Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат

Държавата ще си върне голяма част от парите в КТБ, убеден е министърът
Обновена: 7 мар 2015 11:59 | 7 мар 2015 10:10, Миглена Иванова
280
Горанов с 400 лв. месечно: Плащам сметките, докъдето стигнат
Владислав Горанов. Снимка: архив, БулФото

Управляващите чакат съдът да определи съдбата на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за Нова телевизия.

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) отложи за 9 февруари 2015 г. делото по жалбата на акционерите в КТБ срещу решението на Българска народна банка (БНБ) да обяви банката в несъстоятелност. Финансовият министър поиска от съда да вземе решение по-бързо, но беше обвинен в намеса на работата на съдебната система.

Заради делото срещу решението на БНБ беше спрян процесът по обявяването в несъстоятелност на банката. Той ще може да продължи след произнасянето на ВАС.

Горанов коментира, че правителството работи за премахването на възможностите някои от кредиторите да се възползват от ситуацията, докато тече делото във ВАС. Същевременно той увери, че държавата ще си върне голяма част от парите, които даде за удовлетворяване на кредиторите на банката, включително и 1,5-те млрд. лева заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според Горанов от гледна точка на закона е възможно да се правят сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея, докато тя бъде обявена в несъстоятелност. Той коментира, че това безпокои правителството, “но правовата държава изисква спазването на закона”. Министърът подчерта, че не е имало възможност за навременна промяна на законодателството заради оставката на предишното правителство и разпускането на парламента.

Владислав Горанов увери, че страната не е взела никакви пари назаем и не може да поема нови дългове без санкцията на Народното събрание, както и че ратифицираният договор за посредничество не ангажира страната с нищо. Той коментира, че това е “пропаганда, от която се изкушават всички, но която има краткотраен ефект”. “Ако някой си мисли, че е надделял в спора кое е разумно, времето ще го покаже”, посочи той.

“Всички партии, които подкрепиха правителството, показаха разум и държавническо отношение. ДПС направи опит да се извади от изолацията, в която сама се постави, и това си е нейна позиция. БСП трябваше да направи същото, но те избраха да стоят заедно с Атака и да се снимат на общи плакати”, коментира Горанов. “ДПС са се докарали дотам, че никой не иска да се докосне до тях, защото се превръща в политически труп, но ГЕРБ не е виновен за това”, каза още финансовият министър.

По думите му сметките показват, че до края на 2017 г. ще ни трябват 18 млрд. лева, за да се покрият плащанията по падежиращите заеми и дефицитите, включително и приблизително 12 млрд. лева за покриването на стари задължения.

Що се отнася до ниските доходи на хората, Горанов коментира, че обществото трябва да си подреди социалните системи, за да подготви хората за новите реалности. На въпрос как той би живял с 400 лева на месец, Горанов отговори, че първо би платил курса по математика на големия си син, а след това да си плати сметките “докъдето стигне”, като допълни, че “не винаги е имало ток”.

Министърът увери, че правителството работи и за подобряване на събираемостта на приходите в страната, като от началото на годината са събрани с 550 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Жена ми каза, че малко приличам на Ръсел Кроу, но го каза шеговито, така Горанов коментира закачка с предшественика му от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков, който беше обявиил, че прилича на "Брад Пит с очила".

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
40
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Нагъл и арогантен тип
140
2
 
36
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ужас... Този трябва да бъде съден ....
139
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОРАНЕЕЕЕЕЕЕЕ! ДА ТЕ ТАКОВА КОЙ ТЕ ХВАНЕ.
138
1
 
31
 
! Отговори
гост преди 9 години
Ей затова в ЕС ни се смеят, щом и "министърчето" заявява , че можем да живеем като пещерните, какво да чакаме.Ами да закрият енергийното министерство и ще забогатеем. То на нас ток не ни трябва, а синът му на курса по математика свещи да си носи...
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27A TI KAZJI SEGA NA OBIKNOVENIJA CHOVEK KAKVO MU E "DOBRE"-TO. SIGURNATA RABOTA LI, DOSTOJNOTO ZAPLASHTANE LI, EJEGODNATA POCHIVKA NA MORE, ZDRAVEOPAZVANETO LI, OBRAZOVANIETO LI, ZDRAVATA HRANA LI, SIGURNOSTTA NA ZJILISHTETO I DJOBA LI, OSVEN AKO NE E KRADETS I POLITICHESKO MEKERE - PODMAZVACH. A TOVA, CHE "SVOBODNO" SE DVIZJIM IZ EVROPA E SAMO PO DOKUMENTI. INACHE TRJABVAT MNOGO PARI, KOETO NE STAVA S 400 LV. A OBICASHTITE NI USA ISKAT VIZI ZA PO 300 LV. I RAZPIT. I PUSKAT1:3.
136
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този наистина е ненормален. Българино, търпиш ли го дълго, толкова дълго ще си ближеш раните след властването на кратунковците.
135
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво значи "не винаги е имало ток"? Да се върнем да живеем в пещерите тогава! Ами вземете намалете краденето, то е ясно, че няма да го спрете но поне го намалете.
134
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Думите на Горанов се различават на светлинни години с документите в Министерство на финансите. Гога ЛЪЖЕШ Горанов? В документите на МФ, или пред парламентарната трибуна????
133
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално, все пак това е ГЕРБ. Скоро тока ще е привилегия само за техни хора.
132
1
 
27
 
! Отговори
Математик преди 9 години
Вместо сина си, ти отиди на курс по математика, че нещо не те бива в сметките.
131
2
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
tozi 4ovek ...hm , kak misli 4e 6te mu poviarvam , 4e jivee bez tok ???Kogo mami ?
130
3
 
36
 
! Отговори
Teodor преди 9 години
Преди подаде оставка като депутат, защото не можеше да си храни семейството с 2000 лева заплата. Няма такъв ***! На повечето хора им се налага не само да плащат сметки с 400 лева, ами и да живеят цял месец с остатъка от тая "колосална" сума!
129
6
 
31
 
! Отговори
Браво! преди 9 години
Браво бе, г-н министре!Не винаги е имало ток ...С други думи, ако при ураджийското саниране някой все пак загуби апартамента си, сигурно ще му напомните, че не винаги хората са живели в жилища - далечните им прадеди например са подскачали по клоните на дърветата. Важното е, че едни фирми ще усвоят едни пари. И някой от Брюксел може би ще ни каже "Браво!" Особено ако Мегленчето козирува и каже "Йес, сър!"
128
4
 
27
 
! Отговори
тц преди 9 години
А бе 156 ти си клиничен случай. За дълга си се спазариха по партийно му, сега ние на теб - после ти на нас. На пенсионерите даде, за да няма социални бунтове и правителстото на Боко пак да остане безработно. Не виждаш ли, че Бочко пълни гащите само като чуе думата ПРОТЕСТИ.
127
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер прав е Горанов.Който не го харесва да го покаже по някакъв начин.Умее да убеждава(видя се при гласуването на заема),каква си направо това което мисли и това никакне накърнява имиджа му а обратно.Повечето специалисти го хвалят.Колкото по-серт и безкомпромисен е един ръководител толкова по-уважаван и респектиращ е.Даде ли на пенсионерите(не на всички),даде,натри ли носа на опозицията,натри я,вдигна ли самочувствието на управляващите,вдигна го,разшири ли подкрепата за властта,разшири я.От това какво повече за сега.Който не е доволен да си го покаже.
126
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Горанов си е напрово ненормалник с огромно его. Помните ли защо напусна партията на тикварите? Не. Защото не станал милионер!?!?! Сеща ще стане ако вече не е. Нещата в държавицата са зле и по-зле стават. Един ден този откачалник ако не успее да избяга ще виси на някое дърво пред Министерството на финансиите. Не може до без край един народ да се държи в карта. Върне ри се пружинато ще видите този и лидерите на крадливата му партия как ще бягат да избегнат възмездието.
125
5
 
12
 
! Отговори
Федор преди 9 години
до 111:Хапливата ти реплика ще я подмина, но все пак ще ти отговоря от уважение към другите хора, които следят дискусията. И така - що за преход имаме от 25 години? Представи си едно махало, което 45 години се е отклонявало в едната посока. В един момент спира и тръгва наобратно. Пита се в задачата колко време ще му трябва, за да застане отновно в равновесното си положение. Тук нещата са по-тежки. Освен механично отклонение на икономиката от правилния курс имаме и психологическо в главите.
124
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Попитайте 240те депутата - колко струва един хляб - ??? -- 95 % от тях -- НЯМА ДА ЗНАЯТ ЦЕНАТА И ГРАМАЖА НА ХЛЯБА -( 90 ст -1 лв - за 600 гр - 700 гр хляб )
123
3
 
44
 
! Отговори
fyut преди 9 години
Горанов ти си кръгъл ***!!!
122
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СнегоринТи луд ли си или на такъв се правиш :)) Или една лъжа изречена 100 пъти става истина ?