Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат

Държавата ще си върне голяма част от парите в КТБ, убеден е министърът
Обновена: 7 мар 2015 11:59 | 7 мар 2015 10:10, Миглена Иванова
280
Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито, така Горанов коментира закачка с предшественика му от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който беше обявиил, че прилича на "Брад Пит с очила".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тегли кредит, плаща сметките, попълва бюджетния дефицит, докъдето стигнат парите. Нов заем. Докато стигнат, пак управляваме.
160
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов с 16 милиарда лева за 3 години: Плащам сметките, харча остатъка за 3 години - докъдето стигнем. После подаваме оставка, ако няма пари.
159
2
 
20
 
! Отговори
Ръсел Кроу преди 9 години
Жена му или е била пияна, или не го е поглеждала този *** дето го е взела, та да каже пък и било на шега че приличал на Кроу. Освен ако е искала да каже че прилича на гарга.
158
1
 
23
 
! Отговори
цирк преди 9 години
Че то след като си платиш сметките както казваш до където стигне че то *** ти ще хване паяжина бе момче. Нямали семейството ти да яде?
157
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Наистина , доста *** физиономия.Ама и изказването у е малоумно.Та нали на следващя...и ден , жена му ще изгони импотентният си министър,т.е съпруг...Господи, до кога ще ни управляват ***. Че 26 год.не ни ли стигнаха....Как е възможно всеки *** чужденец може да дойде без виза в България , но без виза не може да отиде в Канада,САЩ???СИЛАТА НИ Е В П Л Я М П А Н Е Т О ..
156
2
 
44
 
! Отговори
L преди 9 години
Абе ние носим на майтап, ама това вече в повече ни идва.Много грубо Горанов, много грубо....
155
2
 
58
 
! Отговори
На баба му ... преди 9 години
Тоя *** на две магарета сламата не може да раздели. Оставете го да живее с 400 лв месечно, да видим как ще плаща по 200 лв ток; вода,телефон, кабелна, интернет още поне 60-70 лв; 100 лв за уроци;средно по 50-60 лв/месечно данъци; отделно дрехи, лекарства, учебници, транспорт, за храната да не говорим....Нали са народни избраници, нека живеят със средствата, които са определили като достатъчни за народа! Докога ще търпим този цинизъм и тази наглост, тия *** некадърници и алчни простаци???
154
4
 
46
 
! Отговори
не гласувам за гърб преди 9 години
Защо ревете....нали искахте гърбавите
153
3
 
39
 
! Отговори
Наблюдателен преди 9 години
След като гласуваха 16 милиардния заем в парламента този министър го показаха по една от националните телевизии как нагло и самодоволно потрива ръце, защо ли? Питайте го! Кой ще каже какво ще е възнагражденито му от 4-те банки, които ще обслужват заема?Г-жа Кунева до края на 2014 получаваше по 100 000 евро на месец за свършена добра работа против атомната ни енергетика. А тоя господин колко ли е заработил?
152
1
 
10
 
! Отговори
ton40 преди 9 години
Stiga go machete malkata tikva.Toi nikoga nqma da stane kato golqmata.
151
5
 
54
 
! Отговори
иван преди 9 години
нагъл тип, за съжаление грамотен не повече от лидера си....
150
4
 
48
 
! Отговори
е тоя път няяям думи преди 9 години
за пишещите по форумите -до 32г. год.живях в онова лошо време-след 79г. лекарствата децата до 7г. бяха без пари,както е и сега в англия и то до 16г. ,да оставим ,че винаги си плащах сметките ,да оставим ,че нямаше такова разнообразие от храни,но каквото имаше беше истинско,я кажете кога сте си отчупвали за последно топло крайче от истински хляб,но друго,по върховете партийните велможи никога не ни говореха с такъв тон тип мария-антоанета,това го правеха парт.секретари и проф.председатели по мест
149
3
 
54
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 9 години
Като свършиш ТЕЗИ 400 от къде ще вземеш останалите 400:1) Ще ги краднеш2) Ще ти дадат подкуп3) Ще вземеш заем - бърз кредит - после ще ти разкатаят фамилиятаи остана посленото:ДА пратиш жената на МАГИСТРАЛАТА?Същото ще следва и ако изпълниш номер 3ТАКА ЧЕ ИЗБИРАЙ?ОСТАВКА ......ВЪН КАЛИНКИТЕ от управлението?
148
2
 
66
 
! Отговори
me преди 9 години
"не винаги е имало ток WTF?! Хора, вие сериозно ли не разбирате, че се гаврят с нас?! Ако някъде в Западна Европа министър намекне, че хората могат да живеят без ток, ще си е подал оставката преди да си каже името дори! Да вземем да му спрем тока на тоя ***, да го видим как ще живее без ток в 21ви век!
147
3
 
27
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
EGATI I DARJAVATA SHOM TOZI I E FINANSOV MINISTAR SAS SPECIALEN POZDRAV OT GERB!.ETO TOVA E ISTINSKOTO LICE NA B.B. I GERB
146
4
 
25
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
EGATI I DARJAVATA SHOM TOZI I E FINANSOV MINISTAR!.
145
2
 
34
 
! Отговори
баба попадия преди 9 години
нищо,че са богати и се присмиват на 80 % от все още пребиваващите в страната си българи...и за тях ще има свещи рано или късно
144
5
 
23
 
! Отговори
Pilot преди 9 години
Както плюеме руснаците и като ни отрежат за атомната централа е тогава и такива като този *** няма да имат ток !
143
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте му снимката на тоя... Не ви прилича на луд???
142
2
 
40
 
! Отговори
Гневен преди 9 години
На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките докъдето стигне, като допълни, че не винаги е имало ток.Не винаги е имало ток...така е, но сега сме в 21 век, а не в каменната ера Ш*баняко....