Живот при маме и тате – българска му работа, или?

Въпрос на народопсихология или пък на нисък стандарт
31 юли 2015 12:00,
183
Живот при маме и тате – българска му работа, или?
Снимка: Bulgaria On Air

Защо повечето млади българи живеят до късно със своите родители - въпрос на народопсихология или на нисък стандарт? Отговорът на този въпрос потърсиха колегите от Bulgaria On Air.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

"Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е", твърди тя.

Продължителната зависимост на младите често ги прави обаче безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

"Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно", настоява Пламен Димитров, който е председател на Дружество на психолозите.

Има ли животът с родителите своята добра страна,? Отговорът вижте в следващото видео

Още интересни новини и анализи, гледайте в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 8 години
Много коментари и доста крайни. Истината е очевадна,възпитанието е показател за бъдещето на младия човек. Причини много да останеш за по-дълъг период при родителите си,но е важно да се знае,че отговорностите растат с годините. Мислете за родителите си и не ги пренасяйте в "жертва" заради неуспехите си...Уважавайте ги, оставете им глътка въздух и спокойни старини!
122
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народопсихология е и няма нищо лошо в това ! Аз излязох от вкъщи на 19, но може би ако имаше свестен университет в моя град все още щях да живея с родителите си.. Странно ми е защо умишлено се слагат заглавия който казват, автора е от село и се мисли за готин .. "Живот при мамЕ и татЕ"
121
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моя баща е излязъл а 12 години чирак. Аз излязох на 18 години войник и после съм ходил на гости. Не мисля че е народопсихология нито нисък стандард. Действително, преди да отворя хладилника, първо трябваше да си го купя. После трябваше и да го напълня. Тези които останаха при мама и тате сега са на светлинни години зад мен. Просто социалистическия начин на мислене убива инициативата. Бъдещето е в нас.Комунистите ще отмрат като вид.
120
2
 
15
 
! Отговори
Ф преди 8 години
Ами те и в Италия са така ... Общо взето южните държави. И стандарт на живот и народопсихология
119
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изцяло въпрос на народопсихология, в което няма нищо лошо. Западната култура съсипа традиционното семейство и ценности!
118
7
 
4
 
! Отговори
desi преди 8 години
Дебела и грозна съм. Но съм малко умна. И какъвто пример получиш от родата. В моето семейство всеки е тръгвал да си търси късмета по света или страната, щом завърши училище. Другото са оправдания. Човек трябва сам да си извоюва самостоятелността.
117
11
 
7
 
! Отговори
desi преди 8 години
Немалък процент от младите живеят при мама и тате от глезотия и на готово. Нормално ли е под един покрив да живеят брат к.рвар, скитащ до сред нощите, в другата стая млада двойка с бебе и младите баба и дядо в другата стая? И цялото това семейство има друг празен апартамент в София.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tiq hvarlqt mizerni zaplati i pensii, i posle se pochvat statii - pensioneri bez zabi, mladi bez deca i apartamenti.....palna gavra
115
4
 
34
 
! Отговори
истината преди 8 години
Американските банкери искат да ни наложат измислените си критерии за успялост, за да теглят младите хора кредити, да купуват нови кибритени кутийки и да работят цял живот за банките. Аз живея в къща. На първи етаж са моите родители, на втори аз. Работя си, изкарвам за семейството и съм щастлив. Американският банкер да го ...
114
1
 
41
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
каквито плюсове и минуси да се посочват всичко е свързано с ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ!!! Който може да си позволи да живее отделно, въобще не се и замисля, колкото и да му е добре при мама и тате.... така че, моля без философски тълкувания, всичко е просто - имаш крава, пиеш мляко....
113
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички можем да живеем добре, ако искаме, да си имаме всичко, което ни е необходимо, паралелно с това да продължаваме да изследваме космоса, съществуването и да развиваме съзнанието си, но за да стане това е необходима колективна промяна в начина на мислене на цялото човечество, ако това не се случи, със сегашният начин на функциониране, то ще изчезне или ще оцелее една мн малка част от него, ако тази част е с подходящ начин на мислене, мн лесно и бързо ще се развие повече и от сега.
112
4
 
28
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
"пълната къща създава приятна атмосфера"...пълни глупости...заедно са, защото е по-евтино и можеш да мързелуваш донасита, защото други пазаруват, готвят и чистят...
111
0
 
19
 
! Отговори
от испанско преди 8 години
ние пък живеем със свекърите ми вече 7 години,неприятна работа е...но тъй като те покриват разходите ,ние успяхме да спестим и да си вземем самостоятелно жилище ,за да сме един ден самостоятелни и далече едни от други..но дотогава..гледаш половин живот е минало....
110
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животните раждат деца като резултат от програмата във физическата им днк, която ги контролира и подчинява, аз съм достатъчно осъзнат и развил съзнанието си над тази програма за да мога съзнателно да избера дали да имам или нямам деца :D Я да видим колко днк реакции ще получи това мое изказване под формата на минуси :D
109
4
 
5
 
! Отговори
до Пешеф преди 8 години
Не мисля да имам деца, ориентирал съм се към съвсем различни преживявания, за които повечето дори и не подозирате :) Не държа сметка, изказвам мнението си към ситуацията, която описваш, правете каквото си искате :)
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизвикателството на човешката душа е да успее да се пробуди, да се самоосъзнае напълно, да постигне 100% осъзнатост и контрол над съзнанието си, да го разшири, да го развие, да натрупа мъдрост и знания за всичко, което е, докато се подвизава във физическата реалност, а не да успее да се отдели самостоятелно от родителите си ставайки роб в една система, която е на път да се самоунищожи реално. Но всеки си има негови си разбирания и интереси продиктувани от нивото му на съзнание в момента.
107
6
 
7
 
! Отговори
До коментат на Анони преди 8 години
В грешка си голяма. Не майката на момичето се бърка, а майката на момчето. Аз ме познавам някои от моите познати, които да казват моята свекърва е готина. Сигурно има и такива, разбира се. Моята специално в моя апартамент тръгна да ми преподрежда чашите, защото съм била млада домакиня. Апартаментът е с кредит, не е нейн.
106
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички са зависими от родителите си !Обаче някой не си го признават.Всички са получили имоти вили,къщи,апартаменти,коли после се тупат в гърдите.Самостоятелно аз разбирам да излезнеш на квартира в Лондон сам без пари.Тогава ми обеснявай колко си самостоятелен.Тука хората имат много повече имоти от Англия *** били бедни.Да ви еб_а майката селска.Всички чакате прасета от село !!!
105
5
 
7
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До Галинаа знаеш ли какъв кеф е да живееш с някой ...нямаш време да се разхождаш по бикини , защото не ти остава време да си ги намери за да ги сложиш . Забележка ама това само първите няколко месеца , после идва момента с чиниите и всичко останало ... за това при мама и при тате и секс с различни , но само когато са на работа
104
3
 
26
 
! Отговори
Общо мнение преди 8 години
Общоприето е виждането на болшинството млади хора, че живеят с родителите си поради лошата икономическа ситуация и лошото заплащане на труда. Малко са тези, които не искат да се отделят от мързел, навик, страх от отделяне и т.н. Проблемите както и да се въртят и оглеждат накрая винаги достигат до държавно ниво на управление - законите се заобикалят, кодекса на труда също - спрямо условията на труд и заплащане. Международните фирми и компании плащат достойно в другите европейски страни, а тук не!