Калфин иска пенсионна възраст за силовите ведомства

Предвижда се промените да влязат в сила от догодина
17 апр 2015 14:30,
31
Калфин иска пенсионна възраст за силовите ведомства
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства и плавно покачване на възрастта за пенсиониране за тези служители. Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) е качен днес на портала за обществено обсъждане със срок до 30 април.

Още по темата
Проектопромените в КСО отпреди Великден, публикувани в портала, не включваха това предложение. Днес предложенията ще бъдат представени пред журналисти от социалния министър.

МТСП предлага военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2016 година.

Залага се гратисен период за тези, които до 31 декември 2015 г. са натрупали необходимия осигурителен стаж за пенсия. До края на 2018 г. такива служители в сектор „Сигурност“ ще могат да се пенсионират по старите правила, без да се взема предвид тяхната възраст.

Досега военни и полицаи имаха преференцията да се пенсионират само с придобиване на 27 години стаж, независимо на каква възраст са.

Припомняме, че опит да се въведе възраст за пенсиониране при военните, беше направен в първия кабинет на Бойко Борисов, след което тази промяна бе отново отменена.

Проектът на МТСП предвижда още въвеждане на възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца за всички държавни служители по законите за МВР, ДАНС, за СРС, за служителите на затворите, охрана на съдебната власт, пожарникари, следователите и младшите следователи.

Летци, парашутисти, водолази и служители на подводници ще се пенсионират пък на 42 години и 10 месеца.

Залага се и плавно повишаване на пенсионната възраст за служителите в сектор „Сигурност“. След 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектора ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари.

В мотивите към проекта се посочва, че предложението се прави, тъй като пенсиите за осигурителен стаж и възраст от държавното обществено осигуряване се отпускат при настъпване на осигурителния риск „старост“ и при условие, че лицето има определения от закона осигурителен стаж. В тази връзка е необходимо по отношение на всички лица да бъде въведено изискване за определена минимална възраст, след навършването на която може да бъде отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въвеждането на възраст за пенсиониране на тези лица е и сред препоръките на Съвета на Европейския съюз за ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. Мярката ще доведе и до по-продължително и по-пълноценно използване на капацитета и опита на работещите в специалните ведомства, пише още в мотивите на МТСП.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
блокаж преди 9 години
Никаква пенсия, работа до дупка! Почивка след като ти изгаснат лампите!
21
0
 
6
 
! Отговори
КАКВО СЛЕДВА СЛЕД ТО преди 9 години
Какво следва след това , какво още ще бъде измислено ? Докато военни и полицаи ВЕЧЕ НЯМА ДА СА ПЪРВА КАТЕГОРИЯ , и кога ще могат да се пенсионират достойно. НА 65 ГОДИНИ ЛИ - КОЙТО ИЗДЪРЖИ ЛИ ? А кога ще ни вземете 20 заплати ? ВИНАГИ СЕ ДАВА ЗА ПРИМЕР ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ- ЗА СВЕДЕНИЕ КОЛКО ВЗЕМА ПОЛИЦАЙ В АНГЛИЯ,ГЕРМАНИЯ, ИСПАНИЯ ,ИТАЛИЯ И КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ В СРАВНЕНИЕ С НАШИТЕ . НИКОЙ НЕ ПИТА БЪЛГАРСКИЯТ ПОЛИЦАЙ КОГА СПИ ПРИ СЕМЕЙСТВОТО СИ. КОЛКО НОЩИ И ДНИ ГО ВИКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО НА РАБОТА.И НА КОЛКО ПОГРЕБЕНИЯ СМЕ ХОДИЛИ. КОЛКО ИЗДЪРЖАТ ПСИХИЧЕСКИ И ЕМОЦИОНАЛНО.
20
1
 
8
 
! Отговори
77777 преди 9 години
Не трябва да има различна пенсионна възраст. Трябва всички да се пенсионират на еднаква възраст, примерно на 60 години. Фуражките да са фуражки до 40 години, а после или фуражка-чиновник или да работят нещо друго, както правят всички останали. Човек като няма сили да работи нещо, си намира друга работа.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е увеличен прагьт на едните, то пропорционално да увеличат и на другите,защото много е примамливо станало на всичките да придобият тези дльжности зарад ранното пенсиониране,добра пенсия и др,благинки,,,да им увеличат,
18
0
 
11
 
! Отговори
Личен пример преди 9 години
Калфин иска! След като иска, да сваля вратовръзката, да му се изземат спестяванията натрупани от политически грабеж и да тръгне подир един работник - шлосер, кранист, фадромажия, багерист, кофражист, учител. Оня става и Калфин става, оня купува баничка и кафе - Калфин също.Оня се качва на обекта да връзва арматура - Калфин с керпедена подир него.... Така, до 65 години да даде светъл пример как се постига велика пенсия от 1300 лева. Сега е на 50-51, муцуната му вече увиснала.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионерът и особено младият пенсионер е в огромна степен независим човек и това не се харесва на политическите разбойници. На тях им трябва подчинено и зависимо стадо, което да ги гледа в ръцете да му подхвърлят нещичко - социални помощи и надбавки, енергийни и отоплителни, детски, инвалидни. Някоя програмка там, да назначим 25 души да метат пред кметството до изборите. Актуална днес е програмата Личен асистент на майка си, баща си и нашите мили роднини и съседи
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа вече изнемогва.
15
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа масово ще гласува за този, който прекрати привилегиите на военните и полицаите! Увеличете им веднага до 60 години, а на народа намалете от 65 на 60 години!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много добре са го измислили кукловодите - Герб управлява, но ония левите *** тормозят народа!
13
0
 
13
 
! Отговори
Pol преди 9 години
Май ще има "Боя настана" ...
12
0
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
До 8не знам за него -но родителите ми както следва :1.баща ми на 65 се пенсионира тази година ,след 46 год стаж,и внасяни осигуровки , пенсия -250 лв .2.майка ми -след 40 год стаж от мин.година взема 288лв пенсия .Леле мале- велики пенсии от по130 ЕВРО НА МЕСЕЦ.Изводите -те са внасяли 1 път вноски докато са работели,сега -2 път аз им давам пари /щото с мизерни пенсии не се живее/,аз 3 път -да внасям на Бгето.и 4 -аз като остарея -да си гледам работата.Айде ,Бг щевиди още вноски от мен друг път.
11
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военни и полицаи трябва да излязат от първа категория. С нищо не са заслужили да са там. Ноо.... тогава няма да има кой да пази мафията от народната любов...
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато на Путин са му предложили увелич,на пенсион,вьзраст за мьже 65г,то той е отговорил на министрите си"с една дума отработихте и в дьрвен макентош влизйте? КОГАТО ПРОКАРВАТЕ ЕДИН ЗАКОН ТО СЕ ПОСТАРАЙТЕ ДА ГО ПРОКАРАТЕ ЧРЕЗ СЬРДЦЕТО СИ,ЗА ДА ИМА ЧОВЕЩИНА В НЕГО" и отмени ,,,
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този плазмодий колко хора ще умъртви нямате и идея! Имате ли представа кой българин ще издържи до 64? До 60 са болни и почти неработоспособни около 50%. След 60 едва 10 до 15% са годни за работа. Кой ще доживее до 64 когато трябва да се взима пенсия? Този *** никога не е работил и да са му плащани малко пари и живял в стрес и беднотия. При тази идиотщина у нас и ограбване от крадливите от НС и управляващите шансове за пенсия имат малко хора. Какво ще стане с парите на тези които умрат преди ***
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
принципът на солидарност в Бг-ето: 1.някои се пенсионират на 45 г /без да са внасяли осигуровкина държавата/2.някои се пенсионират след работа по 8 ч,на държавна службичка. 3. някои цял живот вземат помощи.4останалите -работа до 65 години ,ако ще и 45години стаж да имате преди 65 -няма пенсия,аа исоц.и здарвни вноски -внасяйте.Лелеле 4тата група кво става с нея бе -защо бягат младите и не искат да раждат деца вБг-гетото ??Хайде трябват й *** на Бг ,работещи внасящи,солидарно нали..Къде сте бе?
7
2
 
6
 
! Отговори
8 преди 9 години
До АнонименИ МАЙКАТА И БАЩА ТИ ЛИ СА ДЪРТИТЕ?!
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой запознат ли е за трета категория труд, защо тук изискват 40 години стаж, а във Великобритания - 30 години ? Откъде ще направим стаж 40 години, като никаква работа няма, и дъртите не освобождават за младите работни места?
5
9
 
24
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Абе общо взето живеем и работим за армия и милиция
4
30
 
8
 
! Отговори
Баце преди 9 години
Калфин като подадат масово рапорти за пенсиониране от силовите ведомства и няма попълнение на тяхно място ще трябва да ви съдят като национален предател ГРОБОКОПАЧ НА БЪЛГАРИЯ
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vesko02При социализЪма пенция не се взема а се дава на поданиците!