Ритат, блъскат, обиждат… Борисов иска уволнения в МВР

"Срам ме беше да гледам как 4 души търкалят пияно момиче по земята"
Обновена: 8 юли 2015 18:44 | 8 юли 2015 17:52, Веселина Йорданова
102
Ритат, блъскат, обиждат… Борисов иска уволнения в МВР
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от полицаи срещу хора, които са в положение да не могат да оказват съпротива.

На заседанието на кабинета днес той заяви, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

Още по темата
"Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата”, изтъква премиерът и иска най-строги санкции за нарушенията, според стенограмата от заседанието.

"Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред“, настоя Борисов.

По думите му недопустимо е също, когато даденото лице вече е в невъзможност да се съпротивлява, "да му бъде правена инквизиция“.

Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема, заръчва Борисов на вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче", коментира още той. Премиерът подчертава и че не е работа на полицая да коментира въпросното лице.

"Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив", настоява той.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщава, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това тя призова да се запази уважение към полицейските служители. "Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда”, посочи Бъчварова.

"Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем. Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема", казва тя.

Като заявява, че и двата записа - с граждани и с мигранти, са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, Бъчварова коментира, че на практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, в което според нея може да се разчете преднамереност.

Тя съобщава, че МВР предлага с писмо до кметовете да приложат наредбата за вътрешния ред, която се използва в Бургас – намаляване на шума, ограничаване на искови поводи, по които може да възникне напрежение.

Борисов също допуска, че това е атака към правителството, но настоява "ние да си свършим нашата работа“.

"Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият“, коментира той.

На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази. Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш, ядосва се той.

Вътрешният министър отговаря, че такава е процедурата. Борисов обаче не се съгласява.

"Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: „Добре де, но не са толкова виновни”? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило! Разчитам много на теб", завършва министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
обезверени и не виждат смисъла да служат повече на държавата мащеха. Това е истината Г-н Борисов. Не си криите главата в пясъка, а кажете истината пред целия български народ, защо стана така и кой е виновен. Вие знаете тази истина Г-н Борисов !!!!!!!!!!!!!!!!!! и като Премиер сте длъжен !!!!!!!!! Поздрави на всички бг. полицай от Мюнхен
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
телефона, че в Орландовци има нарушение на обществения ред.....а довечера сте отново на смяна.....Та така Господин Премиер!!! Не хвърляйте вината само на тези момчета. Не ги оправдавам в никакъв случай !!!!! Но си задайте въпроса защо господата Пашов и Панчев (Н-к на 1-во РПУ и н-к на Охранителна Полиция) ИЗБЯГАХА чак в Варна. Знаете ли, че в момента от 1-во РПУ масово напускат полицай? Полицай служили по над 15 г? И за да ВИ улесня и за да знаете от първо лице : защото са отчаяни и обидени,
60
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако само веднъж имате възможност да присъствате на развод (оперативка преди започване на дежурство) ще се втрещите от простотията на началниците им. Представете си, че тази нощ сте били нощно дежурство...не сте спали, изнервени сте....и чакате час по-скоро да си идете у дома да си легнете, а знаете, че в 11:00 имате призовка за дело. Нчма време да си идете до в къщи дори да се изкъпете. Тичате на делото.....свидетел срещу някое *** и отново ви звъни
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета коментарите и се наслаждавам на некомпетентността на пишещите ! Господа не пишете глупости преди да сте информирани. Поинтересувайте се, проучете как стоят нещата и тогава пишете. Известно ли ви е, че повече от 60 процента от редовите полицай са тотално опустушени духовно. Голяма част от тях са превърнати в алкохолици, друга не малка част се нуждаят редовно от психиатрична помощ. Единици са тези които се справят финансово и не са взели кредити(разчитат на помощ от родителите си).
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе ееей каква е тая Бъчварова бе аланколувци, за маша ли я сложихте, тя е мрънкало което трябва да пее приспивни песни в детската градина нима не знаете!ха смешници!
57
2
 
8
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Нещо не я схванах тая игра, Добро и Лошо ченге ли играят Борисов и Бъчварова ??
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оф,Боко... *** и ти ги разбираш...
55
1
 
10
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Докато не се въведат закони които да се спазват и не се въведе ред в съдебната система такива ще са резултатите.
54
1
 
15
 
! Отговори
Stan преди 8 години
Медицинската сестра която ми взе кръвните проби и лично видя как полицаят ги взе и ги изхвърли каза пред съдията че неволно били паднали и се изсипали . Накрая като видяха че няма да се откажа ме оправдаха за това че талона за кръвна проба който е в полицията е многократно преправян докато е бил при тях, разбира се това се доказа след като си платих и за експертиза .
53
1
 
14
 
! Отговори
Stan преди 8 години
Аз има подобен случай.Едни катаджии не ми дадоха да си направя кръвна проба за алкохол (0,54 на дрегер). Блъскаха ме и ме ритаха за да се махна от медицинския център. Писах жалба и нищо. Писах до инспектората и пак нищо. Всички покриха случая от отговорника на униформения състав през началника на РУП-а и проверяващия от КАТ инспектор и по нагоре. Стигнахме до съд и там едни лъжи.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
!!!!!!!! САМО БОЯ, ГЛОБАТА, ТАКСАТА В БОЛНИЦАТА, ПРОБАЦИЯ, ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРУД. В ЗАТВОРА ДА ЛЕЖИ НЯМА ПОЛЗА ОСВЕН В ЕС,ЧЕ ДА МОЖЕ ДА СИ ИЗРАБОТИ ЗОЛУМИТЕ. ПОЛИЦИТЕ ЗАБРАВИХА КОГАТО БЯХА В МВР. БЪЗОТО ПРОИЗВОДСТВО, ЧЕ ВСИЧКИ СТАНАХА ***.
51
0
 
4
 
! Отговори
боц преди 8 години
Приемам извиненията!Извинявам се и аз за грубия език!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко Борисов преди време не го беше срам пред телевизията да разказва как набил приятелят на щерката на Цветелина Бориславова.Веднъж падна от власт и знае какво да каже
49
0
 
2
 
! Отговори
иЗБОРИИИ преди 8 години
Чудя се ако нямаше избори дали щеше да им иска уволнението! Струва ми се ,че полицаите ще отидат в жертва на изборите :) ( не че одобрявам постъпката им)!Сега лековерното Стадо трябва да повярва в ГЕРБ :)))
48
0
 
3
 
! Отговори
боц преди 8 години
А мен ме е срам, че гласувах за първия ти мандат и за назначения от Теб Плвнелиев!Срам ме е от Теб, че не защитаваш полицията, а пак си разиграваш популзма!Ти си срам за БЪлгарите!!!
47
0
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 години
А поставят ли БЕЛЕЗНИЦИ на нарушителите на Българската Граница ?Или ги превеждат чак до София под носа на МВР и Борисов ?? За тях как се разпоредихте ????
46
0
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Добрае говори Бойко но защо не разпореди на МВР да подходи като МВР в Румъниятам започнаха реформата в министерството с мащабна чистка на над 10хиляди души зьаради липса а подготовка и професионализъм.Нахората им се втръсна да срещат униформени полицаи с наднормено теглои особенно жени.Интересно как са взели изпита по ФП навярно чрез претъркаляне ХАХАХАА.
45
0
 
1
 
! Отговори
разочарован преди 8 години
Докоментар на 56.Напълно те подкрепям и съм солидарен с това което споделихте.Недопустимо е в продължение на 25 год, човешки ресурси да се управляват от едни и същи хора бивши комсомолски деятели.Не зная дали си спомняш преди години имаше съобщение по БНТ и бюрата по труда.;В Гранична полиция набират за гранични полицаи безработни младежи и девойки. От такива назначения кво може да се очаква.
44
2
 
2
 
! Отговори
гласоподавателГосин преди 8 години
Моите адмирации към ББ за правилното му отношение спрямо нарушенията на полицаитеТова е стара традиция в МВР да се прикриват нарушения подобни като пследните станали известни.За всяко доказано известно нарушение да няма давност/В РДГП Бургас от 2010 насам има няколкоизвестни тежки нарушения но няма наказани.ВМЕСТО ДА НАКАЖАТ ВИНОВНИТЕ гл.секретар ги припознава и издига на по високи и отговорни ръководни длъжности.
43
1
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 8 години
Ама не е луд тоя който яде баницата а който му я дава .Ако тия дрисльовци ги накажат сега може би ще се замислят за бъдещите си действия