Бежанците с чип до половин година

Искат пари за два центъра в Южна България за 600 души
Обновена: 3 фев 2015 13:43 | 3 фев 2015 12:29, Веселина Йорданова
60
Бежанците с чип до половин година
Снимка: архив, БТА

Картова система с чип карти, за да се контролира движението на бежанците, предвижда ресорната агенция.

За нея са осигурени 200 хил. лв., а очакванията са да заработи до половин година, съобщи шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков, който отново заема поста, след като оглавяваше ДАБ в периода 2010-2013 г. в първия мандат на ГЕРБ.

Още по темата
В чипа ще има информация за съответния чужденец, а при движението му – на излизане и влизане от центъра, където е настанен, отиване на обучение, за хранене и т.н., се предвижда да се чекира. Планираната картова система за контрол щяла да ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

От думите на Казаков стана ясно, че е поискал средства от бюджета и от ЕК за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които се предвижда да бъдат настанени 600 души.

Местата им не са уточнени окончателно, но става въпрос за райони в Южна България, каза единствено той.

По отношение на въведения вечерен час за бежанците - през зимата 20 часа, а през лятото 22 часа, Казаков каза, че това е в интерес на самите бежанци и много от тях го искат, за да не влизат в центровете ненастанени там хора.

Председателят на Държавната агенция за бежанците представи концепция за работата си, като изреди редица проблеми, с които екипът му трябва да се справи.

Той посочи, че безпрецедентният миграционен натиск в края на 2013 година е продължил през 2014 година, като броят на регистрираните лица, търсещи закрила, е достигнал 11 081.

Над 6700 лица в момента са в процедура, след като са подали молба за закрила.

По думите му проблем е завеждането на административни дела за бездействие на ДАБ, защото част от молбите са подадени пред друг държавен орган и това бавело процедурата. За миналата година заведените дела от бежанци са около 100.

Според него можем да говорим за засилен миграционен натиск, защото само за седмица увеличението на бежанци в центровете на агенцията е с 3%.

За преградното съоръжение по границата с Турция той каза, че целта е не да възпира бежанците и да им отказва закрила, а да насочва потока към КПП-тата и да спре нелегалния трафик на чужденци. По данни на МВР то е намалило близо 7 пъти нелегалния трафик през границата.

Като проблем шефът на агенцията изтъкна липсата на преводачи, като в момента почти всички са в София, а в останалите поделения се разчитало на видеоконферентен превод.

За миналата година на преводачите са дължими към 200 хил. лв.

В бюджета няма и пари за дейности по обучението на български език на на бежанците.

30 деца в момента посещават курсове по български език във „Военна рампа“. Според Казаков, ако бежанците бъдат задължени да учат български, ще се види дали наистина искат да останат у нас. Той обаче отчете, че голяма част не се интересуват от изучаването на езика.

По думите му не повече от 6% от децата на бежанци посещават училище.

Проблем е и снабдяването със скъпоструващи лекарства, които не се поемат от НЗОК. В момента за тях плаща БЧК.

Местата за настаняване са увеличени на близо 6000, като в тях е включено и хранене два пъти дневно. Щатът на агенцията пък е нараснал от 133 на 303-ма души.

Във връзка с подобряване на условията за бежанците вече има и три перални комплекса – в Харманли, Враждебна и Военна рампа.

Казаков обаче подчерта, че не се поддържа хигиената в жилищните сгради и райони, като придобитата материална база се руши жестоко само за една година.

Търсещите закрила не се включвали активно в поддържането на реда и хигиената, а назначеният персонал е недостатъчен за това. Имало и извършени некачествени ремонти по сградния фонд, за което има и три досъдебни производства за 2014 година.

Ниското заплащане, неблагоприятните условия за работа и езиковата бариера отблъскват медиците от работа с бежанците. Казаков съобщи, че днес подписва договори със 7 души – лекари за районите на Харманли и София. В Харманли има един социален работник и един психолог.

По думите му в бюджета за 2015 година не са заложени финансови средства за храна и подобряване на живота на търсещите закрила, а за капиталови разходи са предвидени едва 230 хил. лв. Необходими са пари за обучение, преподаватели, преводачи, изтъкна Казаков. Според него около 12 млн. лева не са заложени в бюджета за 2015 година, а са необходими.

Новото ръководство на агенцията е констатирало нарушения на щатната дисциплина, сред които неразписани длъжностни характеристики, което означава, че служителите не носят никаква отговорност за съответната длъжност.

Казаков се обяви и за обучения и взаимозаменемост на служителите в ДАБ при работата им.

Той предвижда и да създаде обществен съвет към ДАБ с консултативни функции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Като има такива антибългари като Боко тиквата,Пръмовица,Соломончо Паси и Външния министър така ще е.БЧК кога ще се погрижи за бедните пенсионери живеещи с по 200 лв и ставащи жертва на *** престъпност по селата?Това е геноцид!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Що не работят преди 9 години
Проекта предполага половин година да се разхождат без работа за наша сметка.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма какво да правят гадните араби в БГ - да си вървят в мюсюлманските държави - но нали сме шматки - не ги изритаме и да се свърши с проблема
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе как до сега нито един журналист не попита тези "бежанци" защо са пропатували 2000км. през цяла Турция, за да дойдат в Б-я.Защо не са останали в мюсулманскта даржава, а са дошли в християнската такава!
35
0
 
1
 
! Отговори
bo преди 9 години
ja ja ja , kato moito ku4e....
34
4
 
19
 
! Отговори
7 преди 9 години
вместо да съдят пришълците за нарушаване на границата и да ги ектрадират експресно, тия *** ги хрантутят с нашите пари. А *** и тиквата дума не обелват за българите в Украйна дето са заплашени от мобилизация - тях трябва да приемаме, не *** джихадисти!
33
4
 
5
 
! Отговори
Бълкарин преди 9 години
До АСОРОСОИДМоля за уважение! Нито съм зевзек, нито неуравновесен! Считам, че съвременната цивилизация опустошава човека душевно и духовно чрез зрелища и разврат, чрез примери за лесен и порочен живот! Смятам, че има доста хора, които осъзнават този начин за обезчовечаване и загуба на човешкото достойнство и се предпазват от това! В това е и здравия разум! Българинът не е още толкова развратен колкото западняците и слава Богу, че не се кланяме на техните "ценности" - мръсотии!
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бежанците с чип до половин година"-заглавието не трябва ли да е,с карти с вградени чипове...
31
1
 
7
 
! Отговори
АСОРОСОИД преди 9 години
До Българин-Или ли зевзек,или си луд?Нали си наясно че,от април. въстание,до ден днешен човечеството доста е деградирало и изпростяло:/а бг. най-вече/ в морален, духовен,душевен,културен,интелектуален и въобще в личностен план? Погрижили са се, за това с доста поколения работа.Къде са старите юнаци,и комити?-Измрели са. Съвременният човек е сведен до:уста,право черво и ***. Съчетани с усилен нагон и мания,за шопинг.От такива става само,консуматорска ***,но не и борци за права и свободи!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добро утро,днес на животните,утре на бежанците,първо карти,после реални такива,след бежанците..след това...
29
3
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АСОРОСОИДЕНАко всички мислеха така, нямаше да ги има хайдушките движения, нямаше да го има Априлското въстание! Това, че българинът в мнозинството е конформист и прекланя глава не означава, че не е добър на война! Не може хилядолетия да сме малодушни! Трябва смелите да увличат страхливите!
28
0
 
9
 
! Отговори
АСОРОСОИДЕН преди 9 години
До Българин-На никой не му дреме, от това. Аз отдавна разправям , подобни неща. И нищо, никой не се интересува, гласа ми минава тихо,глухо, като през пустиня. Така че, не се хаби.Обикновените хора, просто са една овчедушна, консуматорска ***. Която стига най-много до,сочна псувня и люти закани. Но нищо повече. А българина е, най-яркият представител. А и без това, на "господарите" не можем, да им се противопоставим, по никой начин.Доста са ни изпреварили!
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нашийник и намордници дали ще имат?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как чип , я веднага да се сезира БХК , може ли така да им следят питомците ?
25
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Братя, нали не искаме да оставим децата си да живеят в ада? Да се борим всички заедно обединени срещу злото! Само достойните имат глас в историята! Нека се чуе нашия глас! Няма да позволим да ни унижават, няма да позволим да ни унищожават! Бог ще ни пази!
24
4
 
24
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Българи, Обезумелите престъпнобогати работят за унищожаване на човечеството! Сеят болести и епидемии, вече пръскайки и нас като западняците директно с тежки метали и химикали от небето! Само слепи не виждат това! Тровят храната, водата, въздуха, увеличават цени и данъци, плаяат ни с непрекъснатите криминални престъпления, унищожават имуществото ни, домовете ни с климатичните промени, които предизвикват! Безумният античовешки ционизъм иска да заличи всичко човешко на земята!
23
1
 
39
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 9 години
Искам да попитам , чрез днес.бг - Афганистанците какви бежанци са и защо се докарват в София по 20-25 човека на ден във Враждебна и военна рампа ?
22
0
 
6
 
! Отговори
АСОРОСОИДЕН преди 9 години
До Видял и препатил:Браво, ако не си поставено лице, добре си схванал, цялостната картина. Плюс това, че с електронните пари, ще изгубиш контрол, над личните си средства и собственост. Които във всеки един момент, могат да бъдат прехвърлени на някъде!Това ще държи в подчинение милиарди.На това, за участ зла, не можем сами, да се противопоставим. Замисляно е от хилядолетия!
21
1
 
21
 
! Отговори
? преди 9 години
На границата в дерето чакат, хиляди бежанци и се качват в спрелите за проверка тирове. Ако шофьора въобще разбере че са му се качили ***, те отказват да слязат. Полиция и жандармерия отказват да съдействат на шофьора с предтекст че това не е тяхна работа !? Ако те хванат те арестуват за трафик на хора вендага. Истинска история ! Какво правим?
20
1
 
18
 
! Отговори
Видял и препатил преди 9 години
Това е само началото. Скоро и нас, гражданите на РБ ще чипират ционистките ни господари. Много се надявах, че Новият Световен Ред ще ни подмине. Или поне с по-малко последствия. Другарки и другари, демократи и комунисти, слуги и бачкатори - гответе се за новото робство - масово следене навсякъде, полицейщина, майнд контрол и никакви лични свобода или избор.