Вартоломей поиска България да върне светини на Гърция

Вселенският патриарх получи орден "Стара планина" I степен
9 ное 2015 19:36,
58
Вартоломей поиска България да върне светини на Гърция
Снимка: БТА

Вселенският патриарх Вартоломей поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Това стана, след като вселенският патриарх бе удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.

"Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по времето на войни и "неразбории" на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви патриарх Вартоломей, цитиран от БТА.

Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й окончателното изцеляване на тази тежка рана, която въпреки положените досега усилия остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворило една нова златна страница в отношенията на България със съседните й православни народи и с обединена Европа, като ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат, каза Вартоломей.

По думите му "едно такова действие като похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на ЕС и на православната вселена".

Вселенският патриарх Вартоломей изтъкна съществуващата от векове духовна връзка на България и на православната й църква с Вселенската патриаршия. Той изтъкна и съхраняването от българския народ на православната вяра през вековете.

И днес православната църква на България под мъдрото, творческо и дейно патриаршество на патриарх Неофит се възражда от пепелта, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, която единствено го води към благоденствието, каза Вартоломей. На този възродителен духовен път на вашата страна Вселенската патриаршия днес, както и в миналото, винаги сме спътници, каза още той.

По време на церемонията президентът Плевнелиев каза, че в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас още повече имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото.

Държавният глава заяви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Той изтъкна, че мирното съжителство между религиозните общности в България е повод за гордост за всички българи. Росен Плевнелиев заяви, че като държавен глава полага всички усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии в страната.

В словото си президентът Плевнелиев каза още, че Вселенският патриарх Вартоломей е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект и високо ценим неговата многостранна дейност за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Президентът отбеляза съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време, насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени.

Сред присъствалите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха патриарх Неофит, представители на Светия синод, ръководители на основните вероизповедания в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Татул преди 8 години
Ние си искаме териториите заграбени от Гърция!
29
1
 
3
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Вартоломей следва да представи исканията си пред колегата католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци въпреки, че Арменска Апостолическа Църква е в обтегнати отношения с гръцката църква от векове.
28
1
 
2
 
! Отговори
Бартоломео преди 8 години
Плевнята ,ако му уйдиса на акъла на тоя изкуфял старец ,да изчезва некъде ,няма место в България ,да оди да фата риба на остроф Лесбос
27
0
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Stiga be.vseki da si govori koto iska.
26
6
 
24
 
! Отговори
PD преди 8 години
А ние нищо не искаме, ще дойде ден сами ще ни връщат откраднатите древни писания и ще се извиняват за стореното с лъжливата ИСТОРИЯ на света и християнството която сътвориха с ортаците си от Ватикана. Времето още не е дошло, а когато дойде, молбите им, няма да са нищо повече от крокодилски сълзи. А силите които ще се изправят за възстановяване на Правдата, не вярват на сълзи. Ех Вартоломее, голямо име и титла извади, а прозорливостта ти никаква я няма. Забрави какво ви разказа Йоан за края.
25
5
 
20
 
! Отговори
Гробаря преди 8 години
Тоя ако продължи да плямпа глупусти ще го върнем на гърчулята с краката напред и в дървен костюм, не се ли гледа козела че вече е заклатил камбаната
24
3
 
43
 
! Отговори
Moskov преди 8 години
Bизантиеца си остава завинаги подмолен.
23
2
 
11
 
! Отговори
Moskov преди 8 години
Tozi mai e ot darjavna sigornost.4ist predatel.
22
4
 
62
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Първо гърците да върнат беломорска Тракия, и да си признаят за геноцида над българите след двете световни войни. Плевньо Плевньо
21
0
 
26
 
! Отговори
То преди 8 години
какъвто и Прецедента - такова и отношението към него.ПОЗОР!
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д.Г.Д. дедо ти Бартоломю!
19
3
 
31
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 8 години
има 2-*** БЪЛГАРОМРАЗЦИ. Единия ГРЪК живеещ в ТУРЦИЯ, другия ТУРКОМАН с пари и имоти в ГЪРЦИЯ
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ako sa otkradnati - da gi vurnat
17
4
 
40
 
! Отговори
Зарово преди 8 години
Да ни върнат изгорелите къщи, земите и гробовете на нашите предци и след това да говори дядо Вертоломей
16
3
 
26
 
! Отговори
НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ преди 8 години
са на власт щом дават ОРДЕН СТАРА ПЛАНИНА на отявлен БЪЛГАРОМРАЗЕЦ
15
4
 
15
 
! Отговори
БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ преди 8 години
когато ВЪРНАТ ГЪРЧОЛЯТА - тогва ще говорим. А дотогава ТУРКОМАНИТЕ у нас на ДОНДУКОВ 1 да си правят добре сметката, че може скоро да им бъде ПРЕДЯВЕНА. На Дондуков 2 ТОЖЕ
14
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 8 години
Срамота господа политици и акеадемици. Екзарх Антим и Екзерх Йосиф биха се обърнали в гроба си ако можеха да видят това национално предателство спрямо цялата борба за църковна независимост. Защо не ни върнат отнетите църкви в Македония и Тракия и се извинят за убитите и прогонени енориаши. Позор!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA BADE ZABRANENO NA GARZITE DA VLIZAT V BALGARIA.DA BADAT IZGONENI VSICKI FIRM-GRAZKI OT BALGARIA I DA BADE ARESTUVANO TIAHNOTO IMUSHTESTVO--V OTGOVOR NA GARZIA DA OGRABI I POSLEDNOTO,KOETO NI E OSTANALO VIARATA.
12
3
 
30
 
! Отговори
Кой покани фанариота преди 8 години
Интересна идея е поставил вселенския .Нещо за хилядите книги изгорени от фанариотите през 19 век писани от българските монаси .Поради гръцкото безумие ние нямаме своя собствена история и я четем от разни византийски хронисти .
11
3
 
35
 
! Отговори
Наглец! преди 8 години
Да ни върнат Северна Гърция и тогава!