Жълти стотинки, пури и уиски за Вежди Рашидов

Връчиха му обезщетение, за да спре да бъде министър
Обновена: 27 апр 2015 10:41 | 27 апр 2015 10:09,
63
Жълти стотинки, пури и уиски за Вежди Рашидов
Снимка: Нова тв

122 лева на стотинки, две пури и малка бутилка уиски. Това занесоха в Министерството на културата недоволни от министър Вежди Рашидов.

В организирана акция протестиращите внесоха парите в сградата на министерството, но не и до деловодството, откъдето да получат обратна разписка. Това обаче никак не ги притесни, а по-скоро провокира изказвания, че е по-добре министърът да благодари за подаръка с оставката си.

"Извинението на един министър в цивилизования свят се нарича оставка. А разписка не очакваме, тъй като все пак това е една благотворителна инициатива", пошегуваха се недоволните граждани пред камерата на Нова телевизия.

На въпроса за какво очакват да отидат тези 122 лева, протестиращите отговориха, че това е хонорар, или по-скоро обезщетение за Вежди Рашидов, за да спре да бъде министър.

"Той предложи една сума на Георги Петров, за да спре да пее, така и ние му предлагаме пари, че и пура и уиски, за да спре да бъде министър", категорични бяха гражданите.

Но все пак обясниха, че акцията е еднократна. 

Повод за недоволството на стотици граждани стана арогантното поведение на Вежди Рашидов, който обвини уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, че омаловажава постиженията на държавата заради изложбата на тракийски съкровища в Лувъра.

Петров поиска хонорар за представлението на хора в Париж, което изкара министъра извън контрол. "Ще му дадеме 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може. 50 лв. ще ги дам от моя джоб", отвърна му министър.

Премиерът също коментира поведението на Рашидов като го посъветва да гледа постановката „Език мой, враг мой”.
Въпреки че министърът се извини от сайта на министерството, Дарина Такова обясни пред БНТ, че това не е достатъчно, защото подобно поведение от Рашидов не се случва за първи път. „Вече се прави каталог за всичко, което е изръсено от него."- обясни тя. Такова не приема, че обществото трябва да се съобразява с това, че Рашидов пиел мента, глог и валериан. Тя каза, че не може да приеме речника на министъра и че не е ясно кога ще продължава подобно нещо, тъй като с този речник и тези нарицателни „Кукузелите папкали”, министърът убива случващото се в културата.

Според Диана Андреева такива ситуации ще има, докато не се промени отношението на правителството към хората на изкуството. А именно като към просяци и хора, които не носят икономическа полза. „Това е така само на пръв поглед” , обясни тя и коментира, че 10 процента от приходите от износ на изложби отиват в Национален фонд култура. Именно от там е можело да бъде платен целево и хонорара на певците от „Йоан Кукузел”.

Тя обясни, че този скандал е най-добре да бъде приведен към друга дискусия – за достойното заплащане на хората, занимаващи се с култура и правителството най-сетне да приеме обещаното от всички политически партии - че един процент от брутния вътрешен продукт ще отива за култура. Найденова категорично заяви, че производителността на труда на тези хора е изключително висока, тъй като културата е единственото лице на България.

Ценко Минкин припомни историята, в която по време на война са предложили на Чърчил да вземе от парите за култура, за да се подпомогне военната индустрия, а той е попитал – тогава за какво да се бием?”. Според него проблемът е и в разбирането на голяма част от обществото, което е свързано с поговорки „Ти като пееш, какво работиш?”

Такова го опонира като заяви, че България е много музикална страна и, че във всяка една голяма филхармония във света, има български музиканти. А нейната заключителна фраза бе, че „България не трябва да има такъв министър на културата”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
13
 
! Отговори
ЗАБЛУДА преди 8 години
Франция и Луварът в частност никога не са искали българското злато да бъде изложено при тях. Българската държава е платила милиони за превоз,охрана,подръжка,договори и още и още. За България няма никаква печалба,а само ФИНАНСОВА ЗАГУБА. Дори за кучето пазач имаше ПЪРЖОЛА. За българските служители - среден пръст и никакви бонуси. Вместо държавата да организира такова РАЗХИЩЕНИЕ в България и за българите. Боко и Раши хвърлиха пари на вятъра. Само,че този вятър задухва по посока към джоба на... се
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрака на републиката да вземе и си ходи на село там да твори. Видя се, че не става и в мозъчето му има само една искрица, как да се докопа до паричките си в КТБ. Такъв като министър на културата досега сме нямали, както и на здравеопазването. Тикваров да си ги вземе у Банкя и си ги гледа под магнолиите.
15
4
 
0
 
! Отговори
Питане преди 8 години
Кой е по-българин - Веждито , Данчо-ментата или Я. Янков ? И тримата са или не са не е отговор!
14
4
 
16
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Другари Герберасти ....отговорете ми защо продадохте България на ДПС ? Защо не направите една обща партия най накрая ? ГЕРБ е Турска партия !
13
8
 
3
 
! Отговори
не съм трол преди 8 години
Чудя се защо протестиращите не направиха същото тогава, когато един министър на културата при Орешарски нищо не направи за тях? Защо не реагираха, когато всички гледахме как едни културни ценности в центъра на София тънеха в мръсотия и вода под найлоните? И след като стана ясно, че тези хористи отиват в Париж доброволно, с платени пътни и храна, а тези 35 евра са командировъчни, какво искат още? Нека да посочат кой друг министър е направил за България толкова, колкото Рашидов!
12
11
 
4
 
! Отговори
художник преди 8 години
Другари от Позитано 20 , защо не си вземете целия хор да ви пее като Миков се весели. А иначе Станишев обеща да го издържа , защото му останали малко пари от банка КТБ .
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе герберуги прости, какви ***, какви кутевчета, става дума за достойнство което за вас, Рапона и Вежди няма значение. Бавно на сигурно народа ще излезе на протест и разкара тази пасмина като вас и *** защото вие сте тяхно производно. Много *** ни се изредиха да ни "оправят" начело с Рапона но и това ще има край и той ще е Народен съд. Да защитавате един безкрайно *** министър като Мутракахе пълна простотия и полит.поръчка. На народа му писва и ще има шут в з-ка.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно тези хора,които се събраха да протестират да се обвиняват във връзка с БСП...Вие луди ли сте бе?
9
8
 
5
 
! Отговори
Teodor преди 8 години
Нещо не ме ентусиазира тази акция, по-скоро ме обиди !И за пръв път се запитах какви са тези "протестъри". Да бяха протестирали когато " геноцидът стана масово изтребление" и се видя колко турци има в нашия парламент.....
8
4
 
4
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Би било благородно Рашидов да ги дари на весник Дума за култура, така парите ще отидат по предазначение.
7
4
 
9
 
! Отговори
рашидов преди 8 години
Хубаво-122лв,сега само още няколко милиончета да избия и нямате проблеми с оставката.Уискито нещо малко бре.
6
19
 
7
 
! Отговори
Преподавател в СУ преди 8 години
Др. червен *** ККК , наистина всичко е объркано след 50 години убийства , грабежи на имоти и пари от БКП-БСП . Не се наядоха другарите и не се накрадоха та сега най добрия министър на културата им е виновен та си правят пиар с него . Това , което направи Вежди Рашидов вашия Стефан Данаилов не може на малкия пръст да му се качи.
5
6
 
15
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Само в България думата "оставка" се използва за издигане , повишаване , вземане на власт и печелене на доверие ...доказателство ...Бойко използва 2 такива думи за себе си ....с първата си осигури втори мандат , а с втората прибра 16 милиарда ! Всичко е объркано в тази държава ...от думата оставка до това че наричат луди и лъжци хората които казват истината !
4
16
 
10
 
! Отговори
деловодител в БСП преди 8 години
Тези т.н. хористи , които изпълняваха поръчката на Позитано 20 сега да ходят да си вземат кашона със стотинките, защото така е поръчал др. Миков. БСП нямала пари да им плати поради запушване на контрабандните канали .
3
29
 
13
 
! Отговори
Пиар агент преди 8 години
Тази сутрин гледах по телевизията едни прости жени и един уж мъж , жалки хора с жалка мисия от Позитано 20 . Та тези носеха един кашон с жълти стотинки и се правиха на интересни , но някак си насила беше . Просто смешници както казваше техния ментор Станишев .
2
8
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Чакайте бе ...как си позволявате подобни подаръци ! Забравихте ли каква караница беше Сидеров като изпуши и изпи ей такоз нещо ? Това са маса пари на вятъра , ще сринете икономиката , ще подам оставка , ще фалира държавата , ще изчезнем , загиваме !
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марш !