Борисов не ще скъп ток за бизнеса: Ще го вкарат в стоките!

"Това няма да е хубав знак към инвеститорите и родното производство"
140
Борисов не ще скъп ток за бизнеса: Ще го вкарат в стоките!
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Готвеният от 1 юли сериозен скок на електроенергията за индустрията не се хареса на премиера Бойко Борисов.

"Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпият ток за индустрия в Европа към български фирми", заявява премиерът, според стенограмата от правителственото заседание.

Още по темата

Тези дни Комисията за енергийно и водно регулиране мотивира значителното увеличение с възстановяване на справедливостта по отношение на таксата "Задължение към обществото", нуждата от финансово оздравяване на Националната електрическа компания и подготовката за либерализацията на енергийния пазар.

Председателят на регулатора Иван Иванов обясни, че потребителите на свободния пазар в момента плащат такса малко под 19 лева, а потребителите на регулирания пазар – 52 лева. Затова и се въвежда добавка в размер на 40,21 лева за мегаватчас за всички български потребители. От бизнеса обаче са категорични, че това решение ще повиши цените на стоките.

Пред министрите икономическият министър Божидар Лукарски коментира, че токът за фирмите и сега е най-скъпият. Борисов обаче не е съгласен с тази теза: "Не е най-скъпият, но почти е най-скъпият. Но така или иначе това няма да е хубав знак и към инвеститорите, няма да е хубав знак и въобще към нашето производство, родното".

Премиерът поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията и настоя министри от кабинета да се срещнат с ресорните парламентарни комисии. С уточнението, че КЕВР е избрана от парламента и правителството не се меси в работата й, той изтъква, че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект.

Борисов препоръчва среща в спокоен тон с енергийния регулатор, "защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много".

"Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените, докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат.

Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", разяснява той.

Според премиера това, което се предлага в момента от комисията, не е добро.

"Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и "Козлодуй" и "ТЕЦ 2" на "Марица" се изключват от микса. Не можа на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява", коментира той.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък казва, че тежестта, която пада върху индустрията във връзка с такса "Задължение към обществото" ще бъде намалена с изготвянето на наредба, по която работят три министерства. Тя трябва да бъде факт другата седмица.

"Това на практика ще доведе до намаляване за предприятията от крупната, от голямата индустрия на цената за енергия. Надявам се по този начин да се балансира и предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране", казва Петкова. 

От думите на премиера пък става ясно, че утре при вицепремиера Томислав Дончев ще има среща по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Какво да направи Бойко, като е бивша мутра и полицай с пожарникарско образование. Какво разбира от енергетика и финанси та да направи нещо. Проблема са го създали тези, които са гласували за него.
85
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-117,а твоята любима тиква ,извънземните ли я свалиха ,или цената на тока,Варна не е забравила Пламен,изгоря,за да свети.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига ревахте срещу Борисов другари социалисти,ако бяхте малко по умни сега щяхте да сте на власт.Като бяхте толкова соц.защо тогава народа ви свали от власт.Не Борисов е причината.Ако не можете да си отговорите на този въпрос ,значи нищо не сте научили.
83
0
 
5
 
! Отговори
Христо Ботев преди 8 години
Той ли, ил някой негов наместник,син на Лойола и брат на Юда,предател верен и жив предвестникна нови тегла за сиромаси,нов кърджалия в нова полуда,кой продал брата, убил баща си?!
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди векове имаше кърджалийско време, сега - герберско. Много по-страшно.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боцеееееее , Боцееееееееее...... заболя ме корема от смях баце..... Празна манерка еййй , празна
80
0
 
4
 
! Отговори
Кон преди 8 години
До ЕнергетикВсичко добре си написал, само дето реалността показва че "може едни да крадат от народа". С това се занимават 25 години парламентаристите и партийните функционери в България.
79
0
 
2
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
То никой не го иска, ама какво ще направи по въпроса или само като бебе ще вика "Не искам пък!"
78
1
 
20
 
! Отговори
гого Откачения преди 8 години
Пак казвам, не искам гангстер за министър председател!
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Делянчо в момента заблуждава зрителите по Нова. Индустриален ток ние плащаме вече от два месеца по 31 стотинки квт/ч, това е скок от 4 ст.
76
2
 
3
 
! Отговори
gost преди 8 години
интресно мие каква авария има в град ловеч снощи та остави два квартала без ток 2часа и то когато вали да попитам
75
0
 
14
 
! Отговори
observer преди 8 години
Прогнозирам че,ако няма промяна в следващата година и половина на следващите избори ГЕРБ ги чака студен душ.Разбирайте ЛЕДЕН. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ ЩЕ КАРА ВЛАКА в БГ-важно е да се гледа БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС!!!! И В БСП и в ГЕРБ и в други партии има свестни и умни хора-- жалкото е че винаги не най умните държат кормилото.Изгонете търговците от храма.
74
1
 
12
 
! Отговори
observer преди 8 години
И Унгария е в Европа но я вижте не се оставят да командорят като първокласници.Борисов да вземе пример от Виктор Орбан.И от Румъния да се поучим-стига сме играли на музиката ЕРПенцата и Веолиа вода и американските частни тецове.ДОКОГА- питам аз данъкоплатецът?Признавам :гласувам за ГЕРБ и Борисов от самото начало и виждам, че допуска грешките на Иван Костов.Сутринта един бивш конституционен съдия го каза ясно-цените европейски,заплати пигмейски.
73
2
 
6
 
! Отговори
АЦЕТО преди 8 години
До tsotsomanski53 *** си като герберист,не разбра ли ,че това е пиар,не ,не може да се увеличи тока ,идват избори и вижте бе хора,тиквата ви пази,не дава да се увеличи ,той мисли за вас,мъчно му е за вас........
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уникални! Направиха си едни закончета - за зелената енергия, после поизточиха някой лев от евро-средствата и си спретнаха фотоволтаични и други централи. Гласуваха си закончетата за да може дори и да нямаме нужда (както е в момента) от произведената от тях "зелена енергия", на тях да им я плаща НЕК, т.е. ние...Затова НЕК е на загуба, ама няма забавено плащане към "производителите" на зелена енергия.... С две думи-точат се едни пари от НЕК и то яко!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zacho BB ne e Cipras
70
0
 
11
 
! Отговори
Случаен Минувач преди 8 години
При цена на тока от 60 евро за бизнеса ства най-скъпият ток.Токът на една Гърция, която разчита само на внос е 25 евро.И той далече не е най-евтиния ток в Европа.
69
0
 
9
 
! Отговори
Do 91 преди 8 години
Ne e umen..hitar e
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Cicomanski ne si v red kakvo krilo kakvo chugo..na Evropa ne i puka za nas na opachkata sme..egati kriloto...edva ocelava naroda..zadrag promitite si mantri za sebe si..zachitai kolkoto iskach BB no ne natrapvai replikite si na posluchko nie mislim za razlika ot teb
67
17
 
1
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 8 години
Коментари, коментари...Не разбрахте ли, че България вече е под крилото на цивилизована Европа?... забравете комунистическата ***!