Реформата тръгва: Стаж и възраст за пенсия поемат нагоре

Промените уреждат и въпроса с вноските в частните пенсионни фондове
Обновена: 2 юли 2015 16:41 | 2 юли 2015 14:05,
204
Реформата тръгва: Стаж и възраст за пенсия поемат нагоре
Снимка: БТА, архив

Пенсионната реформа на кабинета мина на първо четене в парламента. Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от правителството, получиха подкрепата на мнозинството депутати. ГЕРБ, РБ и част от ДПС гласуваха "за". БСП и АБВ бяха против. Патриотите и част от ДПС се въздържаха. 

Още по темата
Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов безпрецедентно се включи в Председателския съвет на Народното събрание, за да призове за подкрепа за пенсионната и здравната рефрма. 

С одобрените от депутатите текстове започва плавното увеличение на възрастта за пенсиониране, така че и за двата пола тя да достигне 65 години през 2037 година за трета категория труд. Увеличава се и стажът за пенсия с по 2 месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

Възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд също плавно ще се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години – за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените – на 47 години и 8 месеца. 

Изравняването на възрастта за пенсиониране при мъжете и жените предизвика остри критики от соцдепутатката Мая Манолова. Тя се възмути и от увеличаването на възрастта за жените от първа категория труд. "Представете си как една жена военен ще мъкне снаряжение на 55 години", изтъкна тя. Манолова призова депутатките в парламента да гласуват против този текст, констатирайки, че жените отдавна са повече мъже от мъжете. 

С промените се запазват възможностите за по-ранно пенсиониране на работещите първа категория труд – на 45 години при 10 години стаж в случай на съкращения от предприятието. Въвежда се и минимална възраст за пенсиониране в силовите сектори – 52 години и 10 месеца, като се предвижда плавното й увеличаване до 55 години. 

Новите текстове увеличават и осигурителната вноска за фонд “Пенсии” - с по 1 процентен пункт през 2017 и 2018 г. 

Кодексът урежда и казуса с вноските в частните пенсионни фондове, който се създаде в края на миналата година. Тогава беше решено, че ако не посочиш в кой пенсионен фонд да отидат парите ти, те се прехвърлят в НОИ. Сега се дава възможност веднъж в годината парите да се връщат отново в частния фонд. За да може да стане това, парите от вноски ще се съхраняват в Сребърния фонд.

Това предизвика критики от страна на БСП. Корнелия Нинова обвини властта, че това ще бъде използвано за демонстрация на фискална сила. 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък обяви, че РБ ще предложи между първо и второ четене поправка, която да намали загубите за осигуряващия се при осигуряване на две места. Според сегашната формула пенсията се намалява с около 20 на сто, а Кънев предлага загубите да се сведат до 15%. "Това е решение, на което ще държим ултимативно", каза Кънев. 

По време на дебатите бившият социален министър Хасан Адемов изрази притеснение, че пенсионната реформа не получава достатъчно подкрепа дори в мнозинството и това ще я подложи на изпитание през годините. Социалният министър Ивайло Калфин пък предупреди, че ако пенсионната система не се промени, ще има катастрофа с пенсиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ще си бъдем африканска държава, масово се връща детския труд, работно време 10-12 часа, 6-7 дни в седмицата, живота ще продължава до 45-50 и така, на кой му пука, така живеят много хора и в 21 век, роби и робовладелци. Това, че сме в Европа и поддържаме фасада още по-добре дошло за експлоататорите, всичко това остава под сурдинка-никой не знае за реалното положение на обикновените българи, ние се водим свободна страна.
147
0
 
19
 
! Отговори
умник преди 8 години
то ше бачкаш няма лошо но каде и за колко.търговия абсурд.далавери пандиза.остава терминала заминоващи. good lock
146
2
 
39
 
! Отговори
:( преди 8 години
Реформата на ГЕРБ звучи така - нормалните, читави хора ще работят до гроб, докато политиците, мафиотите и "братята роми" крадат труда им. Сега е време за ОСТАВКА, ама платените *** са вече назначени по министерства и НПО-та и няма кой да прави "революцийки" на жълтите павета.
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия от парламента от ден на ден все повече изглупяват, затова спрях да ги гледам а сега, спирам и да ги чета.
144
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСЕКИ ЕДИН СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БЪЛГАРИН МЕЧТАЕ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИЯ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ВДИГНЕ ДО 100 ГОДИНИ....-ЗА ВСИЧКИ ГОСПОДА ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО НИ
143
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вън от парламента на всички депутати!!!!
142
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целата риформа е трета група да издържа първа и втора. Га останат само милиционери и пенционери ще се оправят нещата.
141
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а не може ли вместо да ни притискат с безработица и безизходица да излезем и да ги изринем от парламента?
140
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако оцелея се добирам до пенсия на 75 години
139
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой ще доживее?егати геноцида срещу българите!!!!ще гласувам само за атака вече.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимният Боко ти ли си бе :))
137
0
 
10
 
! Отговори
умник преди 8 години
тук взе да става опасно почнаа да заплашват.малиии
136
1
 
24
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Реформа от сорта- работете докато сте живи, за затвора са всички гласували за....
135
1
 
21
 
! Отговори
дедо Грую 20ти набор преди 8 години
Искам да питам онова убавото момче Бойко, аз още колко години трябва да работя? На 95г. съм, ама изглеждам поне с 5 години по-млад.
134
10
 
2
 
! Отговори
миллион алых роз преди 8 години
До Анонимен 143Пиленце, много тролиш и може да имаш ядове.
133
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добрият БГ-данъкоплатец и ГЕРБо-поданик е този, който цял живот (до 70 години, а скоро може и до 80 и повече), чинно си внася вноските и месец преди да се пенсионира гушва букета.И през цялото време покорно си трае. Това е народ мечта за управляващите. Нация от овчици за доене и стригане. Няма друг такъв по света.
132
0
 
17
 
! Отговори
овцобачкер преди 8 години
Бе-е-е-е-е
131
19
 
5
 
! Отговори
мушисексуален преди 8 години
Реформи трябват. Това да се работи до 50 г. е комонистическа отживелица.
130
1
 
11
 
! Отговори
до 135 преди 8 години
аз и толкова нямам но бачкам в чужбина за давкарам у калпавата държава щот имам да давам.но немога да ги изкарам у българия с честен труд.аве кво да ти разправямжелая ти успех
129
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А плюс това работете ако намерите работа-те не искат 40 годишни, камо ли 70???