Спешната помощ - сред най-болните звена в системата

Тя се нуждае от бързи и радикални мерки, смята директорът на "Медицински одит"
Обновена: 7 яну 2015 07:37 | 7 яну 2015 07:32, Красимир Ангелов
13
Спешната помощ - сред най-болните звена в системата
Снимка: Булфото

Спешната помощ у нас е сред най-болните звена на системата и се нуждае от бързи и радикални мерки, обяви в интервю за БТА директорът на Изпълнителната агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова.

Тя е категорична, че при никакви обстоятелства пациент по спешност не бива да бъде връщан или препращан без адекватни животоспасяващи действия и без специализиран оборудван транспорт. По думите й върхът на айсберга в здравеопазването е спешната помощ - това е най-видимата част, най-болезнената, най-реактивната и би трябвало усилията да се съсредоточат в организацията на цялата тази дейност.

Най-честите жалби на пациентите през миналата година са били свързани с качеството на оказваната медицинска помощ - 68 на сто от оплакванията са по повод своевременността и адекватността на лекарската помощ. Близо всяка трета жалба пък е била свързана с ограничен достъп до медицинска помощ, като се посочва липса на лекар, липса на апаратура, липса на възможност за извършване на пълен обем изследвания.

Висок е процентът и на жалбите, свързани с грубо или неглижиращо отношение на лекари или медицински сестри към болните. Особено чувствителни са родителите на болни деца. Има  и не малко случаи, в които лекарските екипи са били ангажирани със случаи, в които не се е налагала спешна помощ.

По думите на доц. Петрова през миналата година са извършени 475 проверки, като 11 от тях са по самосезиране на агенцията. По жалби са били извършени 306 проверки. Има и 59 проверки, извършени по документи.

Агенцията извършва и тематични проверки за спазването на различните медицински стандарти или при извършвани преразходи, допълни доц. Петрова.

Според нея здравната каса нито има експертен потенциал за проверки на качеството на оказваната медицинска помощ, нито има такива правомощия.

Директорът на Изпълнителната агенция "Медицински одит" коментира и последният фрапиращ случай в Разград, където на 28 декември почина дете поради липса на адекватна лекарска грижа.

“ИАМО работи по Закона за административните нарушения и наказания и можем да наложим административни наказания на всички по реда - лекаря в спешното приемно отделение, дежурния хирург, директора на болницата. По отношение на проблема, че в болницата в Разград няма детска хирургия, ще кажа, че във всички хирургични пътеки, независимо дали става  въпрос за деца или за възрастни, е записано, че действията по спешност се извършват от всеки един хирург”, посочи тя.

“Лекарският екип всъщност е забавил лечебното мероприятие. Можеше, въпреки оказаната бърза помощ, детето също да почине, това никой не може да каже със сигурност, но това, че лекарите не са действали както трябва да се действа при спешност, е грешка“, категорична е доцент Петрова.

По думите й лошото е, че в спешните приемни отделения не дежурят специалисти поради липса на такива. “Нямаме специалисти в много сериозни специалности - детска хирургия, анестезиология и др.”, подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Преди няколко месеца пради проблеми в една банка в неделя-почивен ден всички политици се събраха извънредно при президента.Не си спомням да е имало подобна среща дори и в работен ден поради проблемите на спешна помощ.Дори само от този случай човек може да си направи извод кое е приоритет на политиците ни.Е,не е спешната помощ!На нашите политици за спешната помощ им пука колкото за ланският сняг!
6
0
 
1
 
! Отговори
спешен лекар преди 9 години
Госпожо Петрова имате още 10 -на години.После освен самата себе си няма да има кого да наказвате.90% от работещите в спешна помощ сме над 50 години.От поне 10 години 90% от колегите завършващи медицина веднага след като завършат бягат в чужбина.Разбираемо е-там икмат условия за специализация и реализация.А и лекарската професия е непрестижна не само у нас.Затова в Европа липсват около милион лекари.За тези 10 години ако щете на шиш ни въртете вече все тая ми е!Дотук не съм прокопсал,та сега ли?
5
0
 
2
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
За здравето на Спешна Помощ пийте студена вода!!!!:))))
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе що така никой не ще да работи като лекар,а за депутати се редят на опашки с години занапред :)) ! И точно от тези депутати да зависи дали ще има пари за медицина :)) Май май нещо системата е сбъркана :)
3
0
 
2
 
! Отговори
к преди 9 години
*** въпрос към цялото общество:Защо няма необходимите специалисти по стандарт в приемните отделения?Какво правим да ги има,и защо системата с готовност жертва лекари,вместо да промени себе си,т.е.наистина да бъде система от мерки,болници и хора,които да са свързани,а не механичен сбор от специалисти,пациенти и лечебни заведения,работещи на парче?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм много обнадежден от д-р Москов имам чувството, че ще свърши нещо полезно, ако му се даде време и гръб.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този януарски студ директорката на медицински одит внезапно открила топлата вода. И занареждала "бързо", "радикално", "трябва", "ще" ... Да ви звучи познато от много години?