За лоши момчета – работилница за велосипеди

Инициатива на Сдружение Ре-Арт им дава втори шанс в живота
10 дек 2015 17:37, Анисия Иванова
3
За лоши момчета – работилница за велосипеди
Снимка: Bulgaria On Air

Редуцирането на броя трудово-възпитателни училища от 30 преди до около 5 сега не означава, че детската престъпност е намаляла, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Любен Георгиев от Сдружение Ре-Арт.

По думите му това е една сфера, от която държавата е абдикирала, оставена е на произвола на съдбата, а отговорността е разпределена между пет различни министерства.

Сдружението ще открие цех за производство, сглобяване и ремонт на велосипеди. В него ще работят младежи от такива интернати.

"В тях от 20 години не съществува вече трудовото обучение и ние искаме да постигнем социална интеграция за тези деца", обясни Георгиев.

"Сдружението ни работи с тези младежи от 4 години и целта ни е те да получат шанс в живота. Това са хора, които идват от много неблагоприятна среда, от лоши семейства, от гета. Имаме случай момче на 17 години, което не може да чете и пише", даде пример Георгиев и разказа за едно от децата, които работят там.

"Момчето е изключително талантливо, то идва от семейството с 13 деца. Има невероятни технически умения и всичко му идва отръки. За последните 2 години, откакто работим с него, доста напредна в развитието си", разказа той.

В интерната има момчета, които са там заради просия, продажба на наркотици, скитничество, случаите са много и някои от тях са отчайващи, но на тях може да им се помогне, убеден е Георгиев.

Идеята на "Ре-Арт" има за цел да даде шанс за получване на професионална реализация на тези деца.

Сдружението планува на 19 декември да организира първото отворено коледно парти в дома в Ракитово, което ще бъде и ден на отворените врати.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Ев преди 8 години
Сдружението се казва Ре-акт и са невероятни!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ее , добре са го решили. Физическия труд е здраве и пази ума бистър
1
3
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Да не са закрили и гимназията на Боко и Цецо в Бойчиновци, където са завършили профил ключарство и демонтаж?