Бежанците в Овча купел - притеснение или не за столичани?

"Хора с ранички идват с бусове, тръгват с тях...", алармира гражданка
19 ное 2015 20:39,
27
Бежанците в Овча купел - притеснение или не за столичани?
Снимка: bgonair.bg

Овча купел е един от столичните квартали, където живеят бежанци. В непосредствена близост до жилищни кооперации, къщи и един от големите университети са разположени Регистрационно-приемателен център и Интеграционен център. Екип на Bulgaria ON AIR провери какво е всекидневието там и дали се страхуват хората.

Някои от студентите в района не се чувстват притеснени от бежанците и не ги считат за опасни.

"Неспокойно е, общо взето е неспокойно. Хората са напрегнати, страх ги е, но реално не виждам конкретна заплаха от това нещо. Честно казано не съм ставал свидетел на скандали", сподели студент.

Университетски преподавател също не се притеснява от бежанците и не ги намира за агресивни.

"Смятам, че има малко повече спекулации, отколкото трябва с бежанците. Аз не съм виждала такива, които да са опасни и смятам, че трябва по-нормално отношение да имаме към тях понеже и те са хора", коментира студентката Никол.

Имигрантите ежедневно обикалят улиците в тази част на столицата. Оказа се, че не знаят български. Част от тях успяват да се разбират с хората на английски. Категорични са, че нямат проблеми с живеещите в квартала.

Бежанецът Атик казва, че не е имал проблем с хората в квартала и студентите. "Не сме имали проблеми с хората наоколо, държим се добре с тях", сподели той.

Жители на квартала обаче споделят, че често стават свидетели на струпване на имигранти, които дори и само с присъствието си създават напрежение и страх у околните.

Неда живее от 7 години в района. Тя и съседите й са подавали няколко пъти жалби заради нелегални имигранти. През балконите си те често виждат бусове, в които се товарят хора. Това се случва дори и в светлата част на деня.

"Разбира се, че имам притеснения и то не относно присъствието на легалните бежанци, настанени в районно-приемателния център. Притесненията ми са свързани с тези хора с раничките, които най-вероятно не са легално тука. И вечер, и сутрин, и през деня, идват с бусове, тръгват с бусове", разказа Неда.

"Ставали сме много пъти свидетели на скандали между тях самите, когато не могат да се разберат кой с кого и как да тръгне от тука. Иначе проблеми и скандали с нас и с живущите тука не е имало", каза още тя.
 
От началото на годината до ноември броят на влезлите в страната имигранти е над 28 хиляди. Само за месец броят им се е увеличил с около 7000 души.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не са бежанци.Ако бяха бежанци щеше да има и жени ,момичета.Защо са само мъже?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че трябва да ги разкарат тези бежанци, нито на тях им е добре, нито на нас, да си ги връщат от където са дошли и да затварят границите, напълнихме си изнемощялата държава с м*ан**ли. Вместо да им се търси работа, те ми се разхождат по улиците - питам аз, какво чакаме да стане тогава, само ще се разхождат така 20-30 години и ние да ги издържаме ли???
7
2
 
20
 
! Отговори
?? преди 8 години
Едва ли дошлите 7,000 " бежанци" през последния месец са сирийци ?И защо ги приемат и къде ги карат след това - из България ли - нали сте проучвали , кажете докрай какво се случва! Меркел ни ги преразпределя ли , че 1 мил и дойдоха много .Те създадоха хауса и да си го приемат !
6
3
 
19
 
! Отговори
Пек преди 8 години
Интеграционния Център да се затвори веднага и да се отвори на негово място Център за Незабавна Експулсация.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавие или риторичен въпрос?
4
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези нямат място в България. Аз не ги приемам.
3
3
 
47
 
! Отговори
анти ес преди 8 години
само екстрадиция за всички, затваряне на границите и бойкот на тия от ес.
2
8
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, бе, едно време квартал "Овча купел" беше вдигнал ръце от виетнамците, дето бяха "внесени" легално от Татовото правителство и бяха проверени, преди да ги докарат ...Сега не ми обяснявайте, че няма притеснения относно тия, дето никой не ги знае какви са ...
1
7
 
96
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
НЕ СА бежанци