На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите

Отдаваме и вечна признателност към загиналите в редовете на армията
Обновена: 1 ное 2014 07:43 | 1 ное 2014 07:41,
26
На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите
Снимка: архив, Булфото

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
12
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Явно за безродниците няма никакво значение ,че на този ден се празнуват два празника.Единия чисто българския Деня на будителите , другия църковния при който почитаме нашите близки които вече ги няма , а с шапки долу и падане на колене отдаваме почит и признателност на нашите деди загинали за свободата и целостта на Майка България.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма лошо да празнуваме всички празници, които ни харесват, но преди всичко трябва да честваме нашите си празници. А днес е Денят на будителите, драги сънародници, на тези, които са поддържали духа ни буден през вековете, на които дължим идентичността си. Да ги почетем, а също и всички наши близки, отишли си от този свят, защото днес е и Задушница.
1
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA PRAZNUVAME HALOIN,A NE TEZI EZICESKI IZMISLIZI.