Вартоломей поиска България да върне светини на Гърция

Вселенският патриарх получи орден "Стара планина" I степен
9 ное 2015 19:36,
58
Вартоломей поиска България да върне светини на Гърция
Снимка: БТА

Вселенският патриарх Вартоломей поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Това стана, след като вселенският патриарх бе удостоен от българския президент с орден "Стара планина" I степен.

"Особено би допринесло по посока, както на напредъка и развитието на отечеството ви в ЕС, така и на единството на църквата и народа му с останалия православен свят и преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по времето на войни и "неразбории" на Балканския полуостров свещени богослужебнни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция", заяви патриарх Вартоломей, цитиран от БТА.

Вярваме, че при съвместната грижа на българската държава и на църквата й окончателното изцеляване на тази тежка рана, която въпреки положените досега усилия остава все още отворена, би станало исторически момент във вашия президентски мандат и би отворило една нова златна страница в отношенията на България със съседните й православни народи и с обединена Европа, като ще свидетелства красноречиво за придържането им към онези принципи, които са международно установени и действат, каза Вартоломей.

По думите му "едно такова действие като похвалния аналог с връщането преди години на Историята на Паисий на Зографския манастир в Света гора би потвърдило на дело общия съвместен път в лоното на ЕС и на православната вселена".

Вселенският патриарх Вартоломей изтъкна съществуващата от векове духовна връзка на България и на православната й църква с Вселенската патриаршия. Той изтъкна и съхраняването от българския народ на православната вяра през вековете.

И днес православната църква на България под мъдрото, творческо и дейно патриаршество на патриарх Неофит се възражда от пепелта, а народът ви непрекъснато преоткрива корените и духовността си, търси Бога и жадува за неговата истина, която единствено го води към благоденствието, каза Вартоломей. На този възродителен духовен път на вашата страна Вселенската патриаршия днес, както и в миналото, винаги сме спътници, каза още той.

По време на церемонията президентът Плевнелиев каза, че в трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас още повече имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път, да дадат урок за чест и дълг, да се погрижат за духовното развитие на младите и на обществото.

Държавният глава заяви, че България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Той изтъкна, че мирното съжителство между религиозните общности в България е повод за гордост за всички българи. Росен Плевнелиев заяви, че като държавен глава полага всички усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии в страната.

В словото си президентът Плевнелиев каза още, че Вселенският патриарх Вартоломей е забележителна личност с огромно влияние както в православния свят, така и в глобален аспект и високо ценим неговата многостранна дейност за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни, както и между различните световни вероизповедания. Президентът отбеляза съпричастността на Вселенския патриарх с усилията за справяне с множеството предизвикателства на нашето време, насърчаването на диалога и мира, борбата със социалното неравенство и с климатичните промени.

Сред присъствалите на церемонията на "Дондуков" 2 бяха патриарх Неофит, представители на Светия синод, ръководители на основните вероизповедания в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
23
 
! Отговори
45299 преди 8 години
Аз пък си искам Солун и Тасос и после Македонията. Нали то неразбурии, войни, договори, Велики Сили едно друго е имало тогава, ама те са си наши . та да вървим дружно, ръка за ръка православните братя и сестри. Под вола теле се търси малко в тая ситуация...
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOI E TOZI VARVARIN--NASHATA ZARKVA NIAMA NISHTO S VSESELSKATA PROSTA ZARKVA-PRESPANSKITE KAMBANI NA DIMITAR TALEV.
8
1
 
27
 
! Отговори
пак самуил преди 8 години
България сама си извоюва библия на български език. А сега русси, гърци, срби ще дават акъл.....
7
1
 
37
 
! Отговори
boc преди 8 години
Този Вартоломей, този византийски плъх, този антибългарин, трябва да бъде изиртан с ритници от България, заедно с това недоразумение, с този антибългарин Плевнелиев!!!
6
2
 
29
 
! Отговори
Президента ренегат преди 8 години
Поредната щуротия на Плевнелиев.Човек дълбоко ненавиждащ историята на своя си народ .През 19 век би бил идеален гръкоман ,фанариот .
5
2
 
23
 
! Отговори
Срам и позор преди 8 години
Да се пита човек за къв *** го ручеха жабето всичките ни славни предшественици, след като днес бездарните им наследници раздават отличия на вреговете ни и милеят повече за матушка Россия, за Големия "брат" отвън океана, за някой друг *** и пульо, само не и за България? Между другото, интересно ми е да чуя мнението по темата на ордата проповедници за братска, православна, християнска дружба... Къде са се покрили?
4
2
 
34
 
! Отговори
boko bo преди 8 години
Тоя поп не е глава на вселенската патриаршия. Що сака светини от името на Гърция,? А?
3
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ги раздава ния ордени за няма нищо.Б.аХта в б..оклу..ка.Продажни..к
2
0
 
57
 
! Отговори
самуил преди 8 години
,да върнат беломорието и тогава
1
0
 
28
 
! Отговори
мухль*вци преди 8 години
Нещо за целувката на Юда няма ли да драснете или както винаги ще се придържате към доброто наве*дане. Егати сайта.