Минималната заплата – 50% от основната, иска КНСБ

Изоставането на възнагражденията водило до демотивация
28 юли 2015 17:30,
17
Минималната заплата – 50% от основната, иска КНСБ
Снимка: архив Булфото

КНСБ настоява постепенно, трайно и ежегодно да се увеличава минималната работна заплата с цел да достигне 50-55 на сто от средната работна заплата, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му от Конфедерацията искат, когато икономиката се съвземе, каквито тенденции вече се наблюдават, минималното възнаграждение в страната ни да се приближава към горния диапазон на предложеното от Министерския съвет.

Според правителственото проектопостановление, дадено за съгласуване на синдикати и работодатели, минималната работна заплата трябва да е между 35 и 55 на сто от средната работна заплата за страната.

КНСБ иска през есента да се възстанови практика за договаряне на нарастването на минималните работни заплати по сектори, което според синдиката е път към плавното повишаване на доходите. От Конфедерацията искат и ежегодно увеличение на заплатите в бюджетните системи, което трябва да е между 15 и 50 на сто в зависимост от степента на изоставане на системата.

"Не можем да завършим годината със заложеното в бюджета за 2015 година - поне четири-пет системи са силно недофинансирани, от друга страна, нивото на заплати драматично изостава и води до демотивация, напускане и все по-остра нужда от квалифицирани кадри", посочи Димитров. Според него са необходими между 100 и 120 милиона лева, за да бъдат повишени заплатите в най-изоставащите структури като АСП, АЗ, както и някои в Министерството на земеделието.

Около 14,4 на сто /58 хиляди/ от наетите в бюджетните организации попадат в групата на нископлатените работници със средна работна заплата 75 на сто под общата средна за бюджетните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
buntove i grajdanska triabva tva iztinata ....
10
3
 
4
 
! Отговори
* преди 8 години
Стига с тая минимална заплата.Скоро всички ще работим за минимална заплата,защото другите заплати са замразени от 6 години и продължава да е така.Получава се така ,че специалисти с висше образование и над 20г. трудов стаж ще вземат до 1-2 години същата заплата като един неграмотен общ работник.
9
1
 
6
 
! Отговори
геро преди 8 години
Аз предлагам мин.заплата ЕДНА ДЕСЕТА от заплатата на шефа на БНБ.Или айде,последно - една двайсета.В края на крайщата няма четири т а ш а к а,или два мозъка,или 10 ръце...
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пффф, средната е осемстотин и нещо, значи минималната трябвало да е към 400лв. Сега е 380. Голямо увеличение, голямо нещо.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе, ай стига с таз минимална заплата. И какво като стане със 100 лв по- висока? Масовите смешни заплати от 500-600 лв. изобщо не ги "бърка" това покачване и си седят така 100 години.
6
0
 
7
 
! Отговори
Емил Николаев преди 8 години
Моята пенсия е 50лв. Над 4год. ме въртяха и не ми даваха никаква пенсия в след пенсионни години. Така ще бъде и в бъдеще,ако не се случи нещо положително....ще въртят,ще сучат и няма да дадат на обикновените хора пенсии с които да може да се живее достойно. Положителното ще настъпи ако цялата тази *** и система от 1990г. та до днес не бъде премахната....
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да кажа , ще е малко...хотел с вси1ки екстри, плаж сълза, никой не ти иска пати за чадър, сянка, шезлохг или , че си кихнал....Ядене супер, пресно, вкусно, Обяд, ве44еря, това всичко ми струва 453 лв с пътя....Никага няма да стъпя на нашето море....да плащам за измислени от вас екстри...А да допълня, бях 7 дни с всичко платено..Там хората живеят в бяла държава...А тук за да отида само домо до морето трябва да дам най малко 130 лв за гориво...за друго да не говорим...Така , че не ми говпри за разни глупави и неосъществими идей ...всичко идва от вас !!!
4
4
 
10
 
! Отговори
съвети преди 8 години
Спрете да давате помощи и ще мотивирате 1 000 000 човека да се квалифицират и работят а тези които не работят не ги лекувайте и не им помагайте така всеки работещ ще мине в бялата икономика и на черно никой няма да иска да работи.Пуснете и часни здравни каси и така ще се появи конкуренция и здравеопазването ще се подобри.
3
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брех то големи умници в това КНСБ.Нали кано увеличиш минималната заплата с 50 процента вече няма да е минимална,а средна работна заплата!Егати и ***.
2
0
 
20
 
! Отговори
читател преди 8 години
Да си оправите заглавието! От средната, не от основната. Нерде Ямбол, нерде Стамбол. Средната е една, основни - много. Пишман текстописци! А! Колко ли е средната заплата на журналистите? А основната?
1
2
 
19
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
"Минималната заплата 50% от основната, иска КНСБ" - ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯТА"КНСБ настоява постепенно, трайно и ежегодно да се увеличава минималната работна заплата с цел да достигне 50-55 на сто от средната работна заплата, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА."БЕЗ КОМЕНТАР...