Българският мениджър на Viber - история за светлината в тунела

Решението за уравнението е в самите нас, сигурен е Атанас Райков
Обновена: 5 сеп 2015 17:32 | 5 сеп 2015 17:18, Елка Василева
28
Българският мениджър на Viber - история за светлината в тунела
Атанас Райков. Снимка: Viber

От стажант в един от телекомите до мениджър във Viber. Това е историята на българина Атанас Райков. Едва 30-годишен той вече отговаря за подразделенията в Централна и Източна Европа на едно от водещите приложения за чат съобщения с над 600 млн. уникални потребители в 193 държави по света.

Последователна подготовка, склонности към поемане на добре премерени рискове и всичко това, подчинено на визия къде трябва да стигнат нещата.Така Атанас Райков описва комбинацията от качества, които са наклонили везните в негова полза, за да му бъде поверена позицията на генерален мениджър във Viber - позиция, която досега не е съществувала. Създадена е от компанията заради него, след като откриват портфолиото му в една от социалните бизнес мрежи.

"Имах едно много сериозно интервю, което беше повече от 3 часа и половина с топ мениджмънта на компанията. Бяха ми задавани най-различни въпроси, обсъждахме стратегията на фирмата. След този разговор имах задание, в което трябваше да доразвия още по-детайлно тези идеи, да ги изпратя за преглед и впоследствие всъщност получих положителния отговор", казва Райков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Развитието му като бъдещ мениджър започва още в училище. Още в десети клас в националната финансово-стопанска гимназия в София става мениджър в учебно-тренировъчна фирма за компютърна техника. Натрупал мениджърски опит, Атанас постъпва като стажант в един от българските мобилни оператори. След десет успешни години на развитие в телекома стига до авантюристичното решение...

"Реших да пътувам по света. Имах вече яснота какви възможности ме очакват в България, но исках да видя какво друго се предлага по света. Отидох в големи технологични центрове като Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Силиконовата долина. Някъде по този път Viber се свързаха с мен. Те бяха разбрали, че не съм обвързан с никоя компания, че съм свободен агент. Всъщност те ме попитаха дали имам интерес, тъй като те планират в рамките на тази година да създадат офис, който да се грижи за този важен за тях регион", разказва Райков.

Офисът на компанията в София все още се изгражда. Атанас ще ръководи екип от 4-5 души. Казва, че технологичната индустрия показва, че има светлина в тунела за България. В контраст с надвисналата над страната ни мрачна картина на масова младежка имиграция...Атанас казва, че желанието му е да се развива именно тук - в родината си. А обяснението му е емоционално.

"В момента отговарям за 13 държави и пътувам доста. Но всеки път, когато самолетът се снижава над София и видя планината, ми става доста мило."

Оптимизмът на Атанас наистина е заразителен. Убеждава ни, че решението за уравнението е в самите нас, стига всеки да се погрижи със своя принос за това, а неговата история ни убеждава в това.

 

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR:

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
фф преди 8 години
Нормална работа в един Апп.....4 души персонал, никакви рекламни гиганти....това си е една гаражна манифактура, аз не виждам нищо сложно .... А шеф на лаборатория с 30 инженери и създаване на нови продукти за голяма компания - това звучи вече сериозно..нали??
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С него стояхме на един чин в 8ми клас. Все искаше да преписва от мен по математика и физика.
17
1
 
10
 
! Отговори
италия преди 8 години
комплименти на Атанас , това постижение радва всеки истински българин .
16
1
 
7
 
! Отговори
читател преди 8 години
Такива като него, само че индийци, с кош да ги ринеш.Но някой да създаде фирма, която реално произвежда нещо ново, нужно и полезно - няма.За справка виж Elan Musk от ЮАР.
15
1
 
5
 
! Отговори
Веса Пуйката преди 8 години
Тоя съм го пробвала, пълна скръб е. Пльокна за минута и седем секунди и повече не се повдигна. Безспорен софтуер мениджмънт.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Влязох в тая новина само за да почета малко хейтърски коментари срещу брадъта ве хаха
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шпионите на ЦРУ винаги учат само 1 година в САЩ викат му специализация , университета не издава никаква степен.. В САЩ ако учиш и не вземеш университетска ще бъдеш прекъснал или провалил се студент.. Когато видите някой написал, дека учил в САЩ но без университеска степен без диплома , значи е провалил се студент или шпионин на ЦРУ.
12
2
 
6
 
! Отговори
DE преди 8 години
Какво е Viber... нещо като Скайп или Facebook Messenger?
11
1
 
3
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Ако още веднъж напишете за него ще ви е за първи път.
10
7
 
16
 
! Отговори
без илюзии преди 8 години
Услугата Viber е създаден от Цру, за да се подслушват и проследяват ползвателите му. За това няколкократно предупредиха немските медии!
9
0
 
1
 
! Отговори
патил преди 8 години
приложението се инсталира,добро решение са взели,да внимава само с почерпките...
8
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кое браво? "Реших да пътувам по света. Посетих Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис...". Кой е тате? Бай Наско шофьорът от ДАП-а? Или мама е начална учителка? Или като моята-геолог? Стига митове и легенди за крал Артур и рицарите на кръглата маса! Не всички сме на интелектуално ниво трети клас, втори срок!
7
3
 
11
 
! Отговори
V преди 8 години
Браво и успехи !!!
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко българско продадохме за без пари. Естествено единици се налапаха и сега от пепелта създаваме обслужващи структури. Всичко хубаво на Атанас Райков и дано повече млади хора имат неговият шанс да се реализират в живота, но като цяло държавата е загинала.
5
21
 
9
 
! Отговори
булгар преди 8 години
ТОС ДА ВЗЕМЕ ДА СЕ ОБРЪСНЕ, БЕЛКИМ ЗАПРИЛИча НА човек малко
4
1
 
4
 
! Отговори
илко преди 8 години
до обективенСигурен ли си че смъртта е "вечна"?
3
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е храненик на ЦРУ - учил една година , (специализация) , шпионите на ЦРУ винаги учат 1 година в САЩ за магистърка степен трябват една половина две години .. Но това е важно за автобиографията ... Човека няма университетска степен учил си една година ей така Джоржтаун уни.. Забележете по Икономика и политически науки .. баш за хора на ЦРУ. ЦРУ определя кариерата на човеците в България
2
12
 
18
 
! Отговори
даскалов преди 8 години
Малко такива благословени нации като нашата има по белия свят,пътувах къде ли не,но такава концентрация на надарени,умни и красиви хора никъде не срещнах.А сме една шепа хора.Затова и големите империи са ни делили и продължават да ни разделят,владеят и използват - единственият начин да ни държат наведени.Какво да се прави,такава е системата.
1
11
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Всичко е до време.Днес в Вайбър,вчера бе скайп,утре ще бъде нещо друго.Няма нищо вечно освен едно .... смъртта....за жалост. :(