Според него не само увеличението на възрастта обаче е реформа. "Разчетите показват, че дефицитът в осигуряването като процент от брутния вътрешен продукт през 2015 г. ще бъде 2,6%, през 2016 г. – 2,7%, което почти е равно на онези 3% допустим дефицит въобще в консолидирания бюджет по критериите на Маастрихт. Тоест дългово финансиране може да се използва само за попълване на дупки в осигурителната система", коментира той.

"Държавата винаги ще се намесва, защото имаме обективни демографски процеси на застаряване на населението. В България имаме и още един проблем – емиграцията, поради която се влошава баланса между работещи и пенсионери", изтъкна министърът.

Според него причината за нарастването на дефицита в осигурителната система са грешните политически решения в последните години. „Те се изразяваха в намаляване на осигурителните вноски, в по-облекчен режим по отношение на плащанията на вноските и в удължаване на преходните периоди за ранно пенсиониране и разширяване на броя на хората, които имат право на ранно пенсиониране”, каза още Христосков.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работя на трудов договор и ми удържат за здраве и пенсия.Отделно имам ЕТ и там си внасям за пенсия и за здраве още веднъж,защото такъв е закона,длъжен съм.Отивам на лекар и за мен направление няма,защото циганчоците са ме изпреварили и направленията са свършили.Е добре де,аз васям двойни осигуровки за да се лекуват тези дето нищо не внасят!?Кой *** измисли тази система питам аз?!!!!
56
1
 
24
 
! Отговори
аС преди 9 години
Геноцид в действие ! Нямам друго какво да кажа.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата не внася осигуровки в реални пари а служителите си,а само на хартия ги има уж удържани от всеки държавен служител.Само за ползвалите здравна услуга служители внася и то със закъснение.Онези дето се пенсионират също получават заплати.Всичко друго е на хартия и няма паричен еквивалент в НОИ и НЗОК.В резултат има дупка!Отделно дребния бизнес е задушаван нарочно от администрацията и товарен с глоби за да останат само определени фирми с цел монопол
54
0
 
24
 
! Отговори
иванов преди 9 години
няма смисъл да се внасят пенсионни осигуровки защото днешните мъже нняма да доживеят 65
53
6
 
8
 
! Отговори
народен преди 9 години
Военните хрантутници тях оправете, да не ми се правят на кекави на 45 г. и да ходят по градинките и да разправят, как стоели по седмица на лагер и било много амортизиращо. Голямата дупка идва и от администрацията на МВР , но не барайте полицаите, те наистина е справедливо тяхното пенсиониране.
52
5
 
5
 
! Отговори
До пост. № 83 преди 9 години
Günaydın Ismail, до някъде си прав, че преди 1989 г. турците в България с труда си са помагали на държавата. Напълно си прав за пенсионната система в Турция, така е. Но твоето име е достатъчно да гласувам отрицателно за коментара ти. Ти си турчин и нямаш място измежду коментаторите с български имена. Мястото ти е в Родопите, да чукаш камъни, така както са го правили твоите баща, дядо, прадядо....
51
0
 
1
 
! Отговори
ХА преди 9 години
За какво търса?
50
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За никаква силна икономика не може да се говори вече в Бг.След 1991 имаше само един период по време на имотния бум,но това беше благодарение на парите от пенсионерите дошлиот З.Европа (по-специално Англия) и нашите емигранти там.Сега вече ги няма тези пари, Гърция и Испания са пред фалит,който живее в З.Европа трудно спестява и 1 евро.Вместо да се ориентираме към Русия, ние отново сме на губещата страна.А силната икономика сега е в Азия и няма да ни допусне там.
49
14
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
До 1989г имаше силна икономика защото имаше турци да бачкат.Мързеливите българи искат само да папат и крадат.Отидоха в Германия и за сравняване дума да не става.Не се учудвайте, ако някой около 40-годишен турчин или туркиня ви каже, че е пенсионер. Не ви лъжат. Защото в Турция доста рано може да се стигне до пенсия. Мъжете може да претендират за пълна пенсия на 40 г., а жените на 38 г. На практика 25 г. трудов стаж са достатъчни. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 г., а при жените 76 г.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При тази жестока безработица вдигането на пенсионната възраст е безумие. Защо трябва да ги принуждават хората да работят до 70г, докато 25-30 годишни младежи стоят безработни и се чудят как да намерят препитание какво да правят?
47
2
 
4
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 9 години
Преди 40 години за производството на един телевизор са били нужни хиляди човеко-дни работа. Днес телевизор с десетократно по-добри показатели се произвежда от машини, като за един ден се бълват хиляди бройки.Преди 60г. за производството на храна, цялото семейство в продължение на месеци е бачкало на нивата. Днес 100-кратно по-големи количества се добиват само от няколко човека - с помощта на машини и автоматизация.Тогава как си мислите, че ще има работа за всички при 8-часов работен ден?
46
1
 
5
 
! Отговори
XXL преди 9 години
Е"те за това на тая мащеХа не давам и една стотинка вече 20год..само к..У...р за нея !!
45
0
 
0
 
! Отговори
до 78 преди 9 години
Откъде знаеш?!
44
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ при население 309 173 00 има 535 депутата, а при нас на мижавите 6-7 милиона 240, защо са ни толкова много. Това трябва да се промени, а не пенсионната възраст.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАСОНСКИ ***,ХОРА ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ВЗРИВОВЕТЕ ВЪВ ГОРНИ ЛОМ И ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СОФИЯ КАРДАМ СА МАСОНСКИ ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЯ ? КАТО ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА СА СИ ГО КАЧИЛИ В УИКИПЕДИЯ КАТО ОБРАЗЕЦ НА ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ издирват обвинени за данъчни измами по целия свят.Няма развита страна на запад от България,в която да има плосък данък.Ясно е ,че богатите ще намерят начин да си скрият половината доходи така,че е справедливо да бъдат облагани двойно.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да махнат субсидията на партиите и ще има доста пари.
40
2
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Решението е просто: намаляване парламента минимум на половина, спиране на всякакви помощи на *** *** (да е като в 4ужбина: не плащаш, идват и те режат....опъваш, псуваш - съвет в кауша, а може да излезеш и в дървен костюм...каквото си си заслужил), разпродажба на целия автопарк на прасетата от парламента и закупуван на велосипеди (препоръ4ва се втора ръка....рециклирани)....и още мехлеми има, но да не ги изреждам...а да..и закон за лустрацията, макар 4е е много късно ве4е.
39
1
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ако свалим тази политолигархична шайка крадци и мафиоти и ги отупаме като брашнян чувал, то ще има пари и за пенсии и за нови работни места, та да си върнем имигрантите обратно в България. Не го ли направим будната кома ще продължи още десетина години и накрая комшитата ще ни използват за донор на територия, пфу!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо:умирам на 50 от остър коронарен инцидент и ще ме хванат за оная работа да им работя до 70 години.