40% от наетите по програми за заетост после без работа

Около 3 на сто успяват да започнат собствен бизнес
28 окт 2014 14:41,
10
40% от наетите по програми за заетост после без работа
Снимка: архив, Ройтерс

Близо 40 процента от лицата, които са участвали по програми на субсидираната заетост, финансирани с пари от бюджета, не са успели да си намерят работно място впоследствие. Това показва проучване, възложено от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), за оценка на активните политики на пазара на труда.

Останалите 60% от участвалите в програми и мерки за заетост на социалното министерство са успели да се реализират на пазара на труда. От тях 21 на сто са продължили да работят в същата фирма, в която са започнали подпомогната заетост, 23 процента са успели да намерят работа извън програмите в реалния сектор, тоест в друга фирма, и около 3 на сто са започнали собствен бизнес.

Една от основните причини за високия процент на хората, които не са успели да намерят трудова реализация след приключването на субсидираната заетост, е високата конкуренция на пазара на труда. Това обясни главен асистент Атанас Атанасов от УНСС, който представи резултатите от проучването.

По негови думи тежките последици от икономическата криза върху трудовия пазар са създали ситуация, при която много хора се състезават за едно работно място, а в този случай работодателят избира само висококвалифицираните кандидати.

В същото време тези близо 40% нереализирали се са хора с ниско или дори без образование и квалификации, уточни Елка Димитрова, директор на дирекция "Политики на пазара на труда" в министерството. Тя посочи, че към днешна дата, когато се наблюдава известно раздвижване на пазара на труда, работодателите отново търсят висококвалифицирани хора и така тези без специфични знания и образование продължават да са безработни.

Димитрова обясни, че оттук нататък фокусът на субсидираните програми ще бъде върху осигуряване не само на заетост, но и на обучение на лицата, така че да могат впоследствие да намерят място в реалната икономика.

Проучването прави извода, че въпреки големия процент на хората, които не се реализират след отпадането им от програмите, те повишават доходите им и ги стимулират да търсят работно място. По-неефективните програми не трябва да бъдат спирани, смятат експертите, тъй като те имат социални функции. Те акцентират върху осигуряването на заетост на уязвимите групи – хора с увреждания, хора над 50-годишна възраст и младите под 29 години.

Като най-ефективни мерки и програми се оценяват програмата „Реализация” и „Старт на кариерата”, а сред най-нискоефективните е програмата за асистенти на хората с увреждания и "От социални помощи към осигуряване на заетост", отчита проучването.

Експертите направиха извода, че над половината от програмите са ефективни, защото 40% от лицата са успели да се реализират след тях. Интересен факт е, че процентът на жените, които са се реализирали на пазара на труда след субсидирана заетост, е по-голям – 30 на сто, от този при мъжете – 26 на сто.

Експертите бяха единодушни, че субсидираните програми за заетост, финансирани от държавата, се нуждаят от сериозна преработка с оглед постигането на по-голяма икономичност за бюджета и по-голяма ефикасност за участниците в тях.

Още новини за пазара на труда четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ БИХА ШУТА НА РАБОТНИЦИТЕ КОИТО СА БИЛИ НАЕТИ ВРЕМЕННО САМО ЗА МАЛКО. А ПОСЛЕ НАЕТИТЕ ИЗДУХАХА ТАРАТОРА. НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА НАЕМАТЕЛИТЕ ПРИБРАХА МИЛИОНИТЕ. ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ОВЦЕ.
7
0
 
7
 
! Отговори
Виждам обаче :) преди 9 години
което недвусмислено показва, че парите са изтеглени от системата /чрез нарочно създадена дефлация/, резултата от която е абсолютната невъзможност да се прави и развива бизнес, която не се дължи на Мързела или Глупостта на хората /както нарочно ви налагат/, щом преди ПРИ наличие на пари, са го правили :)))съответно СЕГА набутаните в банките ПАРИ, ще бъдат конфискувани посредством ПЛАНА бейл-ин в ЕС, над определена стойност разбира се /100кЕ/, за да не е съвсем пладнешки обира!
6
1
 
21
 
! Отговори
Измислена работа преди 9 години
Наливат пари във фирмите, т.е. в правилните фирми и те след като източат всичко, което е възможно бият шута на работниците.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40% от наетите по програми за заетост после без работаНО 60% СЪС РАБОТАТакава успеваемост няма никъде из ЕС, това да ви е ясно журнализи
4
3
 
11
 
! Отговори
пенчо преди 9 години
щото са румляни и други имперски поданици без образование и трудови навици?
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха тези ме разсмяха от сърце, май само те си вярват
2
1
 
29
 
! Отговори
бюро по труда преди 9 години
Пълни глупости си дрънкате.Наливате пари в едни и същи фирми или във фирми с различни собственици, които си сменяват персонала от едната в другата, и наливате пари в бездънното гърло на ***.Милиони за програми и помощи.Скапана държава сме
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е вярно тогава Браво на програмата 60 процента е супер за сравнение успеваемоста в Германия на същата програма е почти нулева...