Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!

Метро проверят случая, БАБХ се зае с проверка на сигнала на Dnes.bg
23 ное 2015 13:16,
65
Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!
Етикетът на доставения замразен зарган, предодставен ни от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев"

Техническа грешка – така от фирмата производител на маринования зарган, обясниха пред Dnes.bg объркването в етикетирането на продукта си, за който вече ви информирахме.

Пепа Митрева, която е управител на ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", обяви, че техният зарган е испански, а не е доставен от японското крайбрежие. Просто на етикета им FAO 61 бил погрешно изписан вместо правилното FAO 27.

И макар зоната FAO 61 да е доста обширна, проверка на нашата редакция установи, че зоната за улов в Западния Пасифик мие плажовете на Фукушима, и е със стократно завишена радиация след аварията в японската АЕЦ, предизвикана от силния трус през 2011 г.

Да припомним, че при ядрената авария, в морето края Япония бяха изпуснати радиоактивни частици като цезий 137, който има период на полуразпад от 30 години.

Според учени е възможно да има по-високо съдържание на радиоактивния изотоп и да се предполага, че рибата, уловена там, е със завишено съдържание на радиация. Пък и няма гаранция, че рибата в Тихия океан не е мигрирала от едно място на друго.

Според японското законодателство допустимите нива за цезий при износ на риба е 100 Bq/kg, въпреки това от години в крайбрежието на Фукушима риболовът е забранен, но навътре в морето – не.

"Новите ни доставки вече са със сменените, правилните етикети. Нямаме риба от там", категорично обявиха от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев", като ни увериха, че работят с продукти, главно от Испания и Гърция.

"Искаме да поднесем извиненията си на нашите клиенти за причиненото неудобство и да ги уверим, че рибата е с гарантирано качество", допълниха от производителя и ни предоставиха етикет и документ за произход за суровината, от която е произведен продукта им.

Зарганът не бил маринован в сос "Фукушима". Грешка било!
Декларацията за произход на рибата, отново предоставен от ЕТ "Лимнос - Георги Пейчев"

От верига магазини "Метро" пък обявиха, че ще се отнесат с "необходимата сериозност" към проблема, но отказаха повече информация по телефона.

Поканиха ни с опаковката и с фактурата за покупка на продукта да отидем при тях, за да установим на място конкретния казус, както и дали въпросният артикул "Зарган – прясно маринована риба, натурален продукт" е наличен в тяхната верига.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обещаха спешна проверка по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А сега една глоба за грешен етикет?
20
8
 
38
 
! Отговори
чукча преди 8 години
Нали се сещате за Никулден какво ще е ,кой знае от къде ще внасят риба тарикатите ,само и само да са на яка печалба
19
11
 
38
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Зарган не вирее в тихия океан. Явно има грешка в етикета.
18
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, когато джурналист се става на изпит с устен френски, барем да бехте проверили колко е голяма тая зона и после да оишете за сос Фокушима, отделно че тая риба не вирее там
17
8
 
43
 
! Отговори
.... преди 8 години
Не да сменят демонстратично етикети, а случаен човек да вземе случаен пакет от който и да е магазин и да им сервира на всичките отговорни по веригата и да си я хапнат в реално време по тв, да ги видим. Иначе сме се нагледали на приказки, препакетиране и пренабиване на дати.
16
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес, преди да публикувате разни глупости си проверете информацията! Зарган около бреговете на Япония, и въобще в риболовна зона 61, НЯМА! Зарганът в България се внася предимно от Гърция!
15
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проба от партидата се носи в Националния център по радиобиология и радиационна защита (зад военна болница) и истината излиза на яве или е истина, или се изчиства името на фирмата.
14
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зарганът (Belone belone) (наричан и морска бекаса) е морска, стадна риба със силно източено и издължено тяло, наподобяващо змия, и сребриста окраска. Среща се в устията на реки и в дълбоките води на Атлантическия океан, Средиземно море, Карибско море, Балтийско море както и в Черно море.----Това за заргана, каква фокушима какви 5 лева тая риба въобще не вирее в пасифика, разбира се сега очаквам да напишете че е от зоната ба Чернобил) Журналисти
13
9
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази бележка е за друга риба, снимките с опаковката имаха друг срок на годност - до 27 декември 2015, а тук пише, че е до 03/2006. Явно е друга рибата
12
10
 
36
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Ако хванеш зарган в японски води ела да ми се похвалиш
11
8
 
35
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
АнтирекламаБравууууусссс
10
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Журналисти поне да бяхте проверили къде се ловува тая риба
9
8
 
45
 
! Отговори
Цун Кай .уй преди 8 години
Хапнеч от мамбото, светиш, ток не пребе, зареждаш акумулатор, телефон.
8
9
 
55
 
! Отговори
Чико от Порторико преди 8 години
Тия декларации ако знайте как ги печатам на конвейр, мога да ви пусна дакларация че рибата е уловена на луната!
7
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво само така Днес.бг Така се гради имидж Разследвания до дупка Нека им лъснат всичките записки по медийте на Тарикат *** след като няма Правосъдие
6
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И "черноморският" зарган се оказа в тази тапия пък испански! :))))Погрешка пуснат с код откъм Япония.Ловен преди една година. Поне така пише :))))))А тия ще ми облагат шоколада с данък, защото бил вреден?
5
12
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И да е испански, пак лъжат че е от черно море на опаковката. КЗП трябва да ги глоби.
4
8
 
56
 
! Отговори
Чогун преди 8 години
Яжте и не дрънкайте глупости,че срока на годност скоро изтича !!!
3
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не било по врат, а по шия.Дата на "производство" - о9/2014 :)))))))
2
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я за да избегнем недоразумения с корупция и фалшиви документи да минем таз партида и с гайгеров брояч, за всеки случай!