Само на 15, а е истински гений

Момче от Пловдив "разби" теста на МЕНСА
Обновена: 26 апр 2015 21:48 | 26 апр 2015 21:20,
77
Само на 15, а е истински гений
Цветан Чуканов. Снимка: Dnes.bg

Момче от Пловдив "разби" теста на МЕНСА. Чрез постигнатия за възрастта си впечатляващ резултат тийнейджърът получи право да членува в световната организация. За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението или 99% успеваемост.

15-годишният Цветан Чуканов е ученик от Пловдивската математическа гимназия. За МЕНСА той разбира в интернет и решава да се подложи, за да види какъв резултат би изкарал. След решаването му, тийнейджърът разбира, че е най-младият българин, постигнал такъв резултат.

„Реших да видя какви са ми възможностите. Отидох заради самия себе си и за щастие се справих.”, разказа пред Dnes.bg Цветан Чуканов.

Той постига резултат от 154 точки IQ и 99% успеваемост на теста, което означава, че при същите условия, едва 1% от населението на Земята би изкарало подобен резултат.

„Гордея се, но трябва още много неща да постигна”, споделя ученикът от Пловдив. Цветан казва, че не математическите му умения, а общата му култура и логическо мислене са причина за успеха му. Учителите на младежа вярват в бъдещите му успехи.

„Аз бях положително настроена, когато чух, че той се занимава с това нещо и учудена, не защото не съм го очаквала, а заради резултата, който постигна”, заяви Атанаска Мерджанова, която е учител по английски език в математическата гимназия в Пловдив.

Въпреки че е само на 15, Цветан вече е наясно какъв път ще поеме, след като завърши математическата гимназия в Пловдив.

"Смятам като завърша, да вляза в университет, но се замислям дали да не е в чужбина”, казва още 15-годишният гений.
Едва 1% от населението на света има IQ, равно на това, което притежава българинът от Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
13
 
20
 
! Отговори
българин преди 9 години
Младеж, бягай в чужбина колкото можеш по-рано. Умен си, млад си и света е пред теб - кеф ти Англия, кеф ти Германия, кеф ти Америка. Не си губи времето с България, ще съжаляваш нататък.
3
5
 
30
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 9 години
Какво значи разби теста на Менса? Въпроса е към журналистите, защото не ми е ясно какво точно е разбил. Иначе браво на хлапето, все повече да има като него.
2
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа си избра пожарникарска бодигардска мутра за му е начело!!! Народа е с Ай Кю 0А умните се замислят за чужбина!:( За съжаление не е първия умен който заявява чужбина :( Срам за народа ни, че сами изгонваме умните като си избираме простите и лукавите!
1
1
 
38
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Браво!

Спонсорирани публикации