Живот при маме и тате – българска му работа, или?

Въпрос на народопсихология или пък на нисък стандарт
31 юли 2015 12:00,
183
Живот при маме и тате – българска му работа, или?
Снимка: Bulgaria On Air

Защо повечето млади българи живеят до късно със своите родители - въпрос на народопсихология или на нисък стандарт? Отговорът на този въпрос потърсиха колегите от Bulgaria On Air.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

"Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е", твърди тя.

Продължителната зависимост на младите често ги прави обаче безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

"Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно", настоява Пламен Димитров, който е председател на Дружество на психолозите.

Има ли животът с родителите своята добра страна,? Отговорът вижте в следващото видео

Още интересни новини и анализи, гледайте в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
8
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Нема оправдание,това е традиция а те са ВЕЧНИ!!!
22
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който както и където иска да си живее стига да не пречи.
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен23на 20г.бях в Германиябез език, но който иска се оправя
20
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до еднане е до доходидо психологияи не всички англичани са богатиима хора българи вземащи добри заплати, могат да се отделят но не искатотговаряш на този профил мислязащо да се отделят?има сготвено, има наредено, повечето така живеещи дори не се сещат да дадат един лев за храна за месецатака живота е песен
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние младите сме виновни че превърнахте образованието и здравеопазването в бизнес и нищо повече, че предоставяте отвратителни условия на труд а изисквате все едно сте принцове / повечето сте .. само че комунистически/..За тези които трябва да останат и не могат да избягат но все още имат себеуважението да не си продават дупетата и ценностите - да ! младото поколение ви е виновно.Виновни сме че не успяхме защото не искаме да се нагодим към ДОЛНИЯ ВИ МАНТАЛИТЕТ!!!
18
17
 
12
 
! Отговори
Мен преди 8 години
До АнонименАйде бе! Избор нямали, пълни глупости имат избор но ги мързи и винаги избират по-лесничкото.
17
21
 
9
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Откакто живея и работя в чужбина, не желая и да чувам за тях. Да си живеят в мизерната клоака, проблемите им са си техни и не ме засягат.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
питайте варг
15
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не мога да разбера какво му пречи на някой това, че еди кой си живял при майка си и баща си. Какви са тези никому ненужни теми. Всеки ще живее, както си иска. Или май се опитват да накарат младите да се заробят за цял живот с един ипотечен заем и след това колекторите да им разкажат играта. Аре.
14
4
 
33
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
До Анонимен Да ти кажа ако бях с английски доходи отдавна щях да съм се изнесъл и да пращам пари вкъщи, ама нейсе. Студент от София с 500 лева чисто трудно може да се изнесе сам да живее. Целия проблем е както посочиха колегите във форума доходите на българина. Всеки човек предпочита да му е спокойно, ама откъде пари...
13
2
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да де ама един апартамет е 100к.При това доста мизерен апартамент... Със заплата айде знаете каква в България ще си живуркате с мама и тате до гроб.Другият вариант е самички на квартирка.Готино е -30% от заплатката за наем 30% за манджа и 30% сметки.С останалите 10%-100,200 лева макс можете да правите мнооого неща.Да си купите кола да започнете вноска по новата къща да си купите хубави нови дрехи да завъртите готино гадже.. Шегувам се няма дори да ви стигнат да почерпите сладолед някоя заблудена
12
8
 
6
 
! Отговори
До rabotodatel преди 8 години
Може ли да попитам в коя част на България сте и каква дейност развивате?
11
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...до 40 ме гледаха нашите ,а след това -децата !!Пълно е с такива *** в Бг!!
10
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам приятел англичанин. Там на 20г. вече си сам. Няма дундуркане. Пътя и успех в живота! Така се борят сами.
9
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тези доходи са нормални,то една ипотечна вноска за гарсониера трябва да е 50-60лв за да може млад човек да се изнесе.Какъв е извода?Ако няко си мисли,че младите искат да живеят при старите,жестоко се лъже.Свободата обаче е на-скъпото нещо на този свят,заедно със здравето и изпреварващата информация.
8
10
 
75
 
! Отговори
rabotodatel преди 8 години
Не ми е ясно защо като давам 400 лв заплата на моите работници не си купуват апартаменти и не излизат под наем, а живеят с родителите си или в къщите на родителите си?
7
5
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големи разбирачи сте, това журналистите. Народопсихология било. Сигурно е народопсихология пенсионери с 200лв пенсия, чиите пенсии обаче ги окраде точно държавата? Народопсихология ли е че България от крадене я направиха най-бедната държава от ЕС? Народопсихология ли е че сме държавата с най-много безработни сред младежите? Народопсихология ли е че едно жилище струва несъизмеримо спрямо жизненият стандарт в България!
6
11
 
28
 
! Отговори
Селтак преди 8 години
Тук всички забравята как българския народ е свикнал да живее в къщи заедно с цялата си фамилия да не говоря за цели махали с роднини говорите пълни глупости.
5
26
 
31
 
! Отговори
българин преди 8 години
Родителите ти трябваше да са те омъжили още преди 5-6 г.,и до сега да си родила поне 2 деца,моме !Но, и ти си вече прецъфтял зюмбюл.След 2-3 год.,ще започнеш да бръщолевиш,че в Б-я няма мъже.А истината е,че твоите родители от момента на раждането ти,те възпитават в дух на стара мома.За 30-40 г. се оформи такъм зловещ,античовешки женски егоизъм,че няма сила която да накара жените да бъдат съпруги имайки.Жените искат да живеят живота си само като удоволствия.
4
8
 
47
 
! Отговори
Пеп преди 8 години
Не отричам че има хора, които не могат да мръднат без родителите си, но голяма част от хората реално нямат възможност да плащат наем, камо ли да изплащат жилище... Това да изплатиш апартамент без да се притесняваш, особено при нормалана работа със среден доход не съществува от близо 30 години насам.