Въпреки мизерията - домът в Кула няма да затваря

Старите хора живеят в мухъл и студ, но нямат алтернатива
9 дек 2015 09:10,
11
Въпреки мизерията - домът в Кула няма да затваря
Кадър: Нова ТВ

Домът за възрастни хора в Кулата в никакъв случай няма да бъде затворен, заяви Ани Кичашка главен инспектор в Инспектората на Агенцията за социално подпомагане.

Домът, в който старите хора изживяват старините си властват студът, влагата и мухълът. Старите хора, които живеят дам дават 70% от пенсиите си, за да живеят в мизерни условия.

Още по темата

Кичашка изтъкна, че трябва да се вземат своевременни мерки, за да бъде ремонтирано учреждението.

"Битовите условия тук са потресаващи. Причината да се стигне дотук е, че през годините не са взимани мерки", обясни тя пред "Нова тв".

По думите й през април в дома е била осъществена проверка на Инспектората и са дадени препоръки.
 
Мухъл, студ, лоша храна и неадекватно обслужване са едни от първите неща, с които се сблъскват възрастните хора, които пристигат тук.

Лекар няма в дома, на повикване е от Кула. Има само санитари и медицински сестри. Досега лежащите на първия етаж не са имали и рехабилитатор.

"Нощем имат санитар, имаме и сестри, но като почнат отпуските, персоналът ни е малко на брой, и нямаме нощно време сестри", казва още социалната работничка.

Директорът на дома за стари хора "Св. Василий Велики" Илияна Цанова признава, че заради старата ВиК инсталация, която е от 1962 година, тече на целия трети етаж, а оттам са и плесента и мухъла.

"Не е сменяно, правим козметични промени, всяка година се опитваме с наши средства, колкото можем", обяснява тя. В същото време в дома живеят 49 души.

"Почти целият капацитет на дома е пълен. Освен че хората дават 70% от пенсията си, през 2003 г. тези разходи бяха признати за делегирана държавна дейност. Всяка година на сметката на кмета пристигат 8000 лева за всеки човек от този дом. На месец това прави по 666 лева", уточни бившият социален министър Христина Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кула и Кулата са две различни населени места, на около 400км едно от друго.
5
1
 
6
 
! Отговори
+ преди 8 години
Старите хора не са интересни, друго си е BMW 7-*** серия с държавни пари да си вземеш, веднъж се живее
4
1
 
7
 
! Отговори
Гери преди 8 години
Как може да се помогне на дома? Има ли организация, коят може да действа на местно ниво? Ние сме група хора в чужбина, които подкрепяме подобни проекти в БГ.
3
16
 
9
 
! Отговори
8 преди 8 години
къде са децата на тези старци?!Защо ние да сме длъжни да отглеждаме родителите им,които са се грижили за тях,а не за нас?!Пенсиите на тези хора обикновено са социални или минимални и срещу тях те получават храна,лекарства,медицински грижи ,отопление и така нататък.Разликата за отглеждането им я плащаме всички ние!Децата им да не реват,че родителите им живеят при лоши условия,а да се погрижат за родителите си ,на които са взели имотите ,а ,след смъртта им,ще получат на куп и останалите70% от пенс
2
1
 
23
 
! Отговори
рускиня преди 8 години
Сега трябва да се пита кмета - къде са тези пари? 8000 x 49= 392000 лева на година. За тази сума само за една година може да се направи смяна на ВИК и парно. Или кмет дялка където трябва и всички институции си затварят очите? Крадци долни
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няа начин, България е толкова застаряла, и по-лошо ще става.Скоро няма да има място за старците никъде.