Центровете за бежанци у нас са пълни на 80%

Казаков: Оградата по турската граница контролира потока
Обновена: 12 май 2015 14:04 | 12 май 2015 11:30, Анисия Иванова
9
Центровете за бежанци у нас са пълни на 80%
Снимка: архив Булфото

В центровете за бежанци у нас са настанени малко над 4 хиляди души, те са запълнени около 80%. Има капацитет за настаняване на още 1000 души, коментира пред БНР председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков.

От тези 4000 души близо 1000 са деца. Наред с това в центровете има около 1000 души, които от миналата година са получили статут на бежанец или хуманитарен статут, но паради липса на средства все още пребивават там.

"Тези хора ще бъдат изведени и са осигурени средства за една година за настаняване на външни адреси", обясни Казаков.

Бежанският поток притиска Европа все повече през последните месеци. В отговор на проблема Европейската комисия съобщи, че утре ще обсъди предложението на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за въвеждането на квотна система за преразпределение на бежанците и създаване на законни канали за приемането на икономически имигранти.

Още по темата

Само Германия очаква около 450 хиляди бежанци, каза Казаков, който беше на посещение там миналата седмица. Над 2000 души работят по проблема там, а предстои назначаване на още 2000.

В момента в българската агенция работят 300 души. За срок от една година допълнително ще се поиска назначаване на още 100 служители, обясни той. Средствата за това са осигурени по Плана за спешни мерки на Европейската комисия. Част от сумата ще отиде и за подобряване на условията за настаняване, за здравно осигуряване, за преводачи и за осигуряване на процедурата по предоставяне на закрила.

Казаков допълни, че предстои в закона да се въведат нови клаузи - ако лицето е заплаха за националната сигурност, да не получи статут на бежанец, както и това децата, които влизат като бежанци, да получат достъп до образование веднага. Също така намалихме и срока – ако до 3 месеца лицето не е получило закрила, да има право да работи, каза още шефът на ДАБ. Освен това ще бъде ускорена процедурата по предоставяне на закрила.

Въпреки критиките Казаков заяви, че защитната ограда по границата с Турция играе съществена роля за контролиране на миграционния поток, тъй като спира незаконното влизане в страната и насочва мигрантите към граничните пунктове.

Председателят на ДАБ коментира, че България е за справедливо разпределение на бежанския поток и споделяне на отговорността между всички страни – членки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Места има, пари за издръжка няма. Да не говорим, че пари няма за българина, здравеопазване за българина няма, но за бежанците - има. За тях има подсигурен и подслон, и храна, и здравеопазване и образование, само за тези които плащат пари в тази държава такива "екстри" няма. Щом си българин в България,значи имаш само задължения към тази страна, наречена твоя родина. Все е по-мило чуждото, а не своето. Е на това казвам дискриминация. Дискриминация от страна на България към българите.
3
0
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЗАЩО ЕС СИ Е ЗАРОВИЛ ГЛАВАТА В ПЯСЬКА И НЕ ИСКА ДА ПРИЗНАЕ ЧЕ ОСНОВЕН ВИНОВНИК ЗА БЕЖАНЦИТЕ СА САЩ КОИТО ВОДЯТ ВОИНИ ВЕЧЕ ПО ЦЯЛ СВЯТ --ВЧЕРА 11 5 2015 САЩ ОТКАЗА ДА СПАСЯТ ДА СПАСЯТ 3 00 БЕЖАНЦИ И ВЬРНАХА ЛОДКИТЕ ОБРАТНО В МОРЕТО
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bulgaria e za spravedlivo spirane na bejanskiq potok oshte na granicata.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко "Оградата по турската граница контролира потока" е видно от просперитета на "Митничарско село".