1500 учители не достигат 2 седмици преди 15 септември

Привличат млади преподаватели с 530 лв. месечно
31 авг 2015 07:00,
76
1500 учители не достигат 2 седмици преди 15 септември
Снимка: архив, Булфото

Две седмици остават до първия учебен ден, а училищата в цялата страна търсят общо 1500 преподаватели, съобщава вестник Монитор, позовавайки се на данни на КНСБ.

Най-голям глад в начален и прогимназиален курс има към преподаватели по чужди езици, математика и информатика. Средното възнаграждение за учител по английски език е 600 лв., но за младите преподаватели заплатата не надвишава 530 лв.

Ниското възнаграждение е сред основните причини едва 5% от учителите да са под 35 г., показват данни на синдикатите. Оттам предупреждават, че с промените в Кодекса на труда се очаква около 6000 преподаватели и 900 директори да излязат в пенсия.

Демографският профил на преподавателите потвърждава прогнозата на социалното министерство, че след 3 г. учителите ще са сред най-дефицитните кадри у нас. Проучването показва, че едва 10% от студентите по „Педагогика“ решават да се реализират в тази сфера. Останалите се преквалифицират, без да са прекрачили училищния праг в ролята на преподаватели.

Освен това все повече хора от сферата на образованието емигрират в чужбина. Заминаващите учители са най-вече начални учители и преподаватели по езици, които по-лесно биха намерили препитания извън родината. Началните преподаватели се насочват предимно към детски ясли и градини, а колегите им филолози към чуждоезикови школа.

Тъй като учителската професия е регулирана, родните учители трябва да получат документ за квалификация, даващ им права да практикуват професията си в друга държава. Най-много български учители искат да работят в Испания; следват Великобритания, Австрия и Германия.

Оказва се, че най-много учители, решили да стегнат куфарите за Западна Европа, има сред тези между 35 г. и 40 г. Най-малко мераклии да търсят реализация зад граница има сред младите педагози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
ьь преди 7 години
До учител. Обаче, забележете как е поднесена информацията - едва 10% от завършилите учители РЕШАВАЛИ (ИЗБИРАЛИ САМИ) да работят нискоквалифицаран труд. Средства за масова дезинформация са това!
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фантасмагории!Имат отпуск 48 дни за цялата календарна година. Мечтай си за 3 месеца.
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имат платена отпуска 3 месеца в годинаХубаво е да си учител
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не иска да работи 18 часа на ден за 550 лв.Младите са прави,искат работа която освен да те удовлетворява и да е заплатена.А в случая всичко това липсва!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в големите градове липсват. Точно в РИО Варна виждам, че Димчо Дебелянов, 5-та гимназия и други, които са на централни места търсят учители по БЕЛ и езици. Тежката криза в образованието те първа започва... ще видим как ще се опитат да ни замажат очите онези 240 ***
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
530лв за млад учител, но бруто. Нето ще вземе 440-450лв. Един познат, общак, работи в бензиностанция в момента за 700лв, а не е учил нищо. Смешната държава да преосмисли приоритетите си. От друга страна както каза някой под мен в големите градове търсене няма и за едно място се бият по 15-20 души поне.
51
2
 
12
 
! Отговори
учител преди 8 години
Това не е вярно. Погледнете в сайта на РИО и ще видите, че учители се търсят само за отдалечени села. В градовете има голям наплив и учител може да станеш само с връзки. В Пловдив няма нито едно място за учител по чужд език. Пишете пълни лъжи !
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
......"българина НЕ ИСКАЛ да си оправи държавата"....ХА,ХА,ХААААААААААААА.....АМА КАТО ГО НАКАРАТ НАСИЛА , ВЕДНАГА ВИКА :......."егати турското робство"....!!!ЯСНО ЛИ ВИ Е СЕГА , ЗАЩО СМЕ БИЛИ 500г. ПОД СУЛТАНСКА ВЛАСТ...??!!ТОЧНО ПРИ СУЛТАНА , ЗАПОЧВА И ..."БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ"!/...иначе да сме си още етноси на Сърбия , Влашко и Гърция..../ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО ДОКАЗВА !!!!!!!!!!!!!!!/и днес/
49
1
 
24
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Един френски политик беше казал "Държава в която полицая получава повече от учителя не е държава"
48
1
 
6
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Българина просто НЕ ИСКА да си оправи държавата,не иска и не иска и това е......Трябва ни нова цел и идеология.....
47
0
 
24
 
! Отговори
Смех.. преди 8 години
Партията не иска учени хора,бе --от тях , само проблеми...НА ПАРТИЯТА И ТРЕБВАТ "ПОСЛУШНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ"....и да мислят по-малко....!
46
1
 
22
 
! Отговори
Смех.... преди 8 години
За кво ви е да учите ,бе....ВСИЧКИТЕ *** НА ПАРТИЯТА СЕ РАЖДАТ НАУЧЕНИ !Гергов е учил за свинар ....па , го главят за КМЕТ НА ПЛОВДИВ!Къв е проблема...??!!!България нема нужда от УЧЕНИ ХОРА!
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяхте уточнили, че от тези 530 лв като им удържат данъци и осигуровки, реално получената сума ще бъде до 410 лв. За справка, смотана лелка в канцелария на МВР получава не по-малко от 700 лв, от които не й се удържат данъци и осигуровки.Чичо ми, който е на 70 години по цял ден дреме на един портал и получава 500 лв. Да се чудиш как ще накарат млад мъж да се хване за учител за 400 лв.
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много са учителите за това са такива и заплатите след 10 години пазара ще се уреголира до тогва смисъла да се образова човек да инвестира за да работи в този бранш е никакъв
43
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някога през "лошият" социализъм не смеехме да се репчим пред учителите а днес наркомано-демократичната олигофренийка скача и бие учителите. С една дума в пропаднала държава няма да останат млади учители.
42
1
 
14
 
! Отговори
вергил преди 8 години
До ЕленаНаистина учителите получавате смешни заплати,но напливът за учители е огромен.Жена ми е учител и като обяват работно място и кандидатстват по 30 човека за едно място.И въпреки,че училището е престижно,заплатите са много ниски в сравнение с други училища.
41
14
 
3
 
! Отговори
66 преди 8 години
Ами да вземат да стачкуват,че им е много работата.Преди години им бяха малки заплатите и никаква промяна в отношението им към децата
40
1
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 8 години
За кой кмет?.
39
9
 
2
 
! Отговори
ggg преди 8 години
Само масово гласуване за да върви България напред. Хора гласувайте на изборите за кмет.
38
0
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Колега, "умните и образованите" гласуваха за него (по малкото зло). И това ако е интилигенция то аз съм император Нерон.