Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!

"До 2 седмици КФН да даде отговор на въпросите, които бяха поставени в НС"
Обновена: 30 яну 2015 17:44 | 30 яну 2015 16:25, Веселина Йорданова
277
Дано съседите не се възползват от желанието да бъдем наказани!
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Плащаме най-скъпия газ в Европа и се надявам съседите ни да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Това каза премиерът Бойко Борисов пред представители на Американската търговска камара, пред които говори за приоритетите на кабинета през 2015 година.

"Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана. Няма да е честно към българите, че това е нашият избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", посочи Борисов във връзка с проекта за газопровод "Южен поток", за който Русия обяви от Турция, че спира, за да строи "Турски поток".

Той подчерта, че българите обичат Русия. „Ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт", каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор. „Искам да се спазват правилата. Народът ни гледа", заяви още премиерът пред американските фирми.

По думите му доказали сме, че страната ни е от най-стабилните евроатлантически партньори.

За енергетиката Борисов каза още, че водим дела в Женева за милиарди евро относно ядрената централа в Белене. Вярно е, че ние нямахме пари да строим, но и огромни пари сме дали. Сега доколкото разбирам от срещата между руския и турския президент в Анкара, Турция ще строи четири ядрени руски реактора. Може ли НАТО-вска България да не го прави, а НАТО-вска Турция да го прави? Това е въпрос, който чака отговор от нашите европейски и американски партньори", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че енергийният борд, създаден от служебното правителство, е изиграл своята роля.

"Енергийната комисия, съвместна между България и САЩ, ще продължи работата на Енергийния борд. В момента ние сме на много по-високо ниво - енергийна комисия, съвместна между България и САЩ. Другия петък е крайният срок за състава на комисията. Тя ще има възможност да продължи работата на Енергийния борд във всички сектори и то на много по-професионално, работно и прагматично ниво", обясни Борисов.

По думите му практиката показва, че "Цанков камък" ще се изплати за около 3000 години.

"Сега АЕЦ "Козлодуй" с цените, които им се дават от независимия регулатор, буквално се източва централата - взима се на много ниска цена енергията. Много е трудно да стабилизираме енергетиката", коментира още Борисов.

По думите му друг е въпросът, че енергийната ефективност на българските сгради и изобщо на потреблението е най-ниската в Европа и затова правителството е приело програмата за саниране на сградите.

"Единият реактор в "Козлодуй" работи, само за да покрива загубите в сградите и мрежите", оцени премиерът.

Борисов заяви, че се надява "с това революционно развитие на технологиите", да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ, но дотогава остава мораториумът.

Премиерът посочи още, че България има много добър президент в лицето на Росен Плевнелиев. "Вярно е, аз си го харесвах много като министър, но мисля, че се справя много добре като президент. Уважаваме се като институции. След две години и половина ще правим оценка и тогава всяка партия ще решава как да подхожда", допълни Борисов.

По думите му, идването на СИРИЗА на власт в Гърция не значи, че за една нощ съседите ни са станали леви. „Това е тежък наказателен вот. Те идват на мястото на лявата партия ПАСОК”, коментира Борисов предсрочните парламентарни избори в Гърция.

"Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставката. Години наред БНБ беше символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира още Борисов.

Според премиера в КФН ситуацията е по-различна. "Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление в много сфери сме прави", заяви Борисов и изрази надежда до две седмици КФН да даде отговор на въпросите, които парламентарната комисия е задала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още по темата: Бойко БорисовМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов с призив: Ако сме мили на САЩ, да дадат газа на цената за Германия - тей по-правилно...
33
7
 
33
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Единственото смислено соето се разбира е, че е спрял АЕЦ-а и газапровода за кеф на американците. А, че съседите ще се възползват е повече от очевидно. И пак ше купуваме най-скъпата газ, защото ще минава през Турция, през Гърция и за транзита и те ще прибират такси...Но българите това заслужават! Те си го избраха и сега ще си получат заслуженото. Право са рекли - каквото си направиш сам и най-големият ти враг не може да ти го направи!
32
5
 
24
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Бойко, тикво зелена (внучката ми казва така на кучето ни), *** ти почваш да схващаш, че са те / ни пре**али! Прав си, при равните някои са по-равни! Та, за Турция и Германия може, а за България не може! Не само ще се възползват, но и ще ни покажат, какво е да си дупедавец, да нямаш достойнство! И к,во стана, ни атомна централа, ни газ, нали разбра , че ще ни резнат тръбата! Е ще се случи идеята на братята американци, да се девирсифицира до такава газта, че въобще да я няма!
31
18
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
"Защо, Русия да ни дава евтин газ, някой може ли да каже поне една причина?"Е, нали сме братушки и се обичаме?! Или като стане дума да ни изтесларят, братушкенството не важи вече... хахаха. Еййй... колко сте жалки ушанките, като се навеждате пред ***, със смъкнати ***.
30
4
 
29
 
! Отговори
Борисов, изложи се! преди 9 години
Борисов с призив: Ако сме мили на Русия, да дадат газа на цената за Германия-Ех, Борисов, пак се изказа неподготвен - Русия и Германия имат общо предприятие за добив и транспорт на газ. Германците са инвестирали милиарди евро в това предприятие, затова продават на немските клиенти на изгодни цени. Нашият премиер не знае основни неща за бизнеса в Европа.
29
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българите са едни продажници в очите на руснаците свърши трошия за газ,желязо,петрол. а турция с тези темпове на демографски падеж в българия до няколко десителетия ще си върне българия обратно
28
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя неблагодарник Путин, не иска да дава евтин газ.А пък Мутрата цяло кученце му подари.Наистина, голям небагодарник е този Путин.
27
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе тоя добре ли е ?С тези блокове сме от 35 години , и тока ни е бил толкова евтин , че не си спомняме че тази сметка ни е затруднявала ! Е как сега блоковете са ни виновни , а не цената , дето енергийната мафия я завишава .САЩ ще ни прецака , ел.енергията да е скъпа и от АЕЦ !
26
12
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Абе, Тикво! Спри да дрънкаш от такава позиция, че някой искал да ни наказва, че току виж хората го повярвали! Не ти прилича на министър-председател да се държиш като напикано хлапе! ози газопровод никога нямаше да е печеливш за България. При 100% натоварване щеше да се изплати след период между 25 и 62 години (по различни данни изнесени в печата).
25
4
 
32
 
! Отговори
сова преди 9 години
Германия участва в строежа на газопровода и си договориха цената. Ако България участваше в строежа на ЮП можехте да договаряте цена. Впрочем знаели някой на каква цена ни продава Русия сега газа а на каква булгаргаз.Защо не построихте АЕЦ Белене и да имаме евтин ток. Как защо нали всички перки и панели са ваши. Защо в АЕЦ Козлодуй не сложите вече построен и платен руски реактор ами ще слагате американски който е 3 пъти по скъп и го няма никъде по света работещ. и отр. гориво остава у нас.
24
17
 
5
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Българо-хазарите, какот наричате *** са един изконен български враг, от тях сме вдияли само война, окупация и деградация... а те от нас писмо, език, религия, цивилизация... П.С. Говоря на ниво политика! Да не се бърка с обикновения руснак!
23
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не обичаме руснаците!Както е казал фолемият Стамболов, "...не им щем нито меда, нито жилото..."
22
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изказване на един *** ,той не спря да плюе по тях и видишли иска и подаръци от тях.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERB UVELICAVA ZENITE.ZANKOV KAMAK SE IZPLASTA ZA 10 GODINI,TAKA CE DA NE LAGE--I DOGAN I STANISHEV GO POTVARGDAVAT,A DOGAN E IZVESTEN HIDROGEOLOG
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, ... най-голямата грешка, която можеш да направиш - е да се опиташ да седиш на два стола едновременно.Или стои на единия - или на другия - иначе падаш.
19
37
 
14
 
! Отговори
ДА НА САЩ и запада преди 9 години
Колкото по-далеч от Русия - толкова по-добре за нас!
18
31
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес се зачетох в ria.ru!Тея руснаци ни мразят, че вече не им играем по свирката!Няма причина да се уважават!Толкова години ни закопаха с техния комунизъм, че и след 1000 години не могат да ни се изплатят!
17
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко, Боко, ми направи още 10 НАТОвски бази и го искай без пари...
16
12
 
28
 
! Отговори
Стига простотии преди 9 години
А защо Русия да ни дава газ на немските цени?- Ние потребяваме десетки пъти по-малко газ!- Спираме всеки руски проект!- Крайно наведени сме към САЩ!Защо, Русия да ни дава евтин газ, някой може ли да каже поне една причина?А, самите германци, дали са съгласни някой друг в ЕС да купува газта на цената, на която те я купуват? Няма ли това да направи тяхното производство неконкурентно ценово?Ако "Газпром" каже "Продваме на България по немски цени" как ще реагира Меркел? Доволна ли ще бъде?
15
9
 
25
 
! Отговори
магив преди 9 години
Вече ти показаха среден пръст наглец такъв.Прецака народа си,а сега да те видим къв тарикат си бойко