Ново 20: Пенсиониран полицай да взема и заплата, ако остане в МВР

Калфин май ще склони за балерините, но бил притеснен, че и други ще поискат...
Обновена: 17 апр 2015 17:29 | 17 апр 2015 17:23,
103
Ново 20: Пенсиониран полицай да взема и заплата, ако остане в МВР
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

С въвеждането на възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства стимулираме по-дългото оставане на служба, а не ранното напускане. Предложението е максимално балансирано и до голяма степен отговаря на исканията на самите служители от специалните ведомства.

Това каза социалният министър Ивайло Калфин, който представи пред журналисти предложенията на министерството за пенсиониране в сектор "Сигурност".

Още по темата
По-рано днес проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване, залагащ промяната, бе качен в портала за обществено обсъждане със срок до 30 април.

Като мотиви за въвеждането на възраст за пенсиониране за тези служители, които по думите му са около 75 хиляди, вицепремиерът посочи, че те имат комфорта да останат да работят в системата, запазвайки привилегиите си за ранно пенсиониране.

Калфин посочи, че след многобройните срещи с представители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи е станало ясно, че служителите там не искат да напускат рано системата. Освен това, оставайки по-дълго в нея, при пенсионирането си ще получат същите социални привилегии, на които са имали право и досега.

МТСП предлага от 1 януари 2016 година военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба.

Ивайло Калфин обясни, че предложението за тази възраст е базирано на средната фактическа възраст, на която са се пенсионирали служителите от силовите ведомства през 2014 година – тя е била 52 години и 8 месеца. Вицепремиерът допълни, че ранно пенсиониращите се от ведомствата не тежат на пенсионната система, защото годишно броят им е около 2 хиляди души, а като процент от разходите за нови пенсии делът също е малък.

С промените се дава и друга възможност - тези служители, които са придобили право на пенсия, да продължат да работят, без да напускат системата. Досега това не беше възможно. Тази промяна ще позволи служителите да получават успоредно и пенсия, и заплата, уточни Ивайло Калфин.

Според друго предложение родените след 1960 година и работили в специалните ведомства ще имат право да прехвърлят вноската си за втора пенсия в НОИ и да получават пенсия до навършването на общата възраст за пенсиониране, която трябва да стане 65 години. В момента тези хора получават по-ниска пенсия, защото нямат достъп до УПФ до навършването на 65 години.

За хората, работещи в най-тежки условия на труд – летци, водолази, парашутисти, се дава възможност да се пенсионират с 10 години по-рано, тоест на 42 години, защото работят при неестествени условия на труд. Калфин обясни, че става въпрос едва за няколко десетки души.

Относно предложението балерини и балетисти да се пенсионират на 53 години, Калфин обясни, че е склонен на компромиси, защото те са много малка група и става дума за малка сума, отделяна за пенсии. Вицепремиерът уточни, че не е задължително тези хора да продължат да работят като балерини, а като хореографи, възпитатели в школи и други. Опасението на социалния министър е, че при компромис и други групи професии ще бъдат поставени в подобен казус.

Ще бъде създаден още един фонд към НОИ, който ще подсигури финансирането на ранно пенсиониращите се от сектор „Сигурност“, каза още вицепремиерът. На практика това няма да се отрази на държавния бюджет и няма да се натовари солидарната система, каза той. Фондът ще се попълва от пенсионни вноски и държавни трансфери.

Социалният министър заяви, че в рамките на периода на общественото обсъждане до края на април е отворен за всякакви предложения, които предстои да бъдат обсъдени в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в Министерския съвет и в парламента.

Калфин очаква през май пакетът с предложения да влезе за обсъждане в Министерски съвет и до лятната ваканция да мине и през Народното събрание.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
5
 
! Отговори
Тш преди 7 години
Факта пенсия и заплата в мвр намали многократно степента на доверие на обществото към МВР.
73
4
 
10
 
! Отговори
валери преди 8 години
Който се пенсионира в силовите ведомства не трябва да остава да работи в тях. Щом иска да работи да отива в небюджетни организации. По този начин няма да се настройват хората срещу служителите в силовите ведомства.
72
7
 
21
 
! Отговори
асоциален министър преди 9 години
Най-добре е шапкарите и държавните клатурковци да се пенсионират на 30 а да имат право да работят докато им е кеф!Освен това е обидно малко само 20 заплати при пенсиониране,предлагам към тях и по апартамент,вила и нова кола...
71
4
 
12
 
! Отговори
До N 80 преди 9 години
Дали на една учителка не й е по-нервно от на теб и дали не пие и тя хапчета за кръвно?Дали на една касиерка, раздаваща пенсии в пощата, й е по-спокойна работата?Кръвното не ти е от работата, а заради лошата храна. И аз имах по едно време проблеми, но редуцирах теглото, промених изцяло храненето и сега съм много добре.Само спорта не върши работа. Ако искаш да си оправиш кръвното, първо оправи хранителния режим. Ако пушиш, спри. И ще видиш, че след без цигари ще си много по-спокоен.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се забрани заемане на държавна служба на пенсионери.Искаш да си депутат - отказваш се от пенсията.В момента почти всички сладки службички са заети от пенсионирани ченгета.Хем голяма пенсия, хем заплата.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНЕ ВСИЧКИ СА ШКЕМБАЛИЙ бъди сигурен в това,но не това е проблема тук , в това,че хората им писна от несигурността,която политиците предлагат,като реформа.А РАФОРМАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ИМЕННО ОТ ТЯХ.
68
5
 
11
 
! Отговори
Калфин, АБВ, ГЕРБ преди 9 години
Краставите *** се сдушиха накрая. Тъпите милиционери пак ще се чешат по коремите и ще *** доволно като МЛАДИ пенсионери.ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ е в действие българино. Първанов, Станишев, Бойко и колко още-----::::: ПРАВОИМАЩИТЕ другари от БКП дълго още ще лочат кръвчицата на народеца.Само един въпрос: Как до вчера КОМУНИСТ, а от днес АНТИкомунист...Хайде още един, ЗА ПОСЛЕДНО: Преди 9.Септ.1944г. царските офицери рязаха главите на партизаните.Сега комунисти / БСП-и/ са в съюз с царя!А ДЕ?
67
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
po zeli semeistva sa na rabota, kato semeistvo Trenovski, zamestnik na4alnik a trenovska naskoro pensionirana i pak e shefka ,na praktika nishto ne varshi,semeistvo lozevi,hirurg,kardiolok i urolog,moshevi,hirurg,ginekolog,.voinovi,s4etovoditelka i pensioniran paza4.plus negovata lubovniza bez spezialnost ve4e 2o godini lapa voenizirana zaplata koeto ev razres sas zakonite na MBP,d-r vasko petrov lapa i pensia i zaplsta, a konsultantite,-profesori po na 80-90 gogini mozazite im na paiajini kak
66
2
 
2
 
! Отговори
babati преди 9 години
4e to i sega etaka nishto novo pod horizonta,poglednete MBP-bolniza ve4e shte hodiat s pampersi no rabotiat nad 10 godini kato pensioneri i lapat i pensii i zaplati,anesteziologa Ivan Kunev e na 72,vseki den sled 12 se pie ,pri mitko nap4eto zavejdash bolni4nata apteka,varshat dalaveri sprodavane na opoiki,kadrovika Boiko geshev e pensioner ot 5 godinii lapa i pensia ot840 leva i zaplata po 2000 lv zaplata vsi4ki si pishat klini4ni pateki daje i pensionerite na potala.ima zeli semeistva rabo
65
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На работещи пенсионери данък върху пенсията
64
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз почнах на 19 в МВР тогава се пенсионираха с 20г. стаж сега с новите промени ми трябва 36г стаж ,увеличение с 16 г.Като в момента на 35 г. пия един куп хапчета за кръвно и сърцето а съм спортист ,с малко късмет ще вземем по 2-3год. ПЕНСИЯ
63
13
 
26
 
! Отговори
антиЕС преди 9 години
стига глупости ве ,те да не са богопомазани.С връзки са станали полицаи и с връзки ще се пенсионират.На другите хора по-леко ли им е било особено през последните 25 години.И съм против всякакви 20 заплати,освен това трябва да им забранят да работят след пенсиониране,щото са морално увредени
62
8
 
20
 
! Отговори
ицо преди 9 години
До */*Колега аз имам продължение на твоето описание,тия тумбаци пак го въртят и го сучат,ама никой не излезе и да каже колко години от прослуженото им време са прекарали в чоплене на семки,играна карти по поделенията,мятане на крачоли и развозване с патрулката.Много натоварени и психически изтормозени.
61
3
 
23
 
! Отговори
*/* преди 9 години
Странното е че никой не коментира пенсионирането на военни,полицаи и пожарникари, с думи прости силовите ведомства.Истината за ранното им пенсиониране и прибирането на 20 заплати е в схемата изцяло взаимствана от Съветския Съюз(не Русия).Обикновено се пенсионират на около 42-44 години ,взимат накуп около 30 хиляди и веднага почват някаква нова работа(старите връзки помагат),а пенсиите им като цяло са близки до тавана.Товае положението в България.
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
75000 POLIZAI,A PO PRESTAPNOST SME NA PARVO MIASTO.IMAME LETZI I PARASHUTISTI,A NIAMAME SAMOLETI.IMAME GENERALI, A NIAMAME ARMIA.IMAME SOZIALEN MINISTAR,NO NIAMA SOZIALNA SPRAVEDLIVOST.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Absolutni prostotii, s kakvo edno chenge e po ot edin gotvach, imame li policia izobshto. Horata si napraviha vratite kato trezori, zashtoto kato ti razbiat apartamenta tiq izobshto nemogat da ti pomognat. Bila im riskova profesiqta, emi I na men mi e riskov jivota otkakto policia v taq durjava nqma.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ушеф на вена!*** скапан!
57
5
 
4
 
! Отговори
Oloven bg voinik преди 9 години
abe davaite im daje po 2 pensii i po 2 zaplati oste kat stanat na 40 godini....che kakato e tragnalo hepten ste se izbiat pomejdu si.
56
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странно нещо, половината вият ,че полицаите ще ги пенсионират рано, другите *** вият ,че полицаите ще ходят с памперси и няма да освобождават места за младите. И едните и другите си харесват воя и се подкрепят. Шизофрения!
55
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех управляващи полицията ви пази , може и по две заплати и пенсии да и дадете ,но народът започна да ви мрази.