Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!

Поведението му е непоправимо, твърди криминален психолог
Обновена: 18 мар 2015 11:04 | 18 мар 2015 10:46, Красимир Ангелов
97
Убиецът на Вероника - психопат, с черти на сериен убиец!
Снимка: Булфото

Задържаният за убийството на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново – Илиян Здравков, е психопат и има чертите на сериен убиец, обяви пред Нова телевизия криминалният психолог и заместник-ректор на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

"При Здравков поведението не е поправимо, защото той е психопат. Психопатите не могат да бъдат променени. Структурата на характера им е така, че тя не подлежи на промяна. Той не изпитва никакво чувство на вина, а същевременно е добър манипулатор и умее да манипулира, посочи експертът и допълни, че думите на задържаният мъж към репортерите: "Приличам ли ви на убиец" е типичен манипулативен въпрос.

Още по темата

По думите на доц. Стойчев, ако Илиян Здравков остане на свобода, има голяма вероятност той да извърши отново такова престъпление.

"Психопатията не е болестно състояние, то е характерна аномалия. Има престъпници, които могат да бъдат променени поведенченски и такива, които не могат. Това е работа на хората, които са занимават с тези проблеми", категоричен бе експертът по криминална психология.

Според него никога не може да се каже, че само един фактор влияе върху това да си убиец.

"Някои предразположени към това хора се проявяват единствено в условия, в които могат да бъдат изявени", допълни той.

"Всички серийни убийци имат психопатни черти, но не всички хора с психопатни черти могат да са серийни убийци", категоричен бе Стойчев и отново допълни, че има много психопати, които не извършват престъпления.

Зам.-ректорът на Академията на МВР призна, че сред специалистите има сериозен спор, дали затворът може да коригира поведението на криминално проявените лица или там просто тези хора биват отделяни от обществото, за да не извършват нови престъпления.

Криминалният психолог коментира и друго убийство, шокирало страната в началото на месеца и извършено от 15-годишно момче от ромски произход в Правец. Тогава група младежи пребиха до смърт човек в центъра на града, след като им направил забележка да не се държат неуважително към минаващите жени.

"Проблемът с ромите и тяхната социализация е много по-сложен. Той генерира отдръпването им от останалите общности в България, като морал и ценности. Те имат свои правила, където насилието е начин на себедоказване и себеутвърждаване, включително да си изхранваш семейството. Но не можем да прехвърляме вината само върху тях", посочи експертът.

Той призна, че особено що се отнася до уличните грабежи и тези престъпления, които са по малките населени места и където живеят стари и самотни хора, действително болшинството  извършители са от ромски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
България умира, България се превърна в зверилник!"В зверилника толерантността е равносилна на смърт!" Николай Хайтов
61
2
 
2
 
! Отговори
СЕЛЯНДУР преди 9 години
КАКЪВ УБАВЕЦ ! МЕЧТАТА НА ВСЯКА ЖЕНА
60
0
 
6
 
! Отговори
Я преди 9 години
100млн лв,са определени за интеграция на ***,а помислете си какво ни очаква само след 5-10г,и да ги питам бхк що не отидат да съдят франция затова че 250 полицаи са арестували 13 наши *** че са крали ми те са нарушили правата им бе,да ама това само тук в бг минава,нали кати ги питат що крадете а те излизат с номера че искали да работят ама няма работа,е във франция що крадат ,тая *** не се интегрира това е сигурно останалото са оправдания на политиците за да окрадат парите това е
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко ли такива се разхождат на свобода??? Не стига, че животът на нас , обикновените българи, е абсурден и отвратително тежък, но и такива смърдящи *** като тоя ни довършват. Да благодарим на полиция, прокуратура и съд!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Връщане на смъртното и десетки римляни ще се срещнат с Шефа не по тяхно желание.
57
1
 
26
 
! Отговори
. преди 9 години
и защо не сме го прибрали в затвора предния път още? с този етнос не трябва да се рискува, трябва стягане. Веднъж да се провини и да се наказва жестоко, за да си вземат поука другите. Бой, бой, бой докато е на косъм от смърт. Преди като ги биеше полицията както си му е реда, нито деца имаха толкова, нито толкова крадяха
56
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eто защо трябва да се върне смъртното наказание
55
0
 
31
 
! Отговори
Защо еБил на свобода преди 9 години
щом е непоправим?!Тук не става въпрос дали той е наистина убиецът на Вероника.Проблемът е друг - многократно е съден, но досега тази диагноза, която четем тук, не му е била поставена. Значи някой не си е свършил работата!Изпъква друг проблем, даден с грешна дефиниция. Социализацията на ромите била сложна! Глупости! Те са социализирани в тяхната среда, която има ценности, различни от нашите. Харесват си тази среда и не желаят да се приобщават към нашия социум, а да паразитират на гърба му!
54
1
 
1
 
! Отговори
тиква преди 9 години
какво стана с приятеля на вероника............?????????
53
3
 
10
 
! Отговори
opa преди 9 години
поредното доказателство, че тоя сват не е за добри хора..
52
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставете го момчето бе, и той искал да стане национален герой като Левски!
51
2
 
33
 
! Отговори
Момиче едно преди 9 години
Моя да ми кажете, как да бъда толерантна към този човек убиецът на Вероника и второ - с какво трябва да платя за толерантност към него. С живота си? И струва ли си да умра като Вероника, за да бъда толерантна каквото и да означава това. На мен толерантност тук ми изглежда като липса на самосъхранение, което не е в човешката природа.
50
1
 
14
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
До коментар 46 - голям майтап си написал - ти къде си видял ***-християнин? Не казвам, че няма, сигурно има, но съм дълбоко убеден, че са единици и не убиват.Много *** ги прикоткват разни евангелистки "църкви", обещавайки им помощи и пари (дефакто ги подкупват - снимат ги и отчитат като членове и след това искат пари от Западни фодации, за да продължават да развиват "мисионерска дейност" - проста схема- за пари).В Библията пише не убивай. Който убива как е християнин?
49
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
възрастните хора виждат решение на всичко в комунизма ... горките, те освен комунизъм друго не са виждали през живота си. Освен комунистическа пропаганда друго не са чували през живота си, а пък и пенсиите им не стигат да отидат дори до любимия им съветски съюз какво остава за на запад.Тази държава ще почне да се оправя едва когато поколенията на комунизма си отидат
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андрей Чикатильо беше определен като невменяем и щеше да оттърве смъртното наказание но докато дойде заповедта вече беше екзекутиран.
47
0
 
20
 
! Отговори
Йори преди 9 години
Ако няма да връщаме смъртното наказание, какво пречи такива като тоя социопат, да бъдат законно отстрелвани при неправомерен опит за бягство, да речем?
46
3
 
31
 
! Отговори
Баси Държава преди 9 години
На снимката виждам едно безмисленно същество,което обаче думи като-демокрация,нетолерантност защитават.Докато се правим на по демократи и от американците така ще.Обърнете внимание по времето на Тодор Живков с такива *** как се действаше-престъпление,съд и след 3 месеца разтрел.Трябват по твърди мерки за да се озаптят хората защото и по лошо ни чака.......................
45
0
 
13
 
! Отговори
Не е до 49 преди 9 години
ТРИЕте ПОСТОВЕ! От къв зор?!?!
44
0
 
37
 
! Отговори
До 49 преди 9 години
Човеко или човечка си, ти как мислиш, че всеки път, всяка жена, трябва да бъде придружавана! Да не живеем в Афганистан! Непремнно да я изпраща?! В коя цивилизована държава те изпращат в 19:00 часа придружители?! Аз съм работила в Америка в по-малко градче и съм се прибирала всяка вечер в 12 през нощта, няма такива зверства...айде моля ви се! А и в Ню Йорк съм се разхождала през нощта и навсякъде полиция.... Тук сме си жалки...с тия *** оправия няма!!! Храним ги, поим ги и ни убиват децата
43
0
 
29
 
! Отговори
? преди 9 години
Остава все пак въпроса,защо не е бил в затвора при влязла в сила присъда и нямаше ли да е жива Вероника,ако този сериен убиец не се разхождаше на свобода?