Бежанците с чип до половин година

Искат пари за два центъра в Южна България за 600 души
Обновена: 3 фев 2015 13:43 | 3 фев 2015 12:29, Веселина Йорданова
60
Бежанците с чип до половин година
Снимка: архив, БТА

Картова система с чип карти, за да се контролира движението на бежанците, предвижда ресорната агенция.

За нея са осигурени 200 хил. лв., а очакванията са да заработи до половин година, съобщи шефът на Агенцията за бежанците Никола Казаков, който отново заема поста, след като оглавяваше ДАБ в периода 2010-2013 г. в първия мандат на ГЕРБ.

Още по темата
В чипа ще има информация за съответния чужденец, а при движението му – на излизане и влизане от центъра, където е настанен, отиване на обучение, за хранене и т.н., се предвижда да се чекира. Планираната картова система за контрол щяла да ограничи и възможността за корупционни практики при настаняване в центровете.

От думите на Казаков стана ясно, че е поискал средства от бюджета и от ЕК за два нови центъра за настаняване на бежанци, в които се предвижда да бъдат настанени 600 души.

Местата им не са уточнени окончателно, но става въпрос за райони в Южна България, каза единствено той.

По отношение на въведения вечерен час за бежанците - през зимата 20 часа, а през лятото 22 часа, Казаков каза, че това е в интерес на самите бежанци и много от тях го искат, за да не влизат в центровете ненастанени там хора.

Председателят на Държавната агенция за бежанците представи концепция за работата си, като изреди редица проблеми, с които екипът му трябва да се справи.

Той посочи, че безпрецедентният миграционен натиск в края на 2013 година е продължил през 2014 година, като броят на регистрираните лица, търсещи закрила, е достигнал 11 081.

Над 6700 лица в момента са в процедура, след като са подали молба за закрила.

По думите му проблем е завеждането на административни дела за бездействие на ДАБ, защото част от молбите са подадени пред друг държавен орган и това бавело процедурата. За миналата година заведените дела от бежанци са около 100.

Според него можем да говорим за засилен миграционен натиск, защото само за седмица увеличението на бежанци в центровете на агенцията е с 3%.

За преградното съоръжение по границата с Турция той каза, че целта е не да възпира бежанците и да им отказва закрила, а да насочва потока към КПП-тата и да спре нелегалния трафик на чужденци. По данни на МВР то е намалило близо 7 пъти нелегалния трафик през границата.

Като проблем шефът на агенцията изтъкна липсата на преводачи, като в момента почти всички са в София, а в останалите поделения се разчитало на видеоконферентен превод.

За миналата година на преводачите са дължими към 200 хил. лв.

В бюджета няма и пари за дейности по обучението на български език на на бежанците.

30 деца в момента посещават курсове по български език във „Военна рампа“. Според Казаков, ако бежанците бъдат задължени да учат български, ще се види дали наистина искат да останат у нас. Той обаче отчете, че голяма част не се интересуват от изучаването на езика.

По думите му не повече от 6% от децата на бежанци посещават училище.

Проблем е и снабдяването със скъпоструващи лекарства, които не се поемат от НЗОК. В момента за тях плаща БЧК.

Местата за настаняване са увеличени на близо 6000, като в тях е включено и хранене два пъти дневно. Щатът на агенцията пък е нараснал от 133 на 303-ма души.

Във връзка с подобряване на условията за бежанците вече има и три перални комплекса – в Харманли, Враждебна и Военна рампа.

Казаков обаче подчерта, че не се поддържа хигиената в жилищните сгради и райони, като придобитата материална база се руши жестоко само за една година.

Търсещите закрила не се включвали активно в поддържането на реда и хигиената, а назначеният персонал е недостатъчен за това. Имало и извършени некачествени ремонти по сградния фонд, за което има и три досъдебни производства за 2014 година.

Ниското заплащане, неблагоприятните условия за работа и езиковата бариера отблъскват медиците от работа с бежанците. Казаков съобщи, че днес подписва договори със 7 души – лекари за районите на Харманли и София. В Харманли има един социален работник и един психолог.

По думите му в бюджета за 2015 година не са заложени финансови средства за храна и подобряване на живота на търсещите закрила, а за капиталови разходи са предвидени едва 230 хил. лв. Необходими са пари за обучение, преподаватели, преводачи, изтъкна Казаков. Според него около 12 млн. лева не са заложени в бюджета за 2015 година, а са необходими.

Новото ръководство на агенцията е констатирало нарушения на щатната дисциплина, сред които неразписани длъжностни характеристики, което означава, че служителите не носят никаква отговорност за съответната длъжност.

Казаков се обяви и за обучения и взаимозаменемост на служителите в ДАБ при работата им.

Той предвижда и да създаде обществен съвет към ДАБ с консултативни функции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
21
 
! Отговори
край преди 9 години
чип добре обаче требва и обезпаразитяване и кастрация.
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в белите държави веднага ги хващат да работят.така допринасят за приемната държава,научават бързо езика и се интегрират.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една десета от тези да са талибани, достатъчни са! Бойко го пази рота със снайперисти, а обикновените хора вълци да ги ядат, пфу!
16
2
 
29
 
! Отговори
СКОРО преди 9 години
СКОРО ЩЕ СЕ ДИГНЕ И ТАЗИ *** СРЕЩУ НАС.БОКО ЩЕ НИ ЗАЩИТИ. ТОЙ ЩЕ ЗАСТАНЕ ПРЕД КУРШУМИТЕ И НЯМА ДА ДОПУСНЕ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ. ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, КОЛКО МНОГО ДЮНЕРДЖИИ ИМА ТУК?
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дейвид Айк - Кръвните линии на Вавилон - чипиране!
14
0
 
23
 
! Отговори
lager преди 9 години
само в един бежански лагер вече има над 30 000 хуманоиди.пазят се от един младеж на 19 год.нямам нищо против момчето. изглежда ми съвестно и си изпълнява работата.ако този народ се дигне да излиза навън. само си представете, как това момче ще ги спре?там трябва да ги пазят поне 500 човека и всеки да е въоръжен с калашник и задължително в 4-те края да има по един картичар, който е на висок пунк и да не може да се влезе при него лесно.никой няма да стреля по тях. самите бежанци искат това.
13
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Още ли те преследват бимзита бе шизофреник
12
0
 
36
 
! Отговори
dido преди 9 години
Тъпо заглавие, неграмотно написано, некой гони сензацията. Няма да им слагат чип а ще бъде чип карта! Разликата е голяма и в момента в много учреждения и фирми се влиза и излиза с чип- карта, а по вестниците не пише, че са им сложили чип. Жълта журналистика.
11
2
 
28
 
! Отговори
ПРЕДУБЕДЕН РАСИСТ преди 9 години
Слушайте,за да се изхвърлям,по този начин,си има причини. Живея в ю.-центр. София,район отколе препълнен с ***. А отскоро и с бежанци.Расист и пр.ставам,най-вече,от лични срещи с тях и като ги виждам,на какво приличат,как битуват,и как се държат. Какво представляват,като цяло? Представете си ***,с ислям. порядки Можете ли да издържите,на това?По манталитет,култура,ценности и т.н.доста се различаваме,което щеше отрази,за наша сметка. Общото помежду е,че и те искат да живеят по-добре.
10
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
v Xarmanli cigante ne gi iskat te molqti se 6te gi integrirat s balgari
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е...и заглавието... Като на кучетата ли ще им го имплантират?
8
1
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
imam poznat v xarmanli,razpravq dadoxa im vsi4ko novo razbixa ob6tejitiqta,izpo4upixa vsi4ko
7
0
 
49
 
! Отговори
Изумен преди 9 години
Защо бежанците не отговарят за хигиената в центровете и защо изобщо има назначени българи да отговарят за хигиената там? Това направо ме изуми. Това направо преминава всякаква граница. Държавата предоставя обществени сгради, които се рушат за една година. Какво получава държавата в замяна? И кой ще заплати всички тези разходи?
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не се получи, просто ще ги кастрираме като бездомните кучета
5
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6tom im razru6ihte pokoya dirjavata 6te pla6tate kato armenski pop sega hi4 nese oplakvay bimzita
4
5
 
23
 
! Отговори
CS преди 9 години
Tova pravitelstvo 6te ni zatrie totalno
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3 Това дето Оруел го е направил се нарича predictive programming. Просто господарите са му го спуснали да го каже на раята. Така тя в един момент ще го приеме като даденост и няма да се бунтува.
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куневице, Куневице заслужаваш с камъни да те трепеме. А най-много нас си, че спечелиxте вота
1
2
 
34
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Тази година на бежанците, догодина и на нас, след някоя друга директно в тялото, Оруел колко е бил прав.