Референдумът може да ни разочарова

Някои от въпросите са излишни, коментира Първан Симеонов
Обновена: 17 юни 2015 10:29 | 17 юни 2015 10:22,
17
Референдумът може да ни разочарова
Снимка: архив Булфото

Голямата опасност от референдума на предстоящия вот е, че българинът може да се разочарова от механизма за допитване до народа, коментира социологът Първан Симеонов от агенция Галъп пред Нова телевизия.

Според изследването на Галъп 56% от българските избиратели ще се включват в референдума.

Още по темата

Симеонов обаче подчерта, че не винаги първоначалните заявки се изпълняват и вероятно броят на далите гласа си ще бъде по-малък.

"Ако някоя от големите политически партии не насърчи своите симпатизанти да гласуват, активността ще падне значително", каза още социологът.

Симеонов подчерта още, че има много широка нагласа за промяна в изборното законодателство. Но според него въпросите за електронното и мажоритарното гласуване, включени в референдума, са излишни.

"Политическият елит вижда какви са нагласите по тези теми и проявява лицемерие като ги поставя на масата в референдум", коментира още социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
.prosto otgovRiate i tva e.izlishni tva onova.ima koi da gi misli tia raboti.samo se chudite ko da izmislite
9
1
 
2
 
! Отговори
prolet zima преди 8 години
Dopitvaneto do suverena e vinagi dobro. Kolkoto po-cesto, tolkova po-dobre.daje i na ednakvi vaprosi :)Vremenata se meniat, otgovorite na ednakvi vaprosi se meniat :)
8
0
 
8
 
! Отговори
кк преди 8 години
Независимо как ще ги изберем - пропорционално, мажоритарно, "механично" или електронно, ако не се променят ПРАВИЛАТА за работа на НС, ефект няма да има.Те сега си правят каквото си искат - отсъстват безразборно; влизат и излизат постоянно; умишлено създават или провалят кворуми; приемат закони с 62 гласа; играят си на стражари и апаши; напускат си парламентарните групи и образуват нови, като подменят вота на избирателя; и т.н.Нека НИЕ, техните господари, им направим Правилник и да заповядат!
7
0
 
4
 
! Отговори
Снимката преди 8 години
Ех че хубаво дупе има тази гласоподавателка :D хммм
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Електроното гласуване има смисъл и гласуването по интернет. Два милиона емигранти ще могат да гласуват, ако искат и броя депутати на ДПС доста ще поспадне. но и *** ще го позакъсат тогава.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съкращение на депутатите от 240 на 24 души, а на кметовете от 3000 на 70 с окрупняване на общините, на министрите и вицетата от 100 на 15 чрез окрупняване на министерствата. Максимум 2 мандата по 2 години за депутат или кмет и повече няма право да заема друга длъжност както Бойко Борисов. Право на уволнение преди да са изтекли 2 години, например ЦИК ще може да уволнява депутати и кметове по искане на избирателите и неспазване на обещаното. Това трябва да е референдума.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква ни е ползата от референдум за задължително, електронно и т.н. гласуване. при условие, че няма механизъм за снемане на доверието от компроментирали се народни представители, нито ясни правила за тяхната лична отговорност. Като: подаването на невярна декларация за доходи/конфликт на интереси, за същото редовия "илекторат" го чака глоба от 50 до 500 лв; гласуването за приемането на лобистки закон умишлено водещ до бъдещи щети - ВЕИ-тата, енергийната ефективност, и накрая винаги все херувимки.
3
2
 
12
 
! Отговори
SET преди 8 години
Никакви референдуми в Бантустан. Референдумът е за хора, които имат възможност да мислят за друго освен за собственото си оцеляване, да мислят като цяло. В Бантустан такива свободни и умни хора са два- три процента, останалото са скотове. Докато тия проценти не се обърнат и изборите са им много...
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много по-важни въпроси, например за американските бази на българска територия. Правим национални референдуми по *** проблеми, а допитване по наистина значими за страната въпроси няма, няма и да има с тази управляваща крадлива пасмина.
1
5
 
17
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Как няма да разочарова Референдума като е правен от любителите на тиквените семки....Да не коментирам повече че много лесно ще ме класифицират като"терористка" - въпреки крясъците че човек имал"демократичното право" на лично мнение.....