Не затвор, а писти искат участници в автогонки

Излизат на протест, дали много пари за колите, за да карат безразсъдно
164
Не затвор, а писти искат участници в автогонки
Снимка: Булфото, архив

Участници в гонки с автомобили излизат на протест в София заради проекта за криминализиране на този вид състезания, съобщи организаторът на проявата Румен Вергиев пред БНР.

Още по темата

Протестът им ще се състои идният вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод". Те настояват да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици. Идеята е да бъде просто създадена една писта, където хората, които имат бензин в кръвта, да могат да карат и да бъдат разграничени от джигитите, които са тези, които не се интересуват дали има писта или не, и които просто го правят безразсъдно на улицата", коментира Вергиев.

За да се преправи един автомобил за участие в гонка са нужни много пари и време, обяснява младият мъж.

"Човек примерно стои четири, пет месеца без кола и накрая излиза на улицата, за да я кара, независимо дали бързо или не. При спиране от КАТ веднага има отваряне на предния капак - тук какво е направено, колата се конфискува, а човекът примерно е събирал две, три години пари за нея. Може да се направи за три, четири хиляди лева, може да се направи и за десет, зависи кой колко възможности има", продължава в защита на шофьорите, които участват в нерегламентирани състезания той.

Фактите обаче показват, че именно безрасъдството на шофьорите е основната причина за войната по пътищата. Последните жертви на автогонките станаха две 16-годишни деца, които починаха, след като бяха пометени именно от участник в автогонка в Лесидрен.

Преди седмици премиерът пък обяви, че "явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата" и поиска по-тежки санкции за тези, които не спазват правилата.

Заради това МВР вече подготви промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които се криминализират автогонките. Нерегламентираните състезания ще се наказват със затвор от една до шест години, а всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, ще плащат двойна глоба.

Наказанията ще важат, както за участниците в гонките, така и за организаторите им, че дори и за тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите.

Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност. Дрифтът също ще се квалифицира като престъпление и ще бъде наказван по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
къде 6 мил. 6 милиарда са тва, даже те екскортират до границата, да не ти се случи нещо. оп после, ей ама той напуснал страната
87
0
 
5
 
! Отговори
сопол преди 8 години
тук всички кавали са съгласни да лежат в затвора, но книжката не дават. къде боли най много, хехе. Отнемане правото на управление завинаги. всичко друго е мафия, подкупи, съдии, мадии.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Караш с над 60км/ч затвор, крадеш от държавата 6 000 000 и нищо.
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До никиДали има случай някой с парашут да е скочил върху минувач и да го е убил? Или пък футболист да е ритнал някого на полето и да го у утрепал? Много умен народ се появи тук днес.
84
2
 
4
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До 104Тоя па тоя па тая пъ и тия пъ:) срам нямам и ще си надигам колкото искам главата имам си права и ще си говоря колкото желая това че ти си клавиетурна нинджа и не можеш да видиш ползта на такива съоражения си е лично твой проблем.
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До WingМи защото половината от провинциалистите сте в София бе, анализатор!
82
4
 
1
 
! Отговори
сопол преди 8 години
не може за превишена скорост да се влиза в затвора, вие нормални ли сте. какво искате, над 60км от допустимата, книжката се отнема и губиш правото да управляваш МПС до живот. същото да важи и за алкохола, над 1 промил ставаш пешеходец.
81
2
 
6
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
Както Вие сте гласували така и аз съм гласувал Както плащам данъци като Вас имам правото да изисквам от държавата някви неща за благото на всички, пистите са решениеТова е все едно аз да искам да се забранят цигарите и алкохола щото са опасни (да не кажа повече) от по-бързите шофьори по пътищатаСравнението със стадиона ми допадна дори имам мнение че дори не трябва да е в града щото агитките са с ниско ниво на интелект.Това че някой не го кефи си е лично негово нещо.
80
0
 
0
 
! Отговори
от 93 преди 8 години
Стига ве каква цензура със звездички налага днеса.Добре де да поясня тогава за *** от властелина на пръстените става дума.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ko40 von seloko40, ko40, коч да беше, по-глупаво нямаше да мислиш.
78
1
 
4
 
! Отговори
Wing преди 8 години
"За какво пари от моите данъци ще ходят за писта" - Аз да питам защо половината от данъците отиват за развиване на София и после каквото остане се разпределя по градове?Защо се правят стадиони спортни зали от "моите" данъци? Защо от моите данъци се прави метрото в София? Това, че вие нямате интерес не означва че няма необходимост!Отделно никой не е казал, че ще се дадъдт безвъзмезно или че ще безплатно участие.Извадете си главите от задниците най-накрая! Много добре знаете колко спазвате законит
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До nikiЗа кого? Ти от "Лудогорец" печелиш ли? Ми то, толкова народ мре, защо например, и с теб да не се случи същото, нали така разсъждаваш - щом нещо може, то и друго може. Аман от задръстеняци. А доколкото ми идва на ум футболните отбори са частни! И наистина ли те кефи, и се примиряваш, че от твоите пари бюджетът дава за частни прояви? А пискаш, че ти е малка заплатата!
76
3
 
8
 
! Отговори
ники преди 8 години
До Анонимен (92)Да си чувал за така наречените социални придобивки? Паркове където да разпускат хората, детски и спорнтни площадки? Театър??Защо държавата прави стадиони навсякъде, дори и в малки села, дето няма 20 човека, а за писта да не може?А защо да не е публично-частно партньорство? Дадена община 49% и другите 51 на инвеститор?
75
5
 
1
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До Анонимен 90Ти караш ли с 40 навсякъде ако да значи не си адекватен с пътната обстановка и си предспоставка за ПТП
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има ли по закон такова нещо като отнемане на книжка до живот. ако няма това е решението
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До WingНищо против! Пишман състезателите и татковците им да си направят условията. Аз си плащам за обучението, и прасктиката си платих, и специализацията - също. А те искат муфта. Така, както са дошли и парите им за скъпите коли. Муфтаджии, а не състезатели. Защото спортът е благородство. А не нищи духом хора да се перчат. И ДРУГ ДА им ПЛАЩА ТА ТЕ ДА НЕ УБИВАТ. Баси логиката! Че той и *** ще иска държавата да му носи кокошки вкъщи, та *** & челяд да не ги крадат от старците.
72
2
 
6
 
! Отговори
niki преди 8 години
До всички, дето мрънкат, че пистата ще се прави с техни пари на данъкоплатеца.Ами да, аз също не съм съгласен да се дават от моите пари за трибуна на Лудогорец, нито пък на ЦСКА ама на, дават се. Та защо пък да не се дават и за нещо, на което аз се кефя?Не забравяйте, от пистата може да се изкарват пари и да е на +
71
4
 
7
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Протестът им ще се състои идният вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод". Те настояват да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат."Ама нали ви дадоха писти преди време, че и линейки бяха командировали като имаше състезания.А както тука някой по надолу беше написал "Писта с моите пари..." съберете си пари, купете си терен и си направете - . Бензин в кръвта имали, по скоро вместо глави имате
70
5
 
3
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До ШопКак ще ме отучи с 1,4 астра ще те хванат или с бмв мотор на 100 години , успехПлащам си всички видове застраховки данъци прегледи и имам златен талон Спирам на полицията (за сега зависи от решението с тоя *** закон)И никога не съм имал проблеми , подкупи не давам.Не спазвам два закона точноЗабранено изпреварване и ограничение на скоростта което не значи че не внимавам в пътната обстановка На пистата точно тези двете са законниДали ми пука за мнението ти В бг има място за всички.
69
5
 
4
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Аз винаги предпочитам да правя гонга в махалата ефектите са реални и не застрашавам живота на гражданите е може да изчистя няколко бклуци но в полза на държавата ;)