Само на 15, а е истински гений

Момче от Пловдив "разби" теста на МЕНСА
Обновена: 26 апр 2015 21:48 | 26 апр 2015 21:20,
77
Само на 15, а е истински гений
Цветан Чуканов. Снимка: Dnes.bg

Момче от Пловдив "разби" теста на МЕНСА. Чрез постигнатия за възрастта си впечатляващ резултат тийнейджърът получи право да членува в световната организация. За участие в нея се изисква нивото на интелигентност да е в горните два процента на населението или 99% успеваемост.

15-годишният Цветан Чуканов е ученик от Пловдивската математическа гимназия. За МЕНСА той разбира в интернет и решава да се подложи, за да види какъв резултат би изкарал. След решаването му, тийнейджърът разбира, че е най-младият българин, постигнал такъв резултат.

„Реших да видя какви са ми възможностите. Отидох заради самия себе си и за щастие се справих.”, разказа пред Dnes.bg Цветан Чуканов.

Той постига резултат от 154 точки IQ и 99% успеваемост на теста, което означава, че при същите условия, едва 1% от населението на Земята би изкарало подобен резултат.

„Гордея се, но трябва още много неща да постигна”, споделя ученикът от Пловдив. Цветан казва, че не математическите му умения, а общата му култура и логическо мислене са причина за успеха му. Учителите на младежа вярват в бъдещите му успехи.

„Аз бях положително настроена, когато чух, че той се занимава с това нещо и учудена, не защото не съм го очаквала, а заради резултата, който постигна”, заяви Атанаска Мерджанова, която е учител по английски език в математическата гимназия в Пловдив.

Въпреки че е само на 15, Цветан вече е наясно какъв път ще поеме, след като завърши математическата гимназия в Пловдив.

"Смятам като завърша, да вляза в университет, но се замислям дали да не е в чужбина”, казва още 15-годишният гений.
Едва 1% от населението на света има IQ, равно на това, което притежава българинът от Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
axismundi преди 8 години
"Геният" няма нужда от добри условия, за да просперира. Той е този, които ги създава - условията. Интелигентността е комплексно понятие и един тест с разпознаване на триъгълници и кръгчета, не може да бъде критерий за интелигентност, пък камо ли за гениалност.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ot london преди 8 години
Biagai Maina do kato e vreme predi tezi divatsi da te pritopiat v tiahnata prostotia.
42
2
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 8 години
До Анонимен 58Затвори своята клоака! Побеснявам, когато някой нарече така Отечеството! И аз ругая некадърните и прости твари, които ти, не аз избра да ни управляват, но не давам никому да цапа името на България, нито на чужденец, нито на тук произведено иZпражNeNиe!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Информацията не е вярна. При резултат 154, над 99.99% от населението не би изкарало толкова висок резултат. За да попадне в 99-ия центил (където сте написали, че е попаднал той) човек трябва да изкара над 130 точки. Оправете си статията.
40
4
 
3
 
! Отговори
Лъжа преди 8 години
Това е долна лъжа и инсинуация.Негово Величество Орденосец Професор и Министът-председател Бойко Борисов не е на 15 год.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според вас дали ще остане в тази клоака????
38
0
 
4
 
! Отговори
Алекси преди 8 години
Браво на това момче! Съветвам съмняващите се да опитат да измерят, както и да го нарекат: интелигентност ли, знания, обща култура, начин на мислене ли, по тестовете на МЕНСА. Може да решават и кръстословици, и задачи по бридж, и шахматни етюди, да играят судоку, но да мърдат малките сиви клетчици. А не да се упражняват в мисловност тук. На момчето ще пожелая да учи там, където са най-добрите по избраната от него специалност, макар и в швейцарското село Сен Гален и да се върне тук, че ни трябва!
37
0
 
8
 
! Отговори
Браво на момчето! преди 8 години
Браво на момчето! Пожелавам му по-нататъшен успех! Като порасне ще разбере, че всеки, който влезе в логиката на теста, ще го изкара. Истинските тестове, които правят големите фирми, не са по интернет и траят около две седмици. Защото интелигентността има много аспекти и един процес, а не моментно състояние.
36
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 8 години
Това с процентите е спекулативно, нали знаете?Процентите идват от резултатите на хората правили теста, които не са толкова много. Освен това МЕНСА далеч не е най-добрия начин да се измери нечия интелигентност, заради ограничените като тип въпроси. И не на последно място - съществува и термина EQ. Иначе момчето вероятно е умно, много успехи да има, ама хайде да не правите от това новина, поне докато наистина не измисли/създаде нещо.
35
2
 
15
 
! Отговори
що е гений преди 8 години
Гений е човек, който има постижения на световно ниво - научни открития, големи романи, нови музикални форми и т.н. Младежът засега няма нищо. 99% от менсаджиите не могат да се реализират в живота, да не говорим за световни постижения.
34
5
 
9
 
! Отговори
Snorky преди 8 години
Браво момче! Завършвай и бягай с 300 от тая ***.
33
2
 
5
 
! Отговори
Куц преди 8 години
Тука нещо куца в "журналистическата" математика:"...99% успеваемост на теста, което означава, че при същите условия, едва 1% от населението на Земята би изкарало подобен резултат..."Това твърдение е очевидно невярно, защото на практика ДАЛЕЧЕ ПОД 1% от населението би изкарало подобен резултат. То ако на всеки 100 един даваше такъв резултат, това нямаше да е никаква новина.Иначе браво на момчето, а после - беж навън...
32
9
 
4
 
! Отговори
Тлъст консуматор преди 8 години
Оф, Менса, а аз от заглавието реших че е написал я нов Скайп я нещо още по-яко.
31
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добар ден аз мисе изка да кажа че сам постигнала по вече вав живота понеже защо то сам мъ наборкаи вече сам самотна сапруга на три детса ими дадоха три стаен партамен замене само защо то сам без работна и нема какво дасе яде мерси.
30
3
 
24
 
! Отговори
Тодоров преди 8 години
Браво на момчето, но за съжаление иска да учи в чужбина, и може и там да си остане.Добре е след образованието си , да се връщат тук....но....Баце и кохортата му, правят ли нещо за такива талантливи деца, а другите преди тях какво направиха ?
29
8
 
21
 
! Отговори
bobideco преди 8 години
Това момче е много важно час по-скоро да си плюе на петите, преди да е било смачкано от нещастния и завистлив българин. Добре, че е интернет да видим истинското му неподправено лице, пълно със злоба, завист и гняв към всички останали, но не и най-виновния - самия себе си. А за момчето - решил спорен тест с безспорен резултат, поражда спор за спорната му според спорните фактори и причини, изброени спорно по-назад, гениалност. Да се маха без да поглежда назад и да се отърси от злобата българска...
28
7
 
11
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Уау!!! И аз на 15 години го минах и ме приеха по изключение (тогава приемаха само 16+). Явно за 20-ина години народа яко е затъпял щом затова пишат по вестниците ... Е, в интерес на истината, то и аз не съм поумнял щом взизам в този сайт ...
27
7
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Като гледам слагали са доста минуси на номер 43, макар 4е е казал баш как си стоят нещата в Абсурдистан!!! Браво на младежа! Той е умен и оправен и ще е добре в живота, но само ако е някъде навън....тук разни изкукуригали и мухлясали 'професори' ще го газят из западналите ни вузове и после ще работи за бай *** пишман бизнесмена и меринджей!!! Смело напред младеж и навън те 4ака достойно бъдеще....не се занимавай с пишман патриоти и абсурдистански меринджеи!!!
26
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на детето, да е живо и здраво!
25
1
 
15
 
! Отговори
Иванова преди 8 години
Браво на момчето! Искрено се радвам на успеха му. Нека бъде жив и здрав . Радвам се , че все още има млади хора от България , които се развиват и постигат успехи на световен мащаб. В младите хора е бъдещето!