Не затвор, а писти искат участници в автогонки

Излизат на протест, дали много пари за колите, за да карат безразсъдно
164
Не затвор, а писти искат участници в автогонки
Снимка: Булфото, архив

Участници в гонки с автомобили излизат на протест в София заради проекта за криминализиране на този вид състезания, съобщи организаторът на проявата Румен Вергиев пред БНР.

Още по темата

Протестът им ще се състои идният вторник близо до сградата на бившия "Булгарплод". Те настояват да се приеме закон, който да легализира подобни състезания и да има място, където да се провеждат.

"Протестът няма да бъде с разни дрифтове, гонки и шумотевици. Идеята е да бъде просто създадена една писта, където хората, които имат бензин в кръвта, да могат да карат и да бъдат разграничени от джигитите, които са тези, които не се интересуват дали има писта или не, и които просто го правят безразсъдно на улицата", коментира Вергиев.

За да се преправи един автомобил за участие в гонка са нужни много пари и време, обяснява младият мъж.

"Човек примерно стои четири, пет месеца без кола и накрая излиза на улицата, за да я кара, независимо дали бързо или не. При спиране от КАТ веднага има отваряне на предния капак - тук какво е направено, колата се конфискува, а човекът примерно е събирал две, три години пари за нея. Може да се направи за три, четири хиляди лева, може да се направи и за десет, зависи кой колко възможности има", продължава в защита на шофьорите, които участват в нерегламентирани състезания той.

Фактите обаче показват, че именно безрасъдството на шофьорите е основната причина за войната по пътищата. Последните жертви на автогонките станаха две 16-годишни деца, които починаха, след като бяха пометени именно от участник в автогонка в Лесидрен.

Преди седмици премиерът пък обяви, че "явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата" и поиска по-тежки санкции за тези, които не спазват правилата.

Заради това МВР вече подготви промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които се криминализират автогонките. Нерегламентираните състезания ще се наказват със затвор от една до шест години, а всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници, ще плащат двойна глоба.

Наказанията ще важат, както за участниците в гонките, така и за организаторите им, че дори и за тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите.

Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност. Дрифтът също ще се квалифицира като престъпление и ще бъде наказван по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
3
 
! Отговори
ko40 von selo преди 8 години
ей ***, тези които вече са сгазили дете не са в затвора, дай сега да вкарваме тези които още не са убили никой. а убийците на свобода. ганьовска работа
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си пренаправя газов пистолет на боен моа ли си гъмя по улиците? пари съм давал за него!!!
66
0
 
7
 
! Отговори
А преди 8 години
"Дали много пари и затова щели да карат бързо" .... чиста олиго*рения ...Ще ми караш бързо и да внимавам за теб ??? Няма как да стане, първо ти внимавай за себе си после аз ще внимавам за тебе !!!
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 69Не-е, трябва да искаш държавата да ти плати пушката... щом тия наглеци искат държавата, от нашите данъци, да им прави писта. По-добре да им плати за година лежане в психиатрия. Ех, *** либерално-демократична слободия. Изпусната работа.
64
2
 
1
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До WingПоздрав ! Съгласен съм с тебhttps://youtube/watch?v=KHe8qwxs8H0
63
1
 
6
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Да се направят места за гонките им е добро решение ...защото каквито и глоби и конфискации и отнемане на книжки да им блъскате ...това си е в кръвта и няма да е в особена полза за населението .....ако има места къде да се събират и да си показват колите ще е по добре ....а нека си има и наказания за тия в градовете де ...да не ме разберете погрешно !
62
6
 
7
 
! Отговори
Wing преди 8 години
От 70 комента може би 5 смислени има. Не искате състезателите на пътя което е разбираемо, но без да има къде да отидат няма закон, който ще ги накара да спрат. "Който иска да се трепе да става професионален състезател" - това е най-голямата простотия която съм чел. Обясни ми как се става професионалист в каквото и да е без практика и тренировки, а за целта е необходима материална базПиста Дракон е заета всеки уикенд от годината със съзтезатели. За мен създаването на условия е решението.
61
1
 
2
 
! Отговори
ники преди 8 години
До 44Мотоспорта е опасен, спор няма, ама то и скачането с парашут е опасно?! Футболисти също умират всяка година на терена някъде по света?! и????
60
6
 
3
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До Анонимен 68 Аз съм си се огледал добре инвестирал съм средства в курсове за каране на писта и в собствената си екипировка и искам да знам че държавата мисли и за мен.Докато няма писти ще минаваме между колите ви с малко над ограничението или с много зависи от това дали караш с 20 или с 40 извънградско стискайки волана страхливо и когато моториста те погледне да се ставаш по-нисък от волана защото си го засякалГледам да не тормозя хората принципно но ако това се приеме няма да ми пука.
59
1
 
0
 
! Отговори
44 преди 8 години
До никиами опасно е. застрашават не само своя живот, а и живота и здравето на останалите участници. не съм съгласен. то е като дуел ... не знам. остави инструктажа, фиктивна работа. дори да са пълнолетни семействата им ще знаят ли.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ko40 von seloКато ти удари страната, и ти метне детето на 30 метра напред, тогава не Белене ще искаш за джигита, а Бесилка. Първо помисли, после говори. И по нашата уличка има герои, които карат с 80-90 км. Особено колите, които зареждат кварталните магазинчета. А от едната страна на уличката има детска площадка, от другата училищен двор и жилищен блок. Та тъй, Мо40 de village, явно си от село без тоалетни. У шопско, не в Бавария.
57
0
 
7
 
! Отговори
niki преди 8 години
Нека да направя едно уточнение. Не забравяйте, че има много фенове на мотоспорта (като мен), които не се състезават, защото няма къде, а имат достатъчно акъл да не го правят по улиците.И на мен ми се кара много на писта и ако има такава бих го правил поне 1 път в месеца и да, бих си плащал и съм платежоспособен.Човека, който прави реклама на Калояново бих го помолил да ми направи сравнение между тази писта и примерно пистата в Унгария - Хунгароринг. Както казах, моля ви бъдете сериозни.
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До GSXR 1000И аз плащам данъци ама искам срещу тях да оправят тротоарите, а не да дават парите ми за кефа на зле възпитани, безотговорни фукльовци-убийци, които не могат друго да покажат, и една книга не са прочели в живота си. Искат официално да им се разреши и да се плати от държавата простотията им и предизвикателството им! Така че, излез от бърлогата си, спри, огледай се, ослушай се и премини, ако не идва влак. Че от влака спасение няма. И по-добре, да се чисти света от нагли изчадия.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде някой ентеУгент от стадото тука да ми дефинира гонка, че не ми е ясно :)
54
1
 
6
 
! Отговори
ko40 von selo преди 8 години
как за превишена скорост ще се влиза в затвор бе, бетер белене. за нарушения над 200 лв да се отнема книжката на момента, докато не се плати глобата. За такива, които карат без книжка или с отнета такава съм съгласен затвор.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 62ХАХАХАХАХ БФАС..... ти сериозен ли си бе?
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 50 А ти, остроумнико, вземи старата си майка под ръка, ако си женен и имаш дете вземи и него в другата си ръка и *** застани пред скъпата НЕ- ЛАДА на ***, който няма с какво друго да се изяви освен с безумието си. Да се насладиш и на собствената си страст - да се съревноваваш със СМЪРТТА. Кой ще победи, как мислиш (ако имаш с какво, де!)
51
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости са това.Щял да протестира - Дришлю.Като си голям състезател ей има БФАС - "БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО АВТОМОБИЛЕН СПОРТ"Плащай си членството и отивай да се състезаваш.Ама не е безплатно и понеже са силни на думи и безхаберие за това ревете.Ай мамата. В пандиза и каруцата на скрап.
50
10
 
4
 
! Отговори
GSXR 1000 преди 8 години
До АнонименЖертвите са факт и какво от това изилзайки там се подписваш че знаеш опасността плащаш си за съоражението и за линейка в случай на нараняване или репатриране...Имаш и лични застраховки и тн.Не може това че някой не го кефи да слага под общ знаменател всичкиИ аз плащам данъци и искам такива съоражения даже няколко да има разнообразиеизлезте от кутията и си махнета капаците от очите!
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо законите,пък после пистите!Ще ви дам един бензин в кръвта!