Вековните ни букови гори – вече световно наследство

Деветте резервата на "Централен Балкан" влизат в проект на ЮНЕСКО
15 сеп 2015 14:43,
12
Вековните ни букови гори – вече световно наследство
Снимка: Facebook

Български вековни букови гори ще влязат в световното наследство по проект на ЮНЕСКО. Защитените горски масиви са в деветте резервата на националния парк "Централен Балкан". Това съобщи Диана Терзиева от екипа на парка, цитирана от БТА.

Проектът е иницииран от Федералното министерство по околна среда, защита на природата и ядрена безопасност на Германия. Той е насочен към проучване на потенциала за обявяване на сериен европейски обект на световното наследство. Целта е да се опазят уникалните вековни букови гори в Европа, уточни Терзиева.

Наред с българските гори в проекта ще бъдат включени и защитени територии в Австрия, Албания, Белгия, Полша, Румъния, Словения, Украйна, Испания, Италия и Република Хърватия.

Предложението към страната ни е да се включи в обекта на ЮНЕСКО с резерватите на парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем".

Терзиева съобщи, че буковите гори в парка са разположени върху 260 квадратни километра. Те са сред най-обширните естествени букови масиви в Европа. Характерно за тях е че са изцяло от естествен произход и със съхранен естествен облик.

Три четвърти от тях са на възраст над 100 години, а 150-годишните букови гори заемат повече от 14 хиляди хектара.

На отделни места в парка съществуват жизнени букови гори на възраст над 240 години.

Много от старите естествени гори спадат към категорията на "девствените" гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие, обясни Терзиева.

След проверка на представената от администрацията на парка документация, предстоят посещения на експерти на терен, информира Терзиева и допълни, че официалното включване на българските защитени територии в списъка на ЮНЕСКО може да се очаква до средата на 2017 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Вие за берачите говорите, но забравихте най-големия берач, който обра Пирин и "сгря" Витоша. От него как ще опазят особено Северен Джандем, където е по-подходящо за ски ...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво ще краде "дървената мафия" ? Та горите в България отдавна останаха без гори,благодарение на и Симеон Кобурготски,който обезлеси Рила!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индийците отдавна ги окастриха тия гори. Дали са останали 50 дръвчета незнам.
3
3
 
7
 
! Отговори
ТЪЛКУВАТЕЛ преди 8 години
В нашата мила и китна родина, понятието "защитени горски масиви" има следното значение :държавни чиновници , настоящи и бивши политици , разни органи и институции да защитават и съдействан на дървената мафия , единствено и само тя да сече , транспортира и продава гореопоменатите горски масиви , поради което те са наречени защитени .Разбира се всичко това става "безкористно" , тъй като държавните служители получават не малки възнагражеднич и заплати :)
2
1
 
25
 
! Отговори
рай преди 8 години
Най-после да чуем нещо хубаво.Дано да ги опазят от властимащите.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
И ся кво, там ни мой да берем ли?