Няма заплаха за газовите доставки, сигурна е Петкова

"Булгаргаз" бил изряден платец към "Газпром"
15 дек 2014 11:15,
13
Няма заплаха за газовите доставки, сигурна е Петкова
Теменужка Петкова. Снимка: архив, БТА

Няма заплаха за газовите доставки към този момент заради липса на достатъчно средства в „Булгаргаз”, увери в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

Още по темата
„Булгаргаз” е изряден платец”, категорична беше Петкова и допълни, че на 16 и на 22 декември България ще плати два транша от по 19 млн. долара на „Газпром”, за да предплати потреблението на синьо гориво за декември.

„Нормално е в периода от ноември до април да се теглят количества от „Чирен”, обясни още енергийният министър в отговор на медийни публикации, че използваме резерва в газохранилищeто. На ден от газохранилището се изтеглят около 1-1,2 млн. куб. метра.

„Горим от резерва толкова, колкото е необходимо във връзка с повишеното потребление”, допълни тя.

По проекта „Южен поток” не са сключени най-важните договори – за транзитните такси и за финансовия модел, коментира още Теменужка Петкова. Руската страна все още не е уведомила официално България за спирането на „Южен поток”, допълни тя.

Повишаването на цената на тока не е начинът, по който да се пълни дефицитът в системата, заяви още енергийният министър.

Тя призна, че досега цената често пъти е била определяна с политически, а не икономически обосновки и Националната електрическа компания (НЕК) ще завърши 2014 година със загуба от 600 млн. лева. Само от регулирания пазар загубите ще бъдат в рамките на 750 млн. лева, защото държавната компания купува електричество за 190 лева за киловатчас и го продава за 125 лева.

Общата задлъжнялост на НЕК е 3,5 млрд. лева, от които 1,2 млрд. лева са към производителите на електроенергия.

„Трябва да се работи и по други мерки, една от които е да се подобри енергийната ефективност”, категорична беше Петкова.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
6
 
! Отговори
elkataneva преди 9 години
Какво по официално уведомление чака "българската страна"от това съобщение,което държавния грава на Русия направи в ефир на живо на 1 декември 2014 г.Що за идиотщини говорят тези т.нар.управляващи?
7
1
 
9
 
! Отговори
Елховчанин преди 9 години
Модераторе, какво нецензорно писах на страницата за Бойко и Меркел, та не ми приехте поканата за Бойко да дойде в Елхово?
6
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Руската страна не е уведомила официално България вероятно защото уведоми ЕС, а както е известно България не е суверенна държава и не е страна по договор с Русия!Справка - изцепките на управляващите, предимно РъБъ и останалата ....
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До arharСтранно защо изпусна от списъка Бодигард Борисов
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ключовата дума от изказването е "към момента" !А за в близко бъдеще, какво ще прогнозирате, ако обичате?
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"сигурна е Петкова..."Щом като ПЕТКОВА е сигурна, значи всичко е наред. Няма какво да говорим повече.
2
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ТАКА ДО 15 2015---АМИ СЛЕД ТОВА ДА НЕ ОБЪРНЕТЕ ПЛОЧАТА
1
3
 
9
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Наследниците на Луканов СА :Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов / кръгът 'монтерей' , Митьо Гестапото, Доган / свързан с Мултигруп и Илия Павлов / , мамин Делянчо, Сергейчо Сталинишев , Гоце , Румен Петков,Трактора и много други .Баш - наследникът на Луконаов Е Л. Гоцев / кръгът 'монтерей' / - доказателствата в тази посока са прекалено много .Нора Ананиевa и Гриша Ганчев също са от Ловеч , досущ като рода на Луканов .Нара Ананиева беше вицепремиер на Луканов, а Гриша Ганчев е едно от подставените лица на Гоце, който е неформален собственик на фабрики и др. материални активи .А Г

Спонсорирани публикации