Русия ще спечели от спирането на "Южен поток"!

Илиян Василев: Целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения
Обновена: 2 дек 2014 14:05 | 2 дек 2014 12:33, Веселина Йорданова
51
Русия ще спечели от спирането на "Южен поток"!
Илиян Василев. Снимка: архив, БулФото

Русия печели от спирането на “Южен поток”, защото това ще стабилизира бюджета й и Путин ще се задържи на власт, коментира енергийният експерт Илиян Василев пред БНТ ситуацията около проекта, след като снощи руският президент обяви в Турция прекратяването му.

Още по темата
Според Василев проектът никога не е бил изграден на основа на западните или международно стандарти за проектно финансиране или проектна осъществимост, а е бил политически проект, на който приходите не са доказани.

Василев смята, че истинската причина за спирането на “Южен поток” е огромната финансова тежест, която трябва да понесе “Газпром”, който започва да строи газопровода “Алтай”.

Като друга причина Илиян Василев посочи и срива на рублата с близо 65-70% в последните месеци.

Путин има първа задача да се задържи на власт, а без балансиран бюджет това не може да стане, аргументира се експертът.

По думите му Русия продължава да твърди, че “Южен поток” е предмет на двустранна договореност и отказва да го припознае като проект с европейско значение. Василев смята, че целта на Путин е да провокира антиевропейски настроения и да противопоставя едни страни на други.

България няма как да бъде идентифицирана като единствената причина, тъй като проектът преминава през много други страни, заяви Василев и допълни, че вероятно ще последват коментари колко много пари сме загубили.

Той коментира още, че Путин е направил политическо заявление с изказването за спиране на “Южен поток” и трябва да проследим какви са реалните разпореждания към изпълнителната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
16
 
! Отговори
непукист преди 9 години
По-тъпо твърдение скоро не бях чел ,че целта е антиевропейски настроения .Те между другото са факт ,но причината е бедността и разрухата до която е докарана държавата от алчността и слугинажа на всички които управляваха и управляват България.
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Независимите" "експерти на прехода" се развихриха...после обвинявайте комунзма за това, че България е превърната американски *** без никаква индустрия или стопанство - вече и без енергетика!
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До жибор.Лоша новина за русофобите.Българския народ още повече ще ви намрази.Тук вече никой не ви зачита,марш при Кончита,или при РомПой,защото ще ядете бой.Избирайте или Барозу или Морозу.
15
2
 
10
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До ЖИБОРСкрий се ве клоун и си наври американско-колониалния суверинитет знаеш къде.
14
6
 
21
 
! Отговори
Национални предатели преди 9 години
Изпълзяха всички платени лобисти за шистов газ и професионални русофоби, които ни убеждават колко е хубаво в България да няма нищо- нито газ, нито евтин ел.ток от атомни централи. Убеждават ни колко е хубаво Турция да държи кранчето на руския газ и ток- освен газопроводи, Русия строи 3 ядрени централи в Турция и както каза Борисов през 2011 г, преди Хил. Клинтън да му набие канчето:"Ако няма АЕЦ "Белене", икономиката ще фалира, ще купуваме ток от Турция и ще ме съдят за национално предателство"
13
5
 
12
 
! Отговори
Чик-чирик преди 9 години
Къде е Буда да дръпне едно слово пред будалите?Ха-ха-ха...Мъж бил!Ако това са му експертите,мерси!Иначе казано:На такъв народ-такива "експерти"!
12
2
 
17
 
! Отговори
123456 преди 9 години
Аман от пишман енерго експерти!!!След инструктаж на Козяк плямпат по всички медии. АМА САМО ПЛЯМПАТ! НАКАРАЙТЕ ГИ ДА ВИ ЗАВЕДАТ ПРИ ПОСТРОЕНОТО ОТ ТЯХ!?
11
2
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ние задружната българска герберо-седерастия печелим най-много от провала на този проект. Конграчюлейшънс Мутро! Конграчюлейшънс Мис "Йес Сър"! Конграчюлейшънс и на теб *** материал!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Елевтериос Венизелос от Анкара: Ние даваме зелена светлина да продължава тръбата през нашата територия. Ще обсъдим допълнително когато тя стане факт и дойде в пределите на нашата граница."
9
2
 
18
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Кой печели е ясно, но хич не е зле да се поразсъждава върху това кой ще загуби..
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, какво сриване на рублата 60-70% за последните месеци?
7
3
 
11
 
! Отговори
ТОЯ ПА.. преди 9 години
ПЕТЪРТАНЧЕВСКИ ДС-"ЕКСПЕРТ" - КОГА И ТОЙ СТАНА ДУМОКРАТ!?
6
6
 
26
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
О ,боже мой ,още един ЕНЕРГИЙЕН експерт ! Русофоб отвсякъде -екс посланик на Бълагрия в Русия . Еми като е тъй -давайте стройте ЮП и ще "гътнете " Путин и вашата мечта ще се сбъдне и той май е към русофобския кръг на КРИБ !?
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е като една суверенна държава да услужим на еврогейския съюз а те ще ни дадат ония пари дето и тъй ни се полагат ***.
4
5
 
23
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
"Експерти" сега ще ни убеждават, че не сме загубили нищо.Но фактите са следните: - Путин спира "Южен поток" и подписва с Турция "Син поток 2". Тръбите които са приготвени вече отиват за Турция. На турците им намаляват цената. Транзитните такси ще идат при гях (част и при гърците). При нас нищо, защото сме много умни и имаме "големи експерти".Истинските специалисти казват: "морската отсечка до Турция ще е по-къса близо 400 км срещу 925 км до българския бряг". Сега развивайте теории!
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бе Русия губи сега вместо 63 млн кубика ще вървят 64 млн кубика а ти ще си внасяш руски газ от Турция а Турция ще го продава на загуба за да имаме диверсификация смешници.
2
24
 
13
 
! Отговори
Салама преди 9 години
И спирането на този проект няма да спаси *** - лети стремглаво към падане от власт. Иначе Русия я чака фалит и изолация от нормалния демократичен свят.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на хаерлия уйде финансирането на бялата златка!