Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"

Трудно европейската власт ще коленичи да моли Русия, казва руски експерт
12 дек 2014 09:36, Елка Василева
153
Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Вече няма изгледи да бъде подновен проектът "Южен поток", смята Константин Симонов, генерален директор на руския Фонд за национална енергийна сигурност. "Трудно е да си представим как европейската власт внезапно ще си признае, че не е права", и "ще коленичи да моли" Русия, след като "толкова време й е късала нервите с Третия енергиен пакет", пояснява експертът, говорил пред РИА Новости.

"Австрия, Унгария и България се обадиха (в полза на "Южен поток", б. р.) но никой не ги чува" - Германия има много силни позиции в Брюксел, а тя изобщо няма нужда от този газопровод, тъй като е подсигурена с руски газ през "Северен поток", казва Симонов.

Още по темата

България имаше особено голяма нужда от руски газ, "защото тя вече замръзва", посочва московският специалист, проректор на Финансовия университет към правителството на Русия.

В коментар за сегашните планове на Москва да пренасочи енергийните си проекти към Турция Симонов изтъква, че според оценки транзитът през Турция ще е по-рисков. "Все пак в тази страна има силни ислямистки нагласи и кой знае каква ще е властта там след десетина години, какъв курс ще поеме страната. С България беше по-лесно да се градят отношения", заявява той.

Турция "получи фантастичен подарък", защото там се концентрират вече и каспийските, и близкоизточните, и руските газови потоци. Сега тя може да диктува свои условия на Европа, казва Симонов.

Европейски делегации вече се отбиват в правителството на Турция, която вече години "е запратена от собствените им чиновници на десето място в опашката за влизане в ЕС", коментира руският експерт.

Трудно е да кажем как ще постъпи Турция с новите си козове. Може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа". Страната обаче има пред себе си лошия пример на Украйна, разкъсана в крайна сметка от подобни противоречия, добавя Константин Симонов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
20
 
! Отговори
БМ_21 Град преди 9 години
Ами то беше ясно след изказването на В.В. при комшиите ... само дето оня пелтек Малтинчо ръсеше глупости че "Русия блафира" ... президенти на велики сили не говорят както им дойде, това трябва да е ясно кирякСтефчовци като въпросният Малтинчо ... изпуснахме инвестиция за 3 млрд. долара благодарение на слугинажа си към чичо Сам! Сега турците ще държат кранчето за региона, .... ум царува, ум робува, ум патки пасе ....
96
2
 
7
 
! Отговори
Гаргамел преди 9 години
До АнонименКомунист или демократ ли си -не знам . Но си абсолютно неграмотен,човече...21 век е....
95
5
 
23
 
! Отговори
Непротестиращ преди 9 години
Що бе 132, ГЕРБ като ни набутаха с още 8 млрд по-добре ли се чувстваш?
94
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече няма изгледи за подновяване на "Южен поток"най-сетне и ние да изкараме късмет. Добре, че го спряха преди крадливите *** да ни набутат с още 4млрд дългове.
93
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия руски експерти явно с конкурс ги избират. Колкото по-***, толкова по-добре. Симонов направо е изтрепал конкуренцията като му гледам тъпотиите. "Турция с новите си козове може да избере тактиката "и тук лижа, и там мажа".Ушанките не се ли замислят, че може да построят турския поток и никой да не им иска газта, защото е по-скъпа от азерската, иранската и т.н.
92
0
 
25
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Да живее Руско - Турската вечна дружба !
91
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
черен петък за рублата - 58 рубли за dolar
90
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдещите поколения ще бъдат благодарни че сме "пропуснали" огромните печалби от Патока...
89
3
 
22
 
! Отговори
ааа не преди 9 години
До До Анонимен 119 С това което прави Украйна в Донбас ,майдауна в Русия се отлага Въпроса е до колко време ще издържи шистовия сектор в САЩ,че там се очертава черно бъдеще,ако нефта не му се качи цената САЩ мъчеики се да сринат руската икономика,взеха ,че ще си сринат тяхната Не знам,след като фалира шистовия сектор в САЩ ,кво ще я правят Инак Американския майдаун започна във Фъргюсън и само чакай,как ще се разрази преди руския
88
5
 
14
 
! Отговори
ХАМПАРЦУМЯН преди 9 години
ЗАПОЧНЕТЕ ДА КУПУВАТЕ РУБЛИ СЛЕД 2 ГОДИНИ ЩЕ СА ЗЛАТНИ И ДОХОДНИ!
87
1
 
15
 
! Отговори
Raja do до 111 преди 9 години
О, това с Индия ще стане, не се тревожи, индийците си знаят интереса и търгуват с Русия не от вчера и то наедро.В ника ми няма "Я". Не се учудвам че, ти се привиждат букви и световни явления, съдейки по неадкватния пост.
86
18
 
8
 
! Отговори
за гладкост преди 9 години
Южен поток се римува с Турски поток, а пък Турски поток се римува с вазелин. Е, може и да няма рима, но ще им трябва и то мноооого на братушките.
85
4
 
28
 
! Отговори
**** преди 9 години
Незнам за руснаците,но знам,че този транзит на газ,който минава през бБългария,и от който печелихме милиони,сега ще бъде пренасочен към турция,и от многото тарикатлък ще останем без нищо,губим и малкото сега.
84
4
 
30
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 години
Рублата пада само защото трейдърите на форекс организирано я натискат да падне. Това е подготовка за руски майдан. Целта е хората да възнегодуват от високите цени и да сринат омразния Путин. Вината му е в това че, не дава на западните компании командния пакет акции в руския енергиен и ресурсен сектор. Провини се още когато национализира Юкос, който трябваше да мине в западни ръце. Не знам обаче дали руския майдан ще успее. Ако се провали, провала на долара ще бъде истински спектакъл! Тогава гледай и коментирай!
83
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARIYA - STRANATA NA POLITICI POMIYARI.
82
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
...и от нийде взорът надежда не види.
81
12
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
Не знам ударението на името ти къде стои, но по по това което си написал , вероятно върху "Я", но рашките по същият начн афишираха ЮЖЕН ПАТОК, като мегапроект на века, а се оказа сапунен мехур, както всичко,което плямпат!Ф-1
80
4
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 9 години
По твоята информация,/ не знам от къде си я взел, може би СОВА ХАРИЦ или АЛФА РИСЪРЧ/ изкара, че българите са били повече от китайците през средновековието.Семето на соц. пропагандата е намерило подходяща почва в "умната ти кратуна".
79
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин жъне такива политически, икономически и военни успехи, че рублата пада главоломно, ако до коледа се задържи на нива 200 рубли за долар ще е голям успех
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аз Абе двоен -троен ,това не ни интересува . Важното че ще купуваме руска газ от Братска Турция.-даром.Едно време пеехте ,че и ,Син поток,, не можели да го напълнат и не бил рентабилен ама го напълниха и препълниха .И сега го казаха, ясно .Същият обем и само името вече е ,,Турски поток,,и на 20 километра от бъгарската граница.И ще го препълнят.И Турция ще печели .И затова се погрижиха и БСП и ГЕРБ и ДПС- години ,бавно но сигурно . Да не говорим за партиите с акумолатори - СДС- РБ-АБВ-ПФ.