Режат Вазов и Ботев от учебниците по литература

В МОН обсъждат проекти за промяна в учебните планове
Обновена: 15 окт 2015 07:32 | 15 окт 2015 07:32, Елка Василева
171
Режат Вазов и Ботев от учебниците по литература
Снимка: архив, Булфото

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуциране на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, се обсъждат в образователното министерство. Експерти ще се съберат днес да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството, пише „Труд“.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, от „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи“. „Илиада“ изчезва, а вместо нея е включена „Антигона“.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Обсъждането на новите учебни програми по литература винаги е било свързано с противоположни мнения, защото, от една страна, се иска промяна на досегашната система, а от друга, всеки опит за това е посрещан негативно заради липсата на прозрачност на взимането на решения.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно, когато МОН реши да обяви проектите публично.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
3
 
14
 
! Отговори
Ботев в Сорбоната преди 8 години
Гениалният стих на Ботев Настане вечер, месец изгрее,звезди обсипят свода небесен,гора зашуми, вятър повее,Балкана пее хайдушка песен. е изписан със златни букви в Сорбоната в Париж. Но за нашенските родоотстъпници, Ботев не е достоен да бъде изучаван в българското училище. Истината е, че е опасен и може да бъде заразителен с горещата любов към Родината и готовността за саможертва за нейната свобода. А такива свободолюбиви бунтари са опасни. На властниците са нужни безгръбначни плазмодии.
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 155Модератора, романът действително се казва "И-д-и-о-т"! Защо трябва да го заместваш с три звезди? Или наименованието на романа се отнася за теб?
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11 (152)Всичкото хубаво, само че романът "***" НЕ Е ОТ ГОГОЛ, А ОТ ДОСТОЕВСКИ!От Гогол в училище се изучаваше "МЪРТВИ ДУШИ". Явно по времето на тези уроци си бил именно мъртва душа!
120
0
 
7
 
! Отговори
"Под присъствие преди 8 години
Отново старите напъни на осакатените умствено и духовно, случайно попаднали във властта недоразумения от Герб-1, чийто замисъл беше отхвърлен от правителството на Орешарски, но сега, когато слугата на Ердоган Борисов е на власт, сигурно ще минат. Махат ярки, социални, родолюбиви и критични произведения и оставят по-безобидни лирични и романтични творби. "Под игото" скоро ще бъде прекръстено политкоректно на "Под присъствието, когато си живеехме много добре под грижите на падишаха". Продажници!
119
0
 
10
 
! Отговори
ББ лобира за Турция преди 8 години
Какво искате от невежия, с огромни празноти в познанията, малокултурен Борисов, който се държи като рекламен агент на Турция и Ердоган, с когото се наричали Мой брат,по сведения на Вежди Рашидов.Никоя друга държава, освен Б-я в лицето на Борисов, не поддържа турското искане за заграбване на сирийска територия за зона за сигурност, което цели прогонване на кюрдите, с които официална Турция е във фактическа война, а ББ се спука да хвали всички турски действия, без да усети, че пак ще го извозят
118
3
 
5
 
! Отговори
До 70- Не са еднакви преди 8 години
Не е вярно това, което казваш.Същите предложения за орязване на литературни творби беше предложена на правителството на Орешарски от комисия, създадена от първото правителство на Герб, но проф. Анелия Клисарова, тогава министър на образованието, предложена за този пост от БСП, отхвърли това родоотстъпно предложение.В тази гербаджийска комисия има разни госпожи мюсюлманки и соросови изчадия от СУ и др."образователни" институции, подарени от СДС (РБ) на Сорос, който обича само мюсюлманите и ромите
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GEROITE SEGA SA VOLEN I 4OLAKOV TE 6TE VLEZNAT VAV ISTORIATA
116
1
 
12
 
! Отговори
seira преди 8 години
"Нека. Но ний знаем, че в нашто недавносвети нещо ново, има нещо славно,що гордо разтупва нашите гърдии в нас чувства силни, големи плоди;защото там нейде навръх планината,що небето синьо крепи с рамената,издига се някой див, чутовен връх,покрит с бели кости и със кървав мъхна безсмъртен подвиг паметник огромен;защото Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живейи вд нашта исторья кат легенда грей,едно име ново, голямо антично,като Термопили славно, безгранично,..."
115
1
 
17
 
! Отговори
seira преди 8 години
"Нека носим йоще срама по челото,синила от бича, следи от теглото;нека спомен люти от дни на позорда висне кат облак в наший кръгозор;нека ни отрича исторйята, века,нека е трагично името ни; некаБеласица стара и новий Батакв миналото наше фърлят своя мрак;нека да ни сочат с присмехи обиднисчупенте окови и дирите стиднипо врата ни още от хомота стар;нека таз свобода да ни бъде дар!..."
114
1
 
21
 
! Отговори
seira преди 8 години
"О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата..*А ти, боже, на разумът,защитниче на робите,на когото щат празнуватденят скоро народите!Вдъхни секиму, о, боже!любов жива за свобода -да се бори кой как можес душманите на народа.Подкрепи и мен ръката,та кога въстане робът,в редовете на борбатада си найда и аз гробът!Не оставяй да изстинебуйно сърце на чужбина,и гласът ми да преминетихо като през пустиня!..."Христо Ботев
113
2
 
17
 
! Отговори
abc преди 8 години
За съжаление българите до 2050г. ще останат малцинство в Бългрия. Образователната система в страната започва постепенно да отговаря на тази тенденция. Приема се изучаването на майчин език(турски) в държавните училища, с аргумента че това е общочовешко право. Сега постепенно започват заличаване на българските литературни класици от задължителната програма на държавните училища. Мога да се обзаложа че след петнайсет - двайсет години ще приемат турският като втори официален език в страната и т.н.
112
2
 
14
 
! Отговори
ГОРД БЪЛГАРИН преди 8 години
България е била на 3 морета и всички са треперели от страх от нас - Българите.Сега шепа алчни са на път да ни затрият като народ и нация.......
111
1
 
14
 
! Отговори
реалист преди 8 години
България все повече заприличва на "Илинденя"......Тогава са питали "Чалмата или дръвника"Сега ни карат сами да напускаме домовете си и да мигрираме за да не умрем от глад и мизерия............
110
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩЕ УЧИМ ЗА ХАРИ ПОТЪР, ЗА ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ, ЗА СУЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ И ЗА КОЙ ЛИ ОЩЕ НЕ, НО НЕ И БОТЕВ И ВАЗОВ! ЩО ЗА "ПРОСВЕТИТЕЛИ" ИМАМЕ? И ЩО ЗА НАЦИЯ СМЕ ??!!
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В"новата история" ,под снимката на картината за защита връх Шипка ,ще пише : Руският агресор и български сепаратисти, се бият срещу законната османска власт!" ТОВА НИ ЧАКА !
108
2
 
10
 
! Отговори
ПОЗОР! преди 8 години
Че някой хора нямат съвест и срам и всячески се стремят да премахнат българското самосъзнание ,това се знае отдавна,но и че Министерство на образованието на България, започва такава процедура-това е СРАМ и ПОЗОРН!
107
1
 
12
 
! Отговори
Неразумнии преди 8 години
121.Значи Америка трябва да унищожи всички книги и направени филми за борбата им срещу Англия , освободили са се 100 години преди България да се освободи от Османско робство. Всяка година най големия празник е 4 Юли - денят на независимостта . Тогава е призната Америка като САЩ. Подписан договор във Франция. Войските на Кинг Джордж са напуснали Америка и Америка отхвърля Кралското управление и прави своя конституция. За същото са говорили Левски и Ботев - Република , не Царско управление !
106
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
А намаз няма ли да въведете в училище?Примерно на...турски,защото родната реч е сложна за възприемане?
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ги махнете, ние Българите с какво ще се гордеем?За пореден път се убеждавам че някой яко напъва да ни изтрие като нация....
104
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С кои ще ги заменят??? Може би с Бате Бойко и чичо Цецко.....